Stroj - přítel nebo nebo nepřítel člověka? Část II.

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2004/01/765-stroj-pritel-nebo-nebo-nepritel-cloveka-cast-ii.htm

Adam Novák

Ahoj všichni, doufám, že se těšíte. Na co? No přece na budoucnost, která vás čeká. Kdysi jsem četl knihu, kde její autor vykresloval budoucnost nás lidí, jako veskrze příjemný a šťastný věk. Práci za nás budou odvádět stroje a my se budeme věnovat zájmům jako je umění, sport, cestování...

A teď pozor - v poslední větě jsem použil nevhodně dvě slůvka. Jaká asi? "Práci" a "Stroje"? Kdepak. Jsou to slůvka "nás" a "my". Tohle je kolektivistické uvažování, které - chci-li být připraven na příští léta - bych si měl striktně zakázat. Slova "nás" a "my" ve spojení s blahobytným očekáváním bych si měl přísně pod tím největším postihem zakázat. Místo toho je mohu nahradit slůvky "ně" a "oni". A tím tedy nemyslím nás, ale tu druhou stranu, pro kterou stroje opravdu pracovat budou.

V tomto je právě ten vtip... Stroje opravdu pracují za člověka. Pracují za ty, kteří stroje vlastní a přináší jim zisk. Dále pracují za ty ostatní a těm přinášejí spoustu "kvalitního" zboží a samozřejmě nezaměstnanost.

Nezaměstnanost - to slovo bych měl podtrhnout a zvýraznit červenou barvou. Jedná se totiž o největší humbuk století. O sprostý zločin, o zcela hříšné mrhání prostředky. Už v přírodovědě se malé děti učí, že člověk je vrcholem vývojového řetězce, že si podmanil přírodu a ovládl zemi... Jak si tedy mám vysvětlit, když mě, který mám dvě ruce, dvě nohy, pusu na mluvení, mozek na myšlení, mě - člověka, který chce pracovat, nikdo zaměstnat nechce? Teď nemyslím práci, kterou by nedělali ani otroci ve starověkém Egyptě, ale myslím tím práci, kterou uživím svou rodinu, práci, která mi umožní postavit dům, zasadit strom a zplodit potomka. Práci, která mi umožní žít.

Jak může - a nyní konkrétněji - Česká republika mít více jak 500.000 nezaměstnaných jedinců, kteří prostě a jednoduše nedělají téměř nic pro společnost? A jak může mít dalších 200.000 a více lidí na sociálních dávkách a bezdomovců? Jak může takhle marnit životy lidí? Proč toto náš "moderní" systém umožňuje?

Vmyslete se do role podnikatele. Představte si, že vlastní tisíc hektarů půdy a on oseje pouze 900 hektarů a sto hektarů nechá ladem a vůbec se o ně nestará. Možná je to špatné přirovnání, ale vy si určitě najdete něco reálnějšího, protože mám pravdu. Nezaměstnaní lidé = marnost nad marnost.

Občas přemýšlím, co by po naší civilizaci mohlo zůstat.. Silnice?

Egypt po sobě zanechal nádherné pyramidy a obrovské sochy... Kdo ví? Třeba chtěl přinést lidem práci a ono se mu to povedlo... Proč dnes nestavíme pyramidy, které by byly mementem, že jsme tady kdysi žili?

Odpovídám si - protože jsou neefektivní a nevyplatí se.

Tedy se znovu ptám - proč jsou pyramidy neefektivní? Vždyť by se na ně jezdil dívat celý svět, kvetla by turistika, jejich výstavba by dala desetitisícům práci (i strojům) a daly by se použít jako třeba protiatomové kryty...

Vím, je to laciná úvaha. Vždyť právě proto se velmi kritizoval komunismus - snažil se zaměstnat úplně každého a práce, kterou dával, byla mnohdy uměle vytvořená.

A já se ptám. Dnes není práce uměle vytvořená? Nemůže nahradit sekretářku špičkový počítač? Nemůže nahradit řidiče automat? Nemůže nahradit dalších x lidí stroj a de-facto jim z jejich činnosti vytvořit iluzi? Iluzi práce pro člověka?

Dnes je 90 % práce, kterou koná člověk nahraditelná a zbytečná, všeobecně neprospěšná. Podle mého názoru je jedna postavená pyramida daleko prospěšnější, obdivuhodnější a nádhernější, než tisíc kilometrů nové -a kdyby se lépe hospodařilo s lidskými zdroji- tak zcela nepotřebné - dálnice.

Krásný den v krásném světě.

Článek byl publikován 4.1.2004


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.