Izraelské pustošení v Nablusu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2004/01/768-izraelske-pustoseni-v-nablusu.htm

Během trvalých operací v Nablusu izraelská armáda zničila buldozery historické památky (čtvrť Casba - staré město) a napáchala tak ohromné škody, potvrdil to starosta města Mahmmud Al Alul pro stanici Al Džazíra. Uvedl, že vzhledem k rozsáhlému pustošení a zákazu vycházení obyvatelé žijí v opravdové tragédii.

Bylo zabito patnáct Palestinců, většinou mladých, jeden z nich byl chlapec Ahmad Bilál Masri, který byl ve starém městě zasažen dvěma střelami. Město je obklíčeno nepřetržitě dva týdny. V Balata a Tulkarem byl také vydán zákaz vycházení. Podle Palestinské agentury WAFA, armáda projela Jeninem, kde provedla několik razií a zatýkala. Okupační vojsko v operaci nazvané "Stojatá voda" ničí svou technikou vše, co jim leží v cestě a střílejí na všechno, co se hýbe. Tím dochází k rozsáhlé devastaci a k četným zraněním obyvatel.

[Nablus]
Nablus

V Nablusu byl slyšet výbuch (2.1.) v oblasti, kde se nalézala okupační vojska. Místo bylo vzápětí uzavřeno, ale byly viděny sanitky, které tam přijížděly. Vojáci vysvětlili, že šlo o výbuch nálože, ale že nedošlo k žádným obětem. Palestinské zdroje uvedly, že vojenský džíp byl zdemolován. Izraelské zdroje nehodu nekomentovaly. Z důvodu tohoto výbuchu došlo v oblasti k přerušení elektrického proudu. Podle reportéra Al Džazíry okupační armáda po tomto výbuchu zničila historické budovy ve staré čtvrti Qruion, s výmluvou, že hledají úkryty palestinských bojovníků. Z té se posléze stáhla, ale zůstala v ostatních čtvrtích, kde překáží provozu a sanitkám.

Okupační vojska se soustředí v domech na okraji města, kde zadržují uvnitř jejich obyvatele, kteří trpí velkým nedostatkem potravin a služeb. Armáda odmítá humanitárním organizacím, aby jim pomohly. Zpravodaj dodal, že Palestinci vyzývají k nedodržování zákazu vycházení vydaného okupační armádou. Občas je slyšet přestřelky. Mezi obyvatelstvem to vře hněvem, vzhledem k tomu, že jsou zabíjeni a také kvůli mediální a politické ignoranci.

Palestinský ministerský předseda Ahmad Qurei v rozhlase Hlas Palestiny ostře odsoudil zločiny izraelské armády proti palestinskému národu, zvláště v Nablusu. Řekl, že izraelská vláda se snaží znemožnit dialog pokračováním atentátů proti aktivistům palestinských organizací. V palestinské diskuzi půjde o několik záležitostí, které mají vyústit v jednotný politický program, rozšířit okruh rozhodování a vzájemné zastavení střelby s izraelskou stranou. Uvedl, že egyptská snaha o tento dialog pokračuje, dosud nebylo ještě určeno příští vyjednávání.

Článek byl publikován 8.1.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.