Společné prohlášení ministrů zahraničních věcí V4 a Německa

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2020/03/8240-spolecne-prohlaseni-ministru-zahranicnich-veci-v4-a-nemecka.htm

Maru

Dne 13. března 2020 se ministři zahraničních věcí Visegrádské skupiny (V4) a Německa sešli na pozvání českého předsednictví V4 (=Petříčka) k otevřené výměně názorů.

Ministři

- zdůraznili význam posilování dialogu a spolupráce v tomto formátu, který je významným příspěvkem k budování Evropské unie jako jednotnějšího, výkonnějšího a efektivnějšího aktéra jak ve vlastních vnitřních záležitostech, tak i na mezinárodní scéně - což je prioritou nynějšího českého předsednictví V4 i nadcházejícího německého předsednictví v Radě EU.

- sdílí názor, že pouze jednotná, koordinovaná a sebevědomá EU může sehrát aktivní geopolitickou roli, což je prioritou i pro novou Evropskou komisi.

- potvrdili, že EU by měla efektivně využívat přijatých politik a nástrojů k podpoře další transformace a dalších reforem posilujících stabilitu a prosperitu, regionální spolupráci, demokracii a právní stát i ochranu lidských práv včetně práv příslušníků národnostních menšin v regionu Západního Balkánu (tj. v Chorvatsku. Černé Hoře, Srbsku, Republice Severní Makedonie, Albánii, Bosně a Hercegovině, a v Kosovu) (= rozšiřování OSN Agendy 2030 do dalších zemí formou slibů, korupčních dotací a povzbuzování migrace). 

A také v zemích Východního partnerství (tj. v Arménii, Ázerbajdžánu, Bělorusku, Gruzii, Moldavsku a Ukrajině) (=rozšiřování OSN Agendy 2030 do dalších zemí formou slibů, korupčních dotací a povzbuzování migrace).

Ministři se rovněž dohodli, že budou věnovat zvláštní pozornost otázce přidělování dostatečných prostředků pro tyto dva regiony v rámci nadcházejícího Víceletého finančního rámce na roky 2021-2027. (=korupční dotace)

Ministři vyzvali k zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií. 

- upozornili na nutnost soustavně podporovat spolupráci v jižním sousedství (tj. v Alžírsku, Egyptě, Izraeli, Jordánsku, Libanonu, Libyi, Maroku, Palestině, Sýriï a Tunisku),.pokud jde o sociálněekonomickou a lidskoprávní agendu i agendu řádné správy věcí veřejných (=rozšiřování OSN Agendy 2030 do dalších zemí formou slibů, korupčních dotací a povzbuzování migrace).

Dále upozornili na nutnost řešit bezpečnostní výzvu v Libyi, Sýrii a širším středomořském regionu.

- se shodli, že je zásadně důležité společně prohlubovat transatlantickou spolupráci ve všech aspektech partnerství EU a USA.

- prohlásili, že je v rámci nadcházejících jednání mezi EU a Čínou nutné klást důraz na potřebu strategického a vyváženého vztahu mezi EU a Čínou.

- Velmi vítána je skutečnost, že se Evropská Komise se zaměřuje na posílení spolupráce mezi EU a Afrikou při řešení klíčových výzev, kterým čelí oba partneři – například potřeby podporovat udržitelný růst, mír, bezpečnost (mír, bezpečnost=nasazení evropských vojáků v afrických konfliktech spolu s tzv. mírovými misemi OSN) a dobrou správu věcí veřejných. (=rozšiřování OSN Agendy 2030 do dalších zemí formou slibů, korupčních dotací a povzbuzování migrace)

- se budou nadále řídit politikou neuznávání protiprávní anexe Autonomní republiky Krym a města Sevastopol. Ministři znovu zdůraznili, že „pět obecných zásad“ zůstává platným základem utváření vztahů EU s Ruskem, včetně restriktivních opatření, a v této souvislosti uvítali iniciativu Vysokého představitele EU zahájit práce na vyhodnocení jejich naplňování. 

- vyjádřili hluboké znepokojení nad rozhodnutím ruské vlády zařadit Evropskou nadaci pro demokracii na seznam „nežádoucích organizací“. Vyzvali ruské orgány ke zrušení tohoto rozhodnutí.

- společně rozhodně podporují jednotu, svrchovanost, nezávislost a územní celistvost Ukrajiny a všech partnerských zemí v jejich mezinárodně uznávaných hranicích.

Pokud jde o celosvětové změny prostředí, nejistotu a rozsáhlé výzvy, před kterými stojí svět, ministři zdůraznili význam posilování odpovědné vůdčí role EU ve světě se zaměřením na upevnění  multilateralismu a mezinárodního pořádku založeného na pravidlech (=NWO pod vedením OSN).

- vyjádřili plnou podporu boji s klimatickými změnami.

- vyjádřili plnou podporu i modernizaci a reformě Světové obchodní organizace a vyzvali k dosažení positivního výsledku na 12. ministerské konferenci Světové obchodní organizace v Nur-Sultanu.

(EU se v době rostoucího amerického ochranářství v mezinárodním obchodu staví stále častěji do role hlavního zastánce a podporovatele volného mezinárodního trhu. Svůj postoj podtrhuje snahou uzavřít co nejširší obchodní dohody s řadou partnerů po celém světě.)

Na závěr svého setkání ministři zahraničních věcí Visegrádské skupiny a Německa potvrdili svou ochotu pokračovat v dialogu v tomto formátu i konsolidovat tento formát jako tradiční a konstruktivní platformu regionální spolupráce v rámci EU.

Zdroj: Společné prohlášení ministrů

Poznámka editora

Uf. Musel jsem se podívat do kalendáře, jestli se náhodou nepíše rok těžké normalizace. Tak bezobsažný a zrádcovský blábol, nic neříkající fráze a klišé, dokonalá prázdnota obsahu a myšlenky, naprostá absence palčivých témat, natož pokus o jejich řešení, to přeci nemůže být pravda. A tohle, že je ta naše slavná V4, ke které se upínáme v naději o ochranu před šílející Evropskou unii?

Článek byl publikován 20.3.2020


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.