Vyšetřování skončilo - zapomeňte

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/01/788-vysetrovani-skoncilo-zapomente.htm

Vladimír Stwora

Titulek by také mohl znít "Ruka ruku myje" anebo "Cosa nostra". Soudce Hutton vydal oficiální zprávu o smrti poradce Johna Kellyho. Praví se v ní, že britská vláda nenese odpovědnost za jeho smrt. Tony Blair je opět čistý jako lilie.

Ve zprávě se dále uvádí, že BBC publikovala neověřené informace. Dovolila si totiž ústy reportéra Gilliggana sdělit světu, že Blairova zpráva o 45 minutách, které Saddam potřebuje k útoku na "svobodný svět" byla přitažena za vlasy. Podle Huttona to Kelly nikdy neřekl. A když to neřekl, tak BBC neměla naznačovat, že to přišlo od něj.

Na základě Huttonovy zprávy podal demisi předseda rady guvernérů BBC Gavyn Davies a generální ředitel Greg Dyke si sype popel na hlavu, omlouvá se na všechny strany a volá: "Už nikdy nic takového neuděláme. Budeme jen slušná zpravodajská stanice, jako jsou Fox nebo CNN a budeme publikovat jen ty nejpotvrzenější a nejposvěcenější zprávy."

Takže se nediskutuje o tom, zda bylo prohlášení o 45 minutách pravdivé nebo ne. Nediskutuje se o tom, zda Blair podvedl veřejnost a zavedl zemi do války na základě kopců lží a fabrikací. Diskutuje se o tom, co zavražděný Kelly řekl nebo neřekl reportérovi. Čili nikoliv obsah zprávy a její pravdivost, ale její zdroj je centrem pozornosti.

V odvádění pozornosti je britská mafie politiků a novinářů prostě nepřekonatelná. Ale všimněme si, že se systémem kolaboruje i justice, která by měla být neutrální. To je na pováženou.

Právě když jsem dopsal tento text, přišel mi email. Pisatel se cítí podobně doběhnut, jako já. Mohl jsem jeho příspěvek uveřejnit jako samostatný článek (BL by to tak udělaly), ale my tady na Zvědavci šetříme místem a domnívám se, že se nic nestane, když dva podobné názory spojím do jednoho článku. Zvlášť když si autor nepřeje uvádět své jméno.

Jde z toho strach

Vyvoj udalosti kolem pravdivosti informaci o Irackych ZHN dostal posledni velkou tecku v podobe zpravy Lorda Huttona. Člověka, ve ktereho mnozi, zcela najivne a mylne vkladali nadeje ve smyslu jeho predpokladane objektivity.

Verim ze ve svetle teto zpravy by i tem nejzavilejsim priznivcum utoku na Irak mely vstavat hruzou vlasy na hlave. I oni by se meli bat toho, co prijde priste.

Tady uz davno nejde o nejakeho Sadama, ZHN, pravdu ci lez, ale ciste o samu podstatu procesu, ktery jeste stale nazyvame "demokraticky". Mozna, ze I ten nazev demokracie je dnes archaismem.

V skrytu duse stale doufam, ze konecne se lide probudi a dojde jim ze prave byla dovrsena uspesna premiera noveho pristupu mocnych, a ze tento scenar lze a bude pouzit kdykoliv pro cokoliv a proti komukoliv. Vcetne tech, co dnes jasaji a gratuluji si nad takzvanym vitezstvim - vskutku Pyrhovym.

Co se vlastne stalo. Takzvane nezavisla komise jednoznacne "ocistila" vladnouci vrstvy a nasadila retez uz tak omezenemu nezavislemu tisku. Pouzivajice hruznych formulaci typu: "I kdyz je mozne, ze se v budoucnosti ukaze, ze informace byly mylne..." v podstate zaver komise potvrzuje, ze je mozne manipulovat s informacemi, vytvaret si dukazy (resp. si vybirat, co se mi hodi), prezentovat upravene a emocionalne zabarvene zpravy k ziskani podpory k cemukoliv - treba i k valce proti jinemu statu. Strucne receno, my - vlada - si udelame co chceme, pokud k ziskani vaseho souhlasu bude nutne pouzit nepravd a manipulace tak to pouzijeme protoze stejne vime ze nam to projde.

Navic nad tim bude jeste mnoho z vas jasat.

Stejne tak davy nadsenych "komunistu" kdysi jasaly nad likvidaci "tridniho nepritele" az se prodily do rana, kdy cistky zacaly v jejich vlastnich radach, tak I dav "podporujicich" se drive nebo pozdeji docka sve lekce. Pokud se neprobudi drive - dokud to jeste jde. Mozna bych mel rict pokud to jeste jde.

Z mezinarodniho hlediska je to jasna "message" do "nedemokratickych" zemi, ci treba muslimskeho světa, co je prakticka implementace demokracie a jejich proklamovanych hodnot.

Záložák

Článek byl publikován 29.1.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.