Bylo nebylo

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2004/03/826-bylo-nebylo.htm

Robert Nohejl

Bylo nebylo - tak začínají všechny pohádky, dokonce i ty moderní, a zrovna takovou vám chci vyprávět tak, jak jsem ji sám slyšel.

V jednom málem městečku v Austrálii žije člověk, který celých 35 let vrtal se svým partnerem lidem studny, až přišel den, kdy všeho nechal, stroje s obrovskými vrtáky zaparkoval za domem a oddal se své zasloužené penzi.

Co se však nestalo. Po roce vyschla jeho bývalému partnerovi ve studni voda, a tak se domluvili, že to není problém, stroje ještě měli a zkušenosti až až. Začali tedy studnu prohlubovat. Pracovali na svém vlastním pozemku v rámci kamarádské výpomoci.

To, co následovalo, je ukázkou toho, jak se časy mění. Znenadání zastavilo před domem auto. Vystoupil muž a ptal se, co dělají. Když mu řekli, že "vrtají vodu," ptal se neznámý, zda k té činnosti mají zkušenosti a zda je mohou doložit platnou licenci.

Vše skončilo u soudu, kde soudce odsoudil oba důchodce k pokutě 2000 dolarů a ke 200 hodinám veřejných prací. Důvodem byla skutečnost, že prováděli činnost, ke které neměli údajně (po jednom roce důchodu) dostatek odbornosti. Ta je totiž třeba dokládat pravidelně se obnovujícím osvědčením (licenci).

Tak tohle je zásadní příklad, jak byrokracie pozvolna ničí pomoci svých uměle vytvořených zákonů lidi, jež pro ni celý život vytvářeli hodnoty. A já bych rád věděl, kdo víc terorizuje tuto společnost, zda muslimové, anebo nenasytná vrstva samozvaných byrokratických vládců.

Kdyby raději "dědkům prdlo v hlavě" a panu "zvědavému" přerazili nohy a ruce, udělali by možná lépe.

Jestliže jednou dojde ke světové revoluci, tak to bude revoluce, která bude vedena obyčejnými lidmi proti neužitečným a všude přítomným byrokratickým parazitům.

Článek byl publikován 21.3.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.