Americká ambasáda pokřtěná krví

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2018/05/7596-americka-ambasada-pokrtena-krvi.htm

Finian Cunnigham

Přesně ve stejnou dobu, kdy Spojené státy otvíraly ambasádu v Jeruzalémě, izraelští snipeři zabíjeli spoustu neozbrojených palestinských civilistů, včetně dětí.

Izraelští odstřelovači brutálně a chladnokrevně zavraždili téměř 60 lidí, včetně osmi dětí. Přinejmenším dalších tisíc osob bylo zraněno následkem použití střelných zbraní, mnozí z nich budou zmrzačeni po celý zbytek života. V příštích dnech se očekává další krveprolití.

V jakém zločinném světě to žijeme, když zpravodajské kanály mohou podávat zprávy o tomto masakru, jako by šlo o něco normálního? Jak to, že nejsou pobouření západní odborníci, kteří šílí, když jsou kdekoliv jinde páchána údajná zvěrstva?

Zatímco američtí a izraelští vysocí představitelé provolávali „hosana“ ohledně „sdílených hodnot demokracie“ a „míru“, jen několik kilometrů odtamud se střílelo na tisíce Palestinců v Gaze za to, že se odvážili požadovat respekt pro jejich lidská práva.

Svět z velké většiny kritizoval rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa přemístit velvyslanectví Spojených států z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tento krok ničí mírový proces - byť jakkoliv malý - který existoval mezi Palestinci a Izraelci, přičemž Trump povzbudil Izraelce, aby si bezohledně zabrali celé území.

Trump se nezúčastnil ceremoniálu otevření ambasády, místo toho poblahopřál prostřednictvím videonahrávky. V čele americké delegace byli jeho dcera Ivanka a zeť Jared Kushner. Ten ve svém projevu chválil Izrael za „demokratické hodnoty“ a vyzdvihl, že USA a Izrael jsou věční spojenci. S vážnou tváří Kushner pronesl: „Ti, kdo podněcují násilí, nemohou být součástí žádného mírového procesu.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu měl škodolibou radost z toho, že Američané podporují jeho sen učinit z Jeruzaléma „nerozdělené hlavní město židovského státu“. Bez jediného náznaku hanby se Netanjahu chvástal slovy: „Nemůžete budovat mír na základě lží.“ Nazval to „velkým dnem“.

Trump svým rozhodnutím oficiálně za Spojené státy schválil izraelskou okupaci palestinského území, včetně východního Jeruzaléma, který Palestinci a mezinárodní právo označují za budoucí hlavní město palestinského státu, k čemuž se má údajně dospět prostřednictvím jednání s Izraelci.

Washington takto nyní s přispěním Trumpa bezostyšně nese vinu na tom, že Izrael nezákonně zabral palestinské území. USA vždy podporovaly Izrael v porušování zákona, ačkoli to klamně maskovaly tvrzením, že jsou prostředníkem a „čestným zprostředkovatelem“ mezi Palestinci a Izraelci.

Téměř 25 let poté, co byly za vlády Billa Clintona podepsány mírové dohody z Osla, Izraelci se souhlasem Washingtonu rozšířili své nelegální osídlení a provedli bezpočet masakrů proti palestinskému obyvatelstvu, kterému jsou vymezeny koncentrační tábory pod širým nebem, jako je Pásmo Gazy.

A přesto má americký prezident ještě tu drzost - vzhledem k tomu, že zcela troufale odhalil roli Ameriky jako bezostyšného spolupachatele izraelských zločinů - že pronesl, že Washington je stále oddán „úplnému a trvalému míru mezi Izraelci a Palestinci“.

Pondělní otevření americké ambasády bylo načasováno tak, aby se shodovalo se 70. výročím založení Izraele jako státu v roce 1948. K tomuto založení došlo na základě pogromů a masakrů, provedených židovskými osadníky, kteří se z celého světa stěhovali do historické Palestiny za svým sionistickým snem. S požehnáním OSN a západních mocností si přisvojili práva Palestinců.

Projev Netanjahua o míru, který nelze vybudovat na „základě lží“, se ironicky vztahuje na vytvoření Izraele. 70. výročí a otevření velvyslanectví USA bylo náležitě - ačkoliv je to naprosto opovrženíhodné - doprovázeno masakrem neozbrojených Palestinců.

