Unikne Erdogan z americké pasti?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2019/05/7920-unikne-erdogan-z-americke-pasti.htm

Phil Uman

Ministerstvo zahraničí USA požaduje, aby do konce prvního červnového týdne Turecko zrušilo dohodu s Ruskem ohledně S-400. Ustojí Recep Erdogan tlak Washingtonu?

Spojené státy opakovaně vyhrožují Turecku kvůli nákupu ruského systému protivzdušné obrany S-400 Triumf. Administrativa Donalda Trumpa dokonce hovořila o sankcích. Bílý dům však ještě neučinil žádné skutečné kroky. Nyní se ale všechno změnilo.

Ministerstvo zahraničí USA dalo Ankaře nejzazší termín do konce prvního červnového týdne, aby zrušila smlouvu na S-400 s Ruskem. V opačném případě bude Turecko čelit zcela negativním důsledkům. Ankara může být vyloučena z programu na výrobu stíhaček páté generace F-35, za které již Turci zaplatili 900 milionů dolarů, oznámila stanice CNBC s odkazem na anonymní zdroj z Ministerstva zahraničí USA.

Motivace Ministerstva zahraničí je stále stejná - ruské systémy nejsou kompatibilní se systémy NATO, které má ve výbavě turecká armáda. Předtím však američtí generálové, zejména vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě Curtis Scaparotti, tvrdili něco jiného. Obávali se, že když Turecko získá systém S-400 i stíhačky F-35, bude studovat jejich schopnosti vůči sobě navzájem a předávat tyto údaje ruské straně.

Proces vyjednávání zašel příliš daleko

Spojené státy a Turecko nyní usilují o přímá vyjednávání ohledně zrušení transakce. Je zřejmé, že se obě strany snaží vytvořit podmínky, za kterých bude snazší obvinit partnera z podkopávání spojeneckých vztahů. Turecko stále trvá na tom, že systém S-400 neohrozí zájmy Spojených států, a že používání ruských komplexů nezpůsobí únik cenných technických informací o nových letadlech. Ankara se do poslední chvíle snaží zachovat image strany, která až do konce udržuje cestu kompromisu.

Situace se přiostřuje, protože konečný termín se blíží. První stíhačky F-35 by se měly na turecké letecké základně Malatya objevit v listopadu. Ruský systém protivzdušné obrany dorazí o měsíc dříve. Jakmile budou první komplexy S-400 nasazeny v Turecku, nebude cesta zpět. USA budou muset uvalit sankce a zrušit prodej F-35. Taková opatření však nepřinutí Erdogana, aby se sklonil před svým partnerem NATO. Turecký prezident již prohlásil, že rozhodnutí o S-400 je konečné a nebude se měnit.

Krize, týkající se S-400, bude v každém případě vážnou výzvou pro vedení země, a uspíší snahy Ankary směrem k nezávislejší politice.

Jaké kroky může Erdogan podniknout?

Musí posílit obranu, protože situace v Sýrii a severním Iráku klade větší nároky na armádu. Alternativou ke Spojeným státům může být pouze Rusko. Pokud Spojené státy přeruší dodávky F-35, Moskva může nabídnout Ankaře stíhačky Su-35 a Su-57. Souběžně s tím by byly posíleny politické i ekonomické vazby mezi Ruskem a Tureckem.

Je však příliš brzy na vytváření iluzí o rozdělení těchto dvou spojenců NATO. Nejlepší způsob, jak by mohly USA z této situace vybruslit, by bylo poštvat Rusko a Turecko proti sobě. To lze nejrychleji provést v Sýrii. Za posledních 24 hodin byly z provincie Idlib vypáleny dvě desítky granátů směrem k ruské letecké základně Hmímím. Syrská vládní armáda, útočící na pozice militantů, převzala kontrolu nad několika vesnicemi, a testuje tak Erdoganovu trpělivost. Turecký ministr obrany Hulusi Akar řekl v rozhovoru pro Habertürk, že situace v Idlibu je velmi složitá. Asad chce znovu získat kontrolu nad poslední baštou opozice. A v některých sporných otázkách by turecká strana nemohla souhlasit s Ruskem.

Rusko a Turecko nemají zájem na vyhrocení situace v tomto regionu, takže bychom měli očekávat nové kolo rozhovorů mezi Vladimirem Putinem a Recep Erdoganem.

Mezi Tureckem a USA je hodně problémů. Washington podporuje Kurdy, poskytuje útočiště organizátorům převratu a omezuje kontakty Turecka s Ruskem a Íránem. Avšak s přihlédnutím k historickým, vojensko-politickým vazbám se obě země budou snažit anulovat demontáž kvůli komplexům S-400. Turci nabídli Američanům kompromis - vypnou radar S-400, když budou stíhačky F-35 ve vzduchu, a naopak. Turecko snížilo na polovinu obchodní clo na dovoz 22 amerických nominálních hodnot. Pokud se týká Erdogana, učinil gesto dobré vůle. Oplatí mu to Washington?

Příští měsíc se Erdogan a Trump zúčastní summitu G20 v japonské Ósace. V červenci dorazí šéf Bílého domu do Turecka. Trump se zřejmě pokusí vyřešit spor ohledně S-400 během osobní schůzky. Pokud se mu to nepodaří, Spojené státy hodí Turecko do náruče svému hlavnímu geopolitickému soupeři - Rusku.

Will Erdogan escape from the American trap? vyšel 22. května 2019 na Katehon.com. Překlad v ceně 293 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 28.5.2019


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.