Francouzští politikové si zachovali tvář

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/02/800-francouzsti-politikove-si-zachovali-tvar.htm

Vladimír Stwora

Národní shromáždění odhlasovalo zákon zakazující okázalé nošení muslimských šátků, turbanů a jarmulek ve školách a v úřadech. Pro zákaz hlasovali 494, proti byli jen 34 poslanci.

Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident, nicméně se neočekávají problémy. Měl by vstoupit v platnost počátkem příštího školního roku.

Původně se hovořilo pouze o muslimských šátcích. Ostatní symboly víry (jarmulky, kříže, turbany) byly přidány dodatečně.

[tohle prosím ne]

Čtyři miliony muslimů žijících v zemi se vzteká. Stejně jako početná komunita Sikhů a další nátlakové skupiny.

Myslím, že Francouzi říkají muslimům a jim podobným přibližně dvě věci:

(1) Nikoho nevyháníme. Přišli jste sem dobrovolně a jste tady vítáni. Můžete zde zůstat. Ale očekáváme od vás, že splynete s naší zemi. Nebudete zde vytvářet stát ve státě. Budete respektovat naše zvyky a obyčeje.

Takhle to fungovalo ve Spojených státech ještě před nástupem politické korektnosti nějakých 40 let zpátky. Říkalo se tomu princip tavícího kotlíku. A na tom principu byl postaven americký hospodářský a ekonomický růst. Dnes je samozřejmě i tam všechno jinak.

(2) Ve školách nemají náboženské symboly co dělat. Zvláště ne ve státních školách. Jste-li věřící, je to vaše věc. Ale nedávejte svou víru okázale najevo. Je totiž víc než zřejmé, že vám jde o to, zdůraznit svou odlišnost od ostatních. A od toho už je jen krůček k požadavkům zvláštního, preferenčního zacházení na základě své odlišnosti a toho, že jste v menšině. Ve školách a v úřadech jsme si ale všichni rovni. Vaše víra tím neutrpí. A pokud si myslíte, že ano, tak se raději vraťte tam, kde ji budete moci ukazovat dle libosti.

Tak teď nevím: Je to první vlaštovka probouzející se normálnosti nebo naopak poslední vzepětí zdravého rozumu před svým úplným kolapsem?

Článek byl publikován 11.2.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.