Jiří Mašek z Osud.cz píše otevřený dopis poslanci Vidímovi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/02/794-jiri-masek-z-osudcz-pise-otevreny-dopis-poslanci-vidimovi.htm

Jiří Mašek

Pane poslanče Vidíme,

počátkem roku 2003 jste v reakci na výzvu "10 x N E CESKE UCASTI NA AMERICKE AGRESI DO IRAKU!" čtenářů našeho internetového magazínu OSUD.cz a informace o skutečném pozadí chystané invaze "spojenců" do Iráku v e-mailu označil naše tvrzení a argumenty za lživá a uvedl dlouhý výčet bezpečnostních rizik pro Českou republiku, které jste pak opakovaně uváděl i v tisku.

Cituji z Vašeho dlouhého e-mailu z ledna 2003:

Již dnes je možné z otevřených zdrojů doložit, že Irák porušuje prakticky všechny rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které k němu podle článku VII. Charty OSN tato organizace přijala, a to zejména v oblastech :

  • pokračuje ve výrobě chemických a biologických látek;
  • má vojenské plány na využití chemických a biologických zbraní (i proti vlastní šíitské populaci); některé z těchto zbraní mohou být připraveny k použití během 45 minut po vydání rozkazu;
  • vyvinul mobilní laboratoře pro vojenské účely, což potvrzuje dřívější zprávy o mobilních výrobnách látek použitelných při biologické válce;
  • uskutečňoval nezákonné aktivity s cílem získat kontrolované materiály, které lze také použít v chemických a biologických programech;
  • pokoušel se obstarat větší množství uranu z Afriky, přestože nemá žádné programy mírového využití jaderné energie, pro něž by jej potřeboval;
  • povolal zpět odborníky k práci na jaderném programu;
  • v rozporu s limity stanovenými OSN :
    1. ponechal si až 20 střel al-Husajn s doletem 650 km, které mohou nést chemické nebo biologické bojové hlavice
    2. zahájil rozmisťování raket s kapalným palivem al-Samoud a využil nepřítomnosti zbrojních inspektorů k práci na zvýšení jejich doletu na alespoň 200 km, což přesahuje limit 150 km;
    3. zahájil výrobu raket s kapalným palivem Ababil-100 a pokouší se zvýšit jejich doletu na alespoň 200 km, což přesahuje limit 150 km;
  • vybudoval nové zařízení pro testování motorů určené pro vývoj střel schopných dosáhnout Kypr, členy NATO Řecko a Turecko) a také všechny sousední státy Iráku a Izrael;
  • uskutečňoval nezákonné aktivity s cílem získat materiál potřebný k nezákonnému vývoji střel s dlouhým doletem.

Irácké nukleární zbraně, smrtící záření, mobilní bakteorologické laboratoře, otravné plyny, skrytá skladiště zbraní, střely dlouhého doletu, spojení s Al-Kajdou - to vše se ukázalo jako falešné.

Pokud tedy Irák žádné zbraně hromadného ničení neměl, jak bylo dlouhou dobu předkládáno, musíme učinit jeden či dva závěry.

Buď prezident George Bush a ministři Colin Powell a Donald Rumsfeld lhali o globální hrozbě, kterou Irák údajně představoval, a v tom případě podvedli Kongres, americký lid i občany celého světa, nebo byli neuvěřitelně špatně informování svými zpravodajskými odborníky a pak to jsou hlupáci nejvyššího kalibru.

I když považuji zločiny Sadáma Husajna za zavrženíhodné, způsob a zejména lehkost, s jakou byli občané demokratických zemí vmanipulováni do války, považuji pro budoucí uspořádání světa za daleko nebezpečnější.

Avšak již o něco lépe chápu, jak se inteligentní obyvatelé tak civilizovaného státu, jakým bezesporu bylo v 30. letech Německo, nechali poliky uvrhnout do války. Bylo to díky ideologii strachu a lží. Paralely s naší dobou jsou až děsivé...

Asi chápete, že jako šéf bezpečnostního výboru vzbuzujete mou nyní již událostmi potvrzenou absolutní nedůvěru, necháváte-li se i Vy takto snadno oblbnout. Veškeré přístupné zdroje studuji velmi pečlivě a nikde jsem nezaznamenal Vaši větu: Omlouvám se, mýlil jsem se. Bylo to jinak, než jsem se domníval.

Pane poslanče, za omyly a chyby se - v některých skutečně demokratických zemích - odstupuje i z mnohem méně důležitějších funkcí.

Pane poslanče, ve Vašem dalším setrvávání ve funkci předsedy branně-bezpečnostního výboru PSP ČR spatřuji bezpečnostní riziko pro Českou republiku a vyzývám Vás, abyste ze své funkce v tomto výboru neprodleně odstoupil.

S pozdravem,

Jiří Mašek, šéfredaktor a editor českého Osudu

V Praze dne 3.2.2004


Doplnění vydavatele

Vážený pane Vidíme

Připojuji se k výzvě pana Maška z www.osud.cz a žádám Vás, abyste odstoupil. Domnívám se, že člověk, který prokázal takovou naivitu a neznalost světové politické situace, by neměl na tak důležitém postu setrvávat.

Uvažoval jsem, že bych inicializoval petici za Vaše odvolání, ale vím dobře, jak směšný a neúčinný nástroj jsou petice, a jak málo lidé jako Vy na ně hledí.

Rovněž se obávám, že apelovat na Vaši mravní a morální odpovědnost patrně nebude mít velký účinek.

Jediné, co můžeme dělat, je zveřejňovat Vaše názory a doufat, že časem převáží obecná nespokojenost, a že se znemožníte natolik, že i pro Vaše okolí nebude únosné ponechat Vás v úřadě. Proto Vám také oznamuji, že jsem uveřejnil tento dopis i dopis pana Maška na svém server www.zvedavec.org a stejně tak tam budu uveřejňovat naši případnou korespondenci.

S pozdravem
Vladimír Stwora
vydavatel Zvědavce

Článek byl publikován 3.2.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.