Na koho čekají?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/12/763-na-koho-cekaji.htm

Vladimír Stwora

Podívejte se na obrázek. Po zuby ozbrojený voják v ulicích New Yorku. Tenhle stojí na Time Square. Proč? Očekává někdo, že teroristé vtrhnou do ulic New Yorku a budou vraždit mírumilovné občany? A kdyby to udělali, jaký příkaz má ten muž? Začne střílet kolem ze samopalu? Nebo má za úkol sestřelit letadlo se sebevrahem v pilotní kabině?

[Na koho čeká?]

Hra na válku pokračuje naplno.

Americká vláda opět straší své občany oranžovým poplachem, poslední úrovní před vyhlášením červeného poplachu, nebo-li stanného práva. Opět se hlídají mosty, vodárny, železnice, tunely, silnice, vládní budovy, opět probíhá dril evakuace.

Podobné ukázky moci začínají vlády tzv. demokratických zemí uplatňovat stále častěji a nejen v Americe. V novinách píší, že účastníci silvestrovské noci v mnoha městech Ameriky musí počítat se zvýšenou prezenci robokapů, video kamer, čmuchacích psů, policajtů na koních, v autech i pěších, vojáků, obrněných transportérů, policejních ostřelovačů na střechách budov, policejních a vojenských vrtulníků vybavených dalekohledy s nočním viděním, atd. atd. V Los Angeles zrušili všechny rockové koncerty pořádané pod širým nebem. V Las Vegas zřizují stanoviště ke kontrole identity slavících občanů a instalují biologické detektory (biological detection machines - co to je? Co chtějí detektovat?)

Vyměnili jsme svobodu za bezpečí. Problém je v tom, že (jak už před dvěma sty lety správně poznamenal Jefferson) nemáme ani svobodu ani bezpečí. Dochází to lidem - ovcím? Obávám se, že nikoliv.

Tak si myslím, že je za tím možná něco jiného. Ten voják tam není kvůli teroristům. Ten voják tam je kvůli občanům. Je - má být - demonstrací síly. Má naznačit něco jako: "Pozor, jsme tady. Jsme ozbrojeni. Můžeme zakročit proti komukoliv. I proti vám, občané, ano, i proti vám."

Po zuby ozbrojený voják v ulicích mírumilovného města je typickým projevem každé ultra totalitní vlády. Vlády, která se bojí vlastního lidu. A vlády, která se chystá k převzetí moci podle zákonů stanného práva. Ten voják je předsunutou stráží toho, co přijde.

Článek byl publikován 31.12.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.