Polsko se k smrti obává nákazy „sociálních chorob“ od EU

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2018/09/7702-polsko-se-k-smrti-obava-nakazy-socialnich-chorob-od-eu.htm

Andrew Korybko

Jarosław Kaczyński, „šedá eminence“ polské vlády, varoval, jakým způsobem může být jeho země infikována „sociálními chorobami“ EU.

Vlivný politik hovořil na sjezdu své strany, který se konal o víkendu, a znovu zdůraznil závazek Polska zůstat v EU, i když s důležitou výhradou, že „to neznamená, že bychom měli opakovat chyby Západu a nakazit se sociálními chorobami, které jsou zde rozšířeny“. Nespecifikoval přesně, co tím myslel, ale lze jistě předpokládat, že jedna z hlavních sociálně-náboženských ideologií hnutí eurorealismu se odvolává na politiku EU, tzv. „politiku otevřených dveří“, a s tím související nedostatek zájmu o asimilaci a integraci civilizačně odlišných migrantů, normalizaci netradičních sexuálních vztahů, jako je homosexualita a jiné praktiky, a možná i liberalizaci zákonů o potratu.

Polsko bylo nedávno kritizováno, že se postupně mění na to, co oponenti vládnoucí strany označují jako „klerický stát“ kvůli převládajícímu vlivu, který má katolicismus na vládu. Možná by se mohlo zdát neobvyklé, že se současný evropský stát spoléhá na náboženské hodnoty při formulování politiky, ale jinde ve světě to není nic mimořádného. Například mnoho zemí, v nichž větší část obyvatelstva tvoří muslimové, zakládají své zákony na islámu, a to včetně světských zákonů. Příkladem může být Sýrie, jak dokazuje kapitola 1, článek 3 Ústavy z roku 2012, kde je jasně napsáno, že „islámská teorie práva bude hlavním zdrojem legislativy“. To vše je v souladu s rostoucí rolí civilizacionismu v mezinárodních vztazích od konce staré studené války.

Vládní orgány v Polsku se domnívají, že je jejich povinností učinit ze své země předvoj křesťanských hodnot v Evropě - následně po vynucené sekularizaci, jež proběhla ve střední a východní Evropě během komunistické éry, a která pokračovala až do současnosti, kdy světské státy západní Evropy postupně uvalily své hodnoty na tento region během rychlé expanze EU. Většina polských, tradičně založených obyvatel, se domnívá, že ztrácejí svou jedinečnou kulturu, která je neodmyslitelně spjatá s katolicismem, kvůli agresivní sekularizaci EU a také kvůli tomu, co považují za podloudnou islamizaci kontinentu, kterou mají na svědomí muslimští migranti. Z toho důvodu Kaczyński vyjádřil náladu veřejnosti ve varování o „sociálních chorobách“ EU.

Poland Is Deathly Afraid Of Contracting The EU’s “Social Diseases” vyšel 12. září 2018 na orientalreview.org. Překlad v ceně 157 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 17.9.2018


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.