Následující den, úterý, je dnem, který si Palestinci připomínají jako „Nakba“ - neboli „Katastrofa“ - 70. výročí toho, kdy byl jejich lid oloupen o historickou půdu.

Více jak sedm desetiletí byly miliony Palestinců vyháněny do uprchlických táborů v sousedních státech, jako je Jordánsko a Libanon. Ostatní skončili v uzavřených ghettech, jako je Gaza nebo Západní břeh, v obležení izraelských „obranných sil“.

Z těchto balkanizovaných kusů půdy mají Palestinci teoreticky získat svou budoucí státnost. Ale to je jen cynický nesplnitelný sen, kterému ve skutečnosti nevěří ani Izraelci, ani USA. Otřepaná řeč o budoucím míru je jen zástěrkou pro přetrvávající pomalé vystěhovávání Palestinců, dokud je zcela nevypudí stále se rozrůstající izraelský stát.

Otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě, popírající nároky Palestinců na východní Jeruzalém, je znakem cynického a zákeřného procesu historické etnické čistky.

O Gaze, kde dva miliony Palestinců přežívají v otřesných podmínkách bez čisté vody a elektřiny, OSN tvrdí, že se v této pobřežní enklávě nebude dát během několika let žít. V obležení izraelské armády jsou lidé v Gaze udržováni ve vězení pod širým nebem. Nakonec, když už jsou uvrženi do naprosté chudoby, je budou Izraelci pravděpodobně evakuovat v rámci nějaké nekalé dohody, kterou podpoří Američané, do jednoho ze sousedních států, který se k tomu uvolí, až nakonec anektují Gazu.

Za těchto zoufalých podmínek se lidé z Gazy během posledních šesti týdnů uchýlili k protestům proti izraelské armádě, která je uzavřela za tzv. „bezpečnostní hranicí“. Během posledních šesti týdnů izraelští odstřelovači na základě rozkazů vrchního velení obdrželi rozkaz ke střelbě a zabili téměř 50 neozbrojených demonstrantů, včetně novinářů a dětí. Tento týden se počet obětí více než zdvojnásobil.

Ohavný paradox Izraele je příliš silný, než aby bylo možné vyjádřit jej slovy. Stát založili židovští migranti, kteří uprchli před pronásledováním nacisty. Dnes stát udržuje vražedné praktiky nacistických jednotek SS a propagandistický systém západních médií, nad kterým by žasl i Josef Goebbels.

Tyto hrůzy ještě zesiluje fakt, že se evropské vlády, OSN a západní sdělovací prostředky staví velmi laxně k barbarství, které stát Izrael a jeho americký sponzor páchají na Palestincích. Arabské režimy Saúdské Arábie a ostatních států Perského zálivu se chovají stejně odporně a mlčí.

Evropští představitelé se od „všech stran“ dožadují „zdrženlivosti“, čímž zamlžují čirou zločinnost Izraele a USA. Proč EU a OSN nepožadují stíhání válečných zločinů?

Pokrytectví a dvojí standardy, které západní vlády ukázaly, jsou skutečně šokující. Ani ne před pár týdny protestovaly proti údajnému incidentu s chemickými zbraněmi v Sýrii a provedly proti této zemi v rámci „odplaty“ letecké údery. Nakonec se ukázalo, že incident byl jen výmysl, který vykonstruovali teroristé, podporovaní Západem.

Kolikrát jsme již slyšeli od západních vlád a jejich médií kázání o údajném „zabrání“ Krymu Ruskem?

Avšak tito západní pokrytci neříkají nic o přetrvávajícím vražedném zabírání Palestiny státem Izrael, který je podporován Spojenými státy.

Žijeme v hanebné době, kdy neplatí zákony, a kdy západní vlády a média neříkají téměř nic o vraždění civilistů, když to vyhovuje jejich geopolitice. Ale zároveň tyto vlády vytvářejí obvinění na základě lží, a hřímají - na základě spravedlivého odsouzení, které vychází z cynického osobního prospěchu - proti „nepřátelům“, jako je Sýrie, Írán a Rusko.

Otevření americké ambasády v Jeruzalémě bylo pomazáno krví nevinných lidí, zastřelených izraelskými odstřelovači. Tento masakr je jistě groteskním znakem nespravedlivé a velmi nebezpečné doby, v níž žijeme.

US Embassy Baptized With Blood vyšel 17. května 2018 na ICH. Překlad v ceně 471 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 22.5.2018


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.