Bush k vyšetřovací komisi: "Hodinka vám musí stačit"

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/02/810-bush-k-vysetrovaci-komisi-hodinka-vam-musi-stacit.htm

Vladimír Stwora

Panel, který vyšetřuje okolnosti kolem 11. září, a co všechno vědělo Bushovo vedení, vybojoval slyšení u samotného Vůdce.

Museli ale nasadit všechny páky a dokonce varovat, že se na to vykašlou, pokud jim bude Bílý dům neustále házet klacky pod nohy a ztěžovat jejich vyšetřování tím, že jim odmítá jakoukoliv spolupráci.

Od začátku vyšetřování je zřetelná mrazivá nechuť Bílého domu k celé komisi. Je to dost zvláštní, uvážíme-li, že celé vyšetřování je stejně vedeno ve stylu Micky Mouse, členové komise byli pečlivě vybráni z těch nejslepějších a nejoddanějších, aby náhodou na něco nepřišli.

Posledního půl roku se například tahají o záznamy svodky z období před 11. zářím, kterou Bush dostává každé ráno na stůl. Je to prý tak úžasně tajný materiál, že jej nesmí vidět nikdo kromě Vůdce a i ten pouze jedním okem. Komise už pohrozila, že neumožní-li jim nahlédnout do svodky, požádají o to soud. Na to Bush tedy souhlasil, že několik členů komise může na chvíli vidět část několika svodek z jmenovaného období.

Vůdce se tedy konečně uvolil setkat se se členy komise. Přítomen bude i jeho hlavní sekerník Dick Cheney. Ale komise s nimi může hovořit jen za zavřenými dveřmi a ne déle, než hodinku. A ne celá komise, kam bychom přišli, že? S Vůdcem se smí setkat pouze šéf komise Thomas Kean a jeho zástupce Lee Hamilton.

Komise vyjádřila zklamání, že v tak krátkém časovém úseku nestačí ani vypít kafe, natož aby něco z Bushe vytáhli.

"Je mi líto, více času vám nemůžu poskytnout," vzkázal Bush prostřednictvím svého mluvčího.

Článek byl publikován 29.2.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.