Vracejí se špačkové – a s nimi i jarní kampaň na Zvědavce

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvedavec/2004/03/819-vraceji-se-spackove-8211-a-s-nimi-i-jarni-kampan-na-zvedavce.htm

Vladimír Stwora

Podzimní kampaň loňského roku byla úspěšná, vybralo se více, než jsem čekal. Jenže penízky se rozkutálely a já tady znovu stojím s kloboukem v ruce. Brzy mi přijde faktura na dalších šest měsíců provozu Zvědavce. A k tomu stálá vydání. Psal jsem o tom v článku Ekonomie internetové společnosti.

Zvědavec, na rozdíl od jiných serverů, nemá na svých stránkách žádnou reklamu - a tudíž žádný stálý příjem. Jeho provoz závisí výhradně na vás.

O důvodech, proč tady není reklama, jsem už také psal. Pro ty, kteří to nečetli, ve stručnosti zopakuji:

Umožňuje to úplnou nezávislost co se obsahu týče. Jakmile přijmete od někoho reklamu, je tady nebezpečí, že inzerent dříve nebo později začne kecat do toho, co publikovat. A vyhrůžka, že stáhne reklamu, když mu nevyhovím, je velmi reálná. Ne jedna velká mediální společnost na to v nedávné době doplatila. Viz např. zrušení televizního pořadu Politically Incorrect s Billem Maherem. Pořad byl stažen poté, co inzerent pohrozil zrušením reklamy, protože si moderátor Bill dovolil označit Bushovo přelétávání z bunkru do bunkru 11. září za chování vyděšeného kuřete.

Reklama uráží vkus, zvyšuje velikost stránek (a tím dobu načítání), obtěžuje čtenáře. Ponižuje je tím, že z nich dělá konzumní objekty, že jim nutí zboží, které nepotřebují.

Ale především, jak bylo řečeno v článku Ekonomika internetové společnosti, reklama není nástroj, který podporuje média. Média jsou výmluvou pro prezentaci reklamy. Média tady nejsou proto, aby prezentovala obsah a pobavila. Jsou tady jen kvůli reklamě. To, co je mezi reklamou, je pro média nezajímavé, je to vata, ze které nemají žádný příjem. Ovšemže ta vata musí být dostatečně zábavná, aby přitáhla diváky, ale také dostatečně povrchní, aby je neodradila. Média neprodávají reklamu. Média prodávají vás, konzumenty. A v tom vidím problém, a proto tady také reklamu nechci. Tedy zatím: říká se - nikdy neříkej nikdy - takže to zatím zdůrazňuji.

A posledním důvodem nepřítomnosti reklamy je to, že je těžké ji získat. Nabídka reklamních ploch mnohonásobně převyšuje poptávku. Kdo nemá známé na příslušných místech, nemá šanci. A nevyrovnaná nabídka dále přispívá k drzosti inzerentů, kteří tak mají ještě větší moc nad obsahem. Každé médium ví, že pro inzerenta nebude problém najít si jinou reklamní plochu, pokud mu ono samo nevyjde vstříc.

Ale dosti o reklamě. Zvědavec bude pokračovat, jen dokud ho budete ochotni podporovat. Za peníze, které na jeho provoz věnujete, vám slibuji, že udržím platformu volného slova nesešněrovaného zájmy určitých skupin. Budu dále přinášet překlady (podle mého názoru) kvalitních anglických článků, které si jinde v českém tisku nepřečtete. Budu klást otázky, které znervózňují a kterým se většina komfomních raději vyhýbá. Budu poukazovat na podvody a lži samozvaných světovládců a různých zájmových skupin. Budu prezentovat kontroverzní názory, které tolik rozčilují pohodlnou většinu. Budu advokátem slabších a těch, kterých se ostatní bojí zastat. Někdy i proto, že společnost je natolik zfanatizovaná, že stačí vyjádřit soucit s obviněným - a jeden si vyslouží nařčení, že zřejmě patří do stejného pytle a kdoví, zda taky nespáchal stejný zločin. Za schvalování atentátu na Heidricha se dříve střílelo. Dnes se sice nestřílí, ale likvidovat jedince se dá velmi lehce.

Letos jsem se rozhodl zvýšit cílovou částku. Důvodem je jednak to, že tisíc dolarů (=20 tisíc korun) na šest měsíců opravdu nestačí. A pak to, že přibylo čtenářů. V současné době má Zvědavec přes 2000 návštěv denně. To není počet zásahů (hits), to je počet nezávislých návštěv. Návštěva může být jen jednou za den, nepočítají se opakované přístupy. Průměrný počet zásahů (hits) za měsíc únor byl přes 58 tisíc denně. Viz tabulka.

Takže, stanovuji cíl této reklamní kampaně na 2 tisíce dolarů, neboli 40 tisíc korun.

Kampaň bude probíhat nejvýše 3 týdny. Dosáhne-li se cílové částky dříve, skončí kampaň tři dny po dosažení cíle.

Připomínám, že můžete posílat své příspěvky třemi způsoby:

2.Šekem, Money order klasicky poštou.

3.Kreditní kartou

4.Převodem na účet u Obchodní banky - toto je zřejmě vhodné pro čtenáře v České republice

Podrobnosti o způsobech zasílání příspěvků najdete zde: Příspěvky na provoz Zvědavce

Každý dar bude zveřejněn spolu se jménem dárce. Přejete-li si zůstat v anonymitě, uveďte to v poznámce, samozřejmě to budu respektovat. Neuvedete-li v poznámce nic, budu to považovat za váš souhlas se zveřejněním svého jména.

Prosím, abyste mi dali vědět (nejlépe e-mailem), pokud jste převedli dar na účet v OB. Výpis z účtu mi chodí jednou za čtvrt roku a museli byste tedy čtvrt roku čekat, než se vaše jméno objeví v seznamu dárců.

Za vaši podporu předem děkuji.

Článek byl publikován 9.3.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.