Olomoucká elegie o znepokojeném rektorovi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2018/03/7526-olomoucka-elegie-o-znepokojenem-rektorovi.htm

MUDr. Martin Gabryš

Prolog

Donald Trump je takový americký Miloš Zeman. Podívejme se na to voličstvo teda a to je velmi, velmi, velmi podobné. Spíše lidi tedy nějak od piva, kteří o politice budou si povídat, teda jako během večera, u těch karet nebo u piva,teda, takže menší vzdělanost, materiální zájmy, to znamená všechny zájmy, tedy nějak lidské, teda jako převést do toho co za to a kolik a tak dále čili konzumní teda mentalita …“ říká ikona Univerzity Palackého, amerikanista, bývalý senátor a první porevoluční rektor olomoucké univerzity Josef Jařab v rozhovoru s Danielou Drtinovou na DVTV [1; 22minuta].

Když pan ex-rektor vykoktal poslední písmenko, nevěřícně jsem ještě minutu hleděl do obrazovky. A aby nikdo nezůstal na pochybách, tak ještě, přes řetěz oslích můstků, připodobnil voliče nežádoucího prezidenta k voličům Hitlera [1;20minuta]. Tato arogantní osoba, která nedokáže říci souvisle jednu větu, je opravdu ta sama nejslavnější persona porevoluční olomoucké univerzity, o které se v univerzitních žurnálech píše: „Svým celoživotním úsilím o prosazování hodnot vzdělanosti, lidskosti a demokracie si získal uznání rovněž jako občan a politik“[2]?

Jelikož jsem Zemana taky volil (s postulátem, že pro mě-euroskeptika je lepší zkušený politik-eurorealista v hrsti, než beznázorový eurohujer na hradě), tak mi to nedalo a začal jsem se zajímat o osobu, která mě tak drze uráží. Nastudoval jsem si tedy "pana exrektora" trochu blíže a mnohé mi začalo do sebe „zapadat“.

Velmi časté spojení jeho jména je totiž s prapodivnou institucí jménem "Středoevropská univerzita (CEU)". Pátral jsem tedy dál a byl jsem překvapen kolik českých osob je spojeno s institucemi "Středoevropská univerzita" a "Open Society Fund", což jsou organizace, za kterými stojí multimiliardář jménem George Soros.

Nebyl jsem ani moc překvapen, když jsem zjistil, že současný rektor Univerzity Palackého, Jaroslav Miller, na Středoevropské univerzitě v Budapešti také studoval. Stojí jistě za zamyšlení, proč Viktor Orbán, premiér poslední relativně svobodné země EU, vyvíjí tak velké úsilí, aby Středoevropského univerzitního trojského koně dostal z Maďarska pryč a proč v zemích jako Thajsko, Indonesie, Malaysie, Filipíny je Soros personou non grata [3]. A také proč náš bývalý prezident Václav Klaus pronesl tato památná slova:

Můj názor na pana Sorose je absolutní, čtvrtstoletí trvající, konstantní, neměnný. Pan Soros je zlo… V tomto smyslu jsem se já velmi snažil o to, aby se jeho instituce neusídlily tady v České republice. Nemohl jsem nikdy zakázat, ani jsem nikdy neaspiroval na to, abych mu zakázal jeho think-tank. Ale když chtěl svůj think-tank přeměnit na univerzitu, která by byla respektována podle českého práva, tak jsem řekl rezolutní nikoliv. On se mohl zbláznit a odešel do Budapešti [4].

Ovšem pan rektor Miller, ten je jiného názoru a CEU vychvaluje až do nebes:

Středoevropská univerzita patří v oblasti humanitních věd k vůbec nejlepším vysokým školám ve střední Evropě, o čemž svědčí i její postavení v žebříčcích. Za pětadvacet let existence odvedla obrovský kus práce v oblasti kultivace občanské společnosti a vychovávání liberálních elit střední Evropy [5].

Dále pak, v rozhovoru zveřejněném v Lidových novinách, říká:

CEU je dnes v Maďarsku v podstatě jedinou finančně silnou a nezávislou liberální institucí, která již jen svou existencí představuje opozici vůči Orbánově vládě. Mnoho absolventů této elitní školy se dnes nachází na důležitých a vlivných postech v soukromém či státním sektoru... [6].

Pan rektor Miller dokonce ještě samolibě napsal, že absolvováním studia na Středoevropské univerzitě, se dostal do dobré společnosti absolventů, mezi kterými je několik ministrů obrany, financí, úspěšných byznysmenů a uznávaných intelektuálů. Nepřestává mě udivovat, co ve své nadutosti, jsou někteří lidé schopni na sebe všechno říct. Ale nepochybuji o tom, že stejně jako ex-rektor Jařab, tak i rektor Miller se na Středoevropské univerzitě naučil té „správné“ Orwellovské demokracii, toleranci a politické pluralitě. Absolvent této instituce se nám vlastně přiznává: studoval jsem na elitní škole, jejíž financování je majoritně ze soukromého sektoru a jsem součástí opoziční kádrové základny, která je dosazována na vlivné státní posty.

