Dostali Assangeho

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2019/04/7879-dostali-assangeho.htm

Vladimír Stwora

Váleční zločinci, kterých je v americké vládě jedenáct do tuctu, ale nejen oni, ale i všichni zkorumpovaní, zrádní, prolhaní, zbabělí, bezpáteřní, zločinní politikové všech států světa, si mohou oddychnout. Dostali Juliana Assangeho. Konečně. Už nebude žádné odhalování jejich zločinů.

Po sedmi letech chmurného azylu na ekvádorské ambasádě dnes šest nebo sedm udatných britských policistů vyvleklo vzpouzejícího se Assangeho z budovy velvyslanectví. Násilím jej narvali do připraveného antonu a odvezli údajně do vyšetřovací vazby. Z čeho jej svobodomyslná, demokratická Británie, na jejímž území vznikl před osmi sty léty slavný dokument Magna Carta Libertatum, obviňuje? Británie vystavila na Assangeho zatykač poté, co se Assange nedostavil k jednání ohledně vydání své osoby švédské justici. Je to typická hlava 22. Těžko se mohl dostavit, když po celou dobu hrozilo jeho zadržení britskými úřady a dodání do USA v okamžiku, kdy by opustil ekvádorskou ambasádu. Britský zatykač tedy nadále platí i přesto, že švédská prokuratura loni v květnu předběžné vyšetřování zastavila.

Julian to měl poslední roky na ambasádě Ekvádoru hodně těžké. Postupně utahovali kohoutky, utahování se zrychlilo poté, co byl statečný ekvádorský prezident Rafael Correa nahrazen politikem západního stylu (=bezpáteřní korupčník, zbabělec s povahou lokaje) jménem Lenin Moreno (krásné jméno, kouzlo nechtěného). Ten postupně ukrajoval z už tak omezeného životního prostoru. Zakázali mu jakkoliv komentovat jakékoliv politické dění, omezili návštěvy, odstřihli mu internet (jen si představte, člověk jeho formátu a inteligence, sedět celý den v jedné místnosti, nemoci ani na okamžik ven, dokonce ani k oknu a zrušit jeho spojení se světem venku – jak přežít 24 hodin? – nedovedu si představit rafinovanější formu vězení), začali ho buzerovat ohledně kočky, prý po ní dostatečně neuklízí – jediného živého tvora, se kterým se směl kamarádit, dokonce mu prý neumožnili návštěvu lékaře. Ekvádor nakoupil na náklady svých daňových poplatníků šmírovací kamery a mikrofony a prošpikoval jimi Assangeho životní prostor. Natočené materiály lokajsky sdílel s americkými vládními zločinci. Když Assange některé kamery zakryl, posloužilo to jako argument, který přispěl k jeho vydání Britům.

A po celých sedm let jeho pobytu postávali kolem ambasády britští špiclové a policisté (na náklady britských poplatníků), aby po Assangem skočili, kdyby náhodou vystrčil ze dveří nos. Někde jsem četl částku, kolik Británii stály ty roky šmírování kolem ambasády. Byla to velká částka.

Takže nakonec je možné, že Assangeho současná vazba mu přijde snesitelnější než poslední měsíce na ekvádorské ambasádě.

Podle tisku má Assange předstoupit před soudce 2. května. Ten rozhodne o jeho dalším osudu. Britové nepopírají, že Američané už požádali o jeho vydání. V USA ho chtějí obvinit z hackerského útoku na počítačové sítě a ohrožení bezpečnosti Spojených států, v případě odsouzení mu hrozí až sedm let vězení. Britové se dali slyšet, že Assangeho nevydají, pokud by mu ve Spojených státech hrozil trest smrti. A to evidentně nehrozí. Alespoň ne oficiálně. Pokud se mu náhodou něco ve věznici stane, třeba opakovaně upadne zády na nůž, znáte to, náhoda je blbec, tak za to samozřejmě žádná vězeňská správa nemůže převzít odpovědnost. V USA zřejmě Assange zmizí podobně jako před rokem zmizel jiný nešťastný „počítačový hacker“ Nikulin, kterého česká strana v podobě lokaje Pelikana, toho času ubohé napodobeniny ministra spravedlnosti, protiprávně a patolízalsky s patřičně ohnutým hřbetem servírovala USA na stříbrném podnose. Nikulin nikdy nebyl veřejně obviněn a souzen. Nebylo z čeho, nic mu nemohli dokázat. Ale pustit jej samozřejmě také nelze.

Nikde jsem se nedozvěděl, co se stalo s Assangeho kočkou, jeho spoluvězeňkyni, po té, co byl Assange vyvlečen britskými Ramby ven.

[...]

Příští měsíc tedy bude pro Assangeho kritický. Lze předpokládat, že vládnoucí establishment kriminálníků a válečných zločinců, korupčníků a grázlů vytvoří z jeho případu ukázkový případ, aby ukázal, jak dopadne ten, který se odváží zveřejnit jeho špinavosti. Jde o to odradit případné další následovníky, protože korporátní fašismus si, soudruzi, rozvracet nedáme. U Snowdena se to nepodařilo, ten uprchl jenom tak tak, Assange tolik štěstí neměl, takže to schytá i za něj.

Je to ale pro establishment dvousečná zbraň. Oni možná Assangeho umlčí, ale mnoha lidem to otevře oči. Už otevírá. Stačí si přečíst komentáře na Twitteru u videa, kde britští Rambové vlečou vzpouzejícího se Assange do policejního antonu. Lidi vědí, že se děje strašlivá křivda a justiční zvůle. A případ Assange bude další hřebík do rakve současného korporatního fašismu.

Případ Assange v bodech (převzato z Lidových novin)

P.S. Chtěl jsem vědět, jak bude o případu referovat ČT a Nova. Bohužel jsem propásl začátek obou zpráv, nemohu tedy s určitostí říct, že to tam nebylo. Ale já jsem zhruba 10 minut po začátku zpráv nezaznamenal o Assangem ani pípnutí. Uvítám, pokud mě čtenáři doplní. Sledoval jsem pak ještě asi hodinu ČT24. Neustále tam opakovali naprosto nedůležité prkotiny. O Assangem běžely dvě věty v informačním proužku dole. Jinak jsem slyšel jen velké mlčení. A pochopitelně žádná analýza, žádná debata. To mlčení je výmluvnější než sto útoků na jeho osobu. Televizní presstituti vědí, že to, co se mu děje, je bezprecedentní špinavost, možná dokonce ve svých ubohých mozečcích vzdáleně tuší, že Assange bojoval i za jejich profesi a právo říkat pravdu, ale jejich uprděná malost, lokajství, nedostatek rozhledu a strach jim v pohodě zatemní mozečky. Milosrdná amnézie.

Článek byl publikován 12.4.2019


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.