Jak vznikají odborníci

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2020/01/8174-jak-vznikaji-odbornici.htm

Lukáš Fišer

„Inkluze je opředena mýty, svádí se na ni všechny problémy školství, říká odbornice“.

V článku Jana Odstrčilová, označená za odbornici, tvrdí například, že: „Často nechybí peníze, spíše zkušení odborníci.“, nebo „Osobní zkušenost je mnohem cennější než nějaká teoretická školení.“, či: „Učitelé by měli přestat vnímat žáka jako objekt, do něhož se mají nalít vědomosti.“ Velmi mne zaujal způsob, jakým někdo tímto způsobem hodnotí učitele, když už podle obrázku v článku je dáma ve věku, kdy ještě příliš životních, ani profesních zkušeností nenabyla. Podíval jsem se tedy na profil Jany Odstrčilové, prezentující se jako odbornice na školství, na profesní síti Linkedln.

Pro Národní institut pro další vzdělávání pracuje dva roky a 10 měsíců, před tím byla v neziskovce Člověk v tísni /2 roky a 2 měsíce/, ještě před tím v České radě pro šetrné budovy, v Českém rozhlase a v PR firmě Lehmann and Weiss Consulting. Studovala humanitní enviromentalistiku v Brně a angažovala se v Okrašlovacím spolku.

Nikdy pedagogiku nestudovala, nikdy ve škole nepracovala.

Dělat z ní odbornici na vzdělání, která radí, co a jak ve školství, je opravdu děsivé.

Bakalovy noviny, stejně jako Bakalův Aspen institut v Praze, produkují takových postav hodně. Nejbizarnější je asi podobný "odborník", který se také nazývá hrdě „mluvčím českých elfů“, Bohuslav Kartouz. Aniž by někdy v životě učil na základní, střední škole, napsal o vzdělávání knihu. Osobně netuším, kde se v takových lidech bez praxe a zkušeností bere ta drzost poučovat ostatní.

Článek byl publikován 26.1.2020


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.