Ponechám na fantazii čtenáře, jaké možnosti se otevírají společnosti, která má prakticky neomezené finanční zdroje a která dosazuje své absolventy do univerzit, médií a politiky. Na půdě Evropského parlamentu na podobné téma hovořil odvážný europoslanec Nigel Farage, který řekl:

Jeho vliv tady a v Bruselu je mimořádný. Organizace Open Society se sama chlubí, že jen v loňském roce měla 42 jednání s Evropskou komisí. Dokonce publikují knihu svých „spolehlivých přátel“ v Evropském parlamentu. A na tom seznamu je celkem 226 jmen. Včetně toho vašeho, pane eurokomisaři [7].

Dějství prvé

Pan rektor Miller z Univerzity Palackého v Olomouci (UP) se znepokojil. A pan rektor, když se znepokojí, tak má potřebu, se o ten svůj světabol se všemi podělit. Je to pár let, co byl znepokojen děním na Ukrajině a hned se pustil do sestavování humanitárního studijního programu pro ukrajinské studenty a akademiky, kteří byli ukrutně postiženi záborem Krymu [8]. Jeden by nabyl dojmu, že díky rektorově okázalé akci byla, před arcilotrem Putinem, zachráněna snad skoro celá ukrajinská akademická obec; nevím tedy přesně kolik těch zachráněných bylo, proslýchá se, že možná sedm, ale možná taky žádný, každopádně po tom velkohubém prohlášení bylo v žurnálech UP už jenom ticho po pěšině, nicméně Porošenko si jistě musel pořádně oddychnout, jaký jim pan rektor Miller vytrhl trn z paty.

Dosti znepokojen byl pan rektor, když v roce 2015 v Olomouci 20 zahraničních studentů zaútočilo na petiční stánek iniciativy „Islám v ČR nechceme“. Studenti si asi neuvědomili, že ČR zatím pořád ještě není součástí Evropského chalífátu a jali se prakticky demonstrovat svůj názor na svobodu projevu. Pod tlakem veřejnosti tenkrát rektor problém „rázně“ vyřešil, nejagresivnějšího studenta si pozval na „otcovský“ pohovor, kde mu sdělil, že takto se to u nás nedělá a napověděl mu, cituji: „ať si založí vlastní petici 'Chceme v ČR přistěhovalce' a já ji klidně podepíšu jako první“ [9]. Pan rektor vůbec rád podepisuje petice. Následovala prazvláštní diskuse v Muzeu umění, kde pan rektor prohlásil: “Česká věda závisí na zahraničních vědcích a na zahraničních studentech, bez nich bychom vědecky spadli o několik pater níž a naše medicína by se bez nich neobešla vůbec“ [10]. Mno, netroufám si hodnotit, jak česká věda závisí na zahraničních vědcích, ale tvrzení že česká medicína by se neobešla bez zahraničních studentů, je neuvěřitelně hloupá lež; dělám medicínu už přes 20 let a nikdy jsem neslyšel, že by někoho léčil nějaký zahraniční student.

Pak se pan rektor znepokojil prudkým nárůstem xenofobie a extremismu v ČR a tuze moc chtěl zase podepsat nějakou tu petici, no a tak spolu s panem Drahošem byli mezi prvními, kdo podepsali „Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti“ [11]. Pan Drahoš toho teď asi tak trochu lituje; větu petice: „Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení… ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni“, během prezidentské kampaně tak trochu farizejsky překroutil, že prý jako „není to výzva k přijímání…“ [12]. Nevím teda jak to chce vyřešit- přijmout a zároveň nepřijmout, ale třeba páni vědci tak nějak akademicky podumali nad globusem, oprášili slavnou rovnici posunu kontinentů kolegy-akademika Adama Bernaua a vykoumali jak přestěhovat Evropu do Afriky.

Následně se pan rektor znepokojil, že pan Brady nedostal tu medaili, čehož briskně využil a dal mu medaili svoji, která byla rozhodně lepší, větší, hezčí, univerzitní, heč … důležitě pohovořil před novináři, konečně se o něm mluvilo a to je moc dobře, byl i v televizi a to už je panečku něco [13].

