Jaký záměr sledují Spojené státy stažením své armády z Afghánistánu?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2019/03/7850-jaky-zamer-sleduji-spojene-staty-stazenim-sve-armady-z-afghanistanu.htm

Sergej Latyshev

Republikáni předložili americkému Kongresu návrh zákona, který má v Afghánistánu ukončit projevy nepřátelství, probíhající od roku 2001. Pokud bude zákon schválen, musí Spojené státy vyhlásit… vítězství v Afghánistánu a do 45 dnů vypracovat plán pro stažení všech amerických vojáků z této země během jednoho roku.

Cílem této iniciativy je položit „základy pro politické usmíření, které mají uskutečnit Afghánci“. Rovněž zajistí anulování povolení k použití vojenské síly proti teroristům z roku 2001, které Kongres udělil prezidentovi po útocích z 11. září. Jinými slovy, v plánu je nejen stáhnout všechny americké vojenské síly z Afghánistánu, ale také dát od toho celkově ruce pryč.

Návrh zákona stanovuje, že federální vláda vyplatí během jednoho roku finanční příspěvek v hotovosti ve výši 7,5 miliardy dolarů více než 3 milionům vojáků (tzn. 2 500 dolarů každému z nich), kteří se účastnili operací v Afghánistánu.

Máme tleskat?

Podle zákonodárců oslabuje tato nekonečná válka národní bezpečnost Spojených států, vede k rychlému nárůstu veřejného dluhu a vytváří nové nepřátele. Republikáni jsou přesvědčeni, že nastal čas na to, aby se „vyhlásilo vítězství“, kterého Američané, jak tvrdí, „dávno“ v Afghánistánu dosáhli, aby se vojáci a vojenští instruktoři vrátili domů, a do budoucna aby se „v prvé řadě zohlednily potřeby Ameriky“. Od roku 2001 bylo v Afghánistánu zabito více než 2 300 amerických vojáků a celá operace stála přes 2 biliony dolarů.

V komentáři k tomuto návrhu zákona web National Interest s uspokojením píše, že americká armáda dosáhla svých hlavních cílů. Bin Ládin je mrtvý a Al-Káida byla ochromena. Ministerstvo obrany v červnu minulého roku uvedlo: „Hrozba ze strany Al-Káidy vůči Spojeným státům, spojencům a partnerům se snížila, a několik přeživších klíčových členů Al-Káidy se zaměřilo na své vlastní přežití.“

Vše je v pořádku, jako vždy. „Podle průzkumů veřejného mínění 61% Američanů podporuje stažení vojsk z Afghánistánu. Web National Interest považuje tuto reakci za správnou, a argumenty amerických kritiků - za falešné. V opačném případě se ukazuje, že „americké jednotky by nikdy neměly opustit žádné místo, kde se objevili teroristé - nebo by se tam v budoucnu mohli objevit - protože to je recept na válku, která není omezena geograficky ani časově.“

Vítězství v Afghánistánu?

Americká armáda je v Afghánistánu od prosince 2001. Na vrcholu vojenské akce proti „teroru“ v letech 2010-2013 počet západních vojsk v této zemi přesáhl 150 tisíc osob, přičemž hlavní oporou byli Američané. Hlavní bojové jednotky Spojených států a NATO byly z Afghánistánu staženy v roce 2014. V současnosti zde zůstává mise v počtu 14 000 instruktorů a poradců aliance, a Američané stále udávají tón. Avšak vládní bezpečnostní síly mají v rámci plnění svých úkolů velmi chabé výsledky. Tálibán, který „porazili“ Američané a jejich spojenci, má pod kontrolou až 60% území Afghánistánu během dne a 85% v noci. V Kábulu neustále dochází ke krvavým teroristickým útokům.

Správní orgány Kábulu mají potíže dokonce s kontrolou nad svým hlavním městem, kde často dochází k silným a krvavým útokům. Hnutí Tálibán, které je ve válce s ISIS, se opakovaně zmocňuje provinčních hlavních měst, aby tak ukázalo, kdo je v zemi pánem.

Spojené státy vyjednávají s Tálibánem o ukončení války a již oznámily, že během několika příštích měsíců bude bezprostředně staženo zhruba dvě stě tisíc vojáků, nasazených v Afghánistánu. Jak prezident Donald Trump, který chtěl od samého začátku vojáky stáhnout, uvedl ve svém nejnovějším proslovu k národu: „Velké národy nevedou nekonečné války.“ Konečně pověst amerických generálů, jež v Afghánistánu udělali kariéru, která se zhroutí poté, co režim v Kábulu po odchodu západních vojsk rychle padne, může být obětována. Americké geopolitické zájmy jsou nade všechno.

Odkud tento nápad pochází?

Rozhodnutí ukončit vojenskou přítomnost Spojených států a jejich spojenců v Afghánistánu bylo oznámeno po jistém váhání, což před časem vedlo ke zvýšení vojenského kontingentu. To nepochybně znamená, že Spojené státy získaly jistotu v tom, že po jejich odchodu je v Afghánistánu zajištěno celkové vzplanutí. A to jistě zažehne oheň ve Střední Asii, který budou muset uhasit Rusko, Čína a Pákistán.

Aby Spojené státy způsobily co největší potíže Moskvě a Pekingu, snaží se nyní maximálně přispět k posílení pozic ISIL v severních oblastech Afghánistánu, kde nejsou Paštunové. Do těchto oblastí přepravují pomocí vrtulníků bez jakéhokoli identifikačního označení násilníky, kteří zůstali bez práce v důsledku zásahu Ruska v Sýrii. Americké zvláštní jednotky osvobozují z tálibánských vězení velitele ISIS, kteří chtějí vládnout v Afghánistánu a na paštunském území v Pákistánu, ale nemají v úmyslu zavést radikální islám na severu, ani destabilizovat Střední Asii a vehnat ji do krveprolití.

Teroristická organizace ISIL potřebuje pomoc Američanů k tomu, aby posílila svou základnu v severním Afghánistánu a přiblížila se více k Rusku, vyhnala miliony uprchlíků z bývalých sovětských republik ve Střední Asii, a také vytvořila spojení s islámskými teroristy v Xinjiangu v Číně.

Návrh zákona předložený Kongresu Spojených států je signálem, že v tomto strategicky důležitém regionu bude brzy ještě více utrpení, než na Středním východě. Druhá ruská základna v Kyrgyzstánu, o jejímž vytvoření se nyní jedná v Biškeku, je v tomto ohledu mimořádně důležitá.

What is the Purpose of the United States for Withdrawing Troops from Afghanistan? vyšel 6. března 2019 na katehon.com. Překlad v ceně 353 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 11.3.2019


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.