No, ale to jsem odbočil. To k čemu jsem vlastně směřoval je poslední znepokojení pana rektora a sice velmi, ale opravdu velmi silné znepokojení nad těmi příkopy. Těmi příkopy myslel své další znepokojení, které nastalo, když volby nevyhrál jeho spolusignatář Drahoš, ale Zeman, ten zatracenej Zeman. No nic, příkopy třeba zasypat, rozštěpenou společnost spoutat dohromady modrožlutými okovy a Zemana kopnout do řiti. Jenže jak na to? Pan rektor je historik politického myšlení, rafinovaný jak inspektor Clouseau a tak zapátral v paměti… hmmm, kdopak uměl společnost nejefektivněji sofort stmelit, když ne po dobrým, tak alespoň pěkně po našem, po bolševicku… Velký kormidelník a jeho mládežníci, to byli panečku stmelovači jako řemen ! Vždyť sám velký Barroso byl předsedou portugalských maoistů a v osmačtyřiceti to dotáhl až na šéfa evropského sojuzu. Takže jdeme na to:

Cituji z wikipedie:

Rudé gardy byly založeny na pekingské střední škole, organizátorkou byla profesorka univerzity…podpořil Rudé gardy Mao Ce-tung, pro kterého byly masy oddaných mladých lidí ideálním nástrojem v boji proti jeho mocenským konkurentům. Oznámil, že jen nezkažení mladí lidé mohou úspěšně bojovat proti čtyřem přežitkům – starému myšlení, staré kultuře, starým obyčejům a starým návykům. Po tomto požehnání z nejvyšších míst začaly oddíly zfanatizované mládeže v zelených uniformách s rudými páskami na rukávech terorizovat obyvatelstvo a ničit kulturní památky... [14].

No a je to, už to jen trochu učesat, trochu zaktualizovat na dnešní podmínky, trochu ubrat aby se lidi nestavěli na zadní a máme hotovo, už to jen ovázat duhovou mašličkou a předhodit do médií:

Cituji Hospodářské noviny na serveru Ihned:

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci měl prý vždycky za to, že by české univerzity měly být aktivnější ve veřejném životě. Po prezidentských volbách začalo jeho přesvědčení sílit. V průběhu letoška bude jeho škola vysílat do regionů dobrovolníky z řad studentů práv, medicíny nebo třeba sociologie, aby lidem pomohli řešit jejich existenční problémy nebo jim nabídli kvalitní informace − například o migraci nebo Evropské unii a o tom, jaké má dopady na jejich životy. Pro svůj plán se ale snaží získat i rektory jiných univerzit napříč republikou nebo různé neziskové organizace a iniciativy. Podle něj by teď měly být univerzity bojovníky "v první linii" ve snahách zabránit rostoucímu rozštěpení společnosti. Dobrovolníci se už začali Millerovi sami hlásit... [15]

Tak to bychom měli. Kádry na to máme, inu dostatek kádrů máme, že by velký Mao bledl závistí. Na Olomoucké univerzitě máme tolik zajímavých studijních oborů a tolik pestrobarevných „klinik“, že se z toho leckterému klinikovi skoro až zatočí hlava. Jen považte co všechno UP ke studiu nabízí:

A v neposlední řadě „Právní klinika uprchlického a cizineckého práva“ [16] a ta je teda echt lidskoprávně uvědomělá, je vidět že už v tak mladém věku to studentům myslí politicky; doporučuji kliknout na náborovou prezentaci [17], kde se dozvíte, jak je výuka tuze pestrá a interaktivní, dostanete se do všelijakých těch azylových a detenčních center, kde můžete pomáhat sepisovat nejrůznější žaloby (mámo, až bude velkej, tak nechci být truhlář, námořník, astronaut, to je na nic, já chci bejt hustej lidskoprávní aktivista a mým životním posláním bude buzerovat lidi, srát se všem do života a psát žaloby na všechno a na všechny).

Kladu si otázku, co dobrého pro naši společnost a planetu přinesou absolventi těchto olomouckých kateder; jakými významnými objevy posunou lidstvo kupředu? Odkud vzejde příští Heyrovský či Wichterle? Z "Centra prevence rizikové komunikace" nebo z "Enviromentální právní kliniky"? Rád bych se mýlil, ale bojím se, že nic dobrého, nic rozumného, nic užitečného z toho nebude a že tato nová generace lidskoprávních magistrů a bakalářů bude jen kádrovou základnou, odkud vzejdou cenzoři našich slov, architekti našeho úpadku a drábové naší nesvobody...

Dějství druhé

Milí studenti-terénní dobrovolníci. Některé z vás jsem možná na fakultě učil, snažím se vás pochopit, ale nejde mi to. Taky jsem ve vašem věku studoval, taky jsem měl potřebu měnit svět k lepšímu, taky jsem byl manipulován pro zájmy jiných. Ale na rozdíl od vás jsem si o sobě nikdy nemyslel, že mám tu jedinou pravdu, nepoučoval jsem starší a moudřejší a nemontoval jsem se lidem do života. Jakým právem se chcete stavět do role arbitrů pravdy a morálky? Pod praporem univerzity, jež nese vznešené jméno „Otce českého národa“, chcete jít hlásat ideu vazalství vůči Evropské Unii? Vyjdete do vesnic jako novodobí kazatelé a budete kázat Sorosovo evangelium a pět žalmy svatého Junckera? Víte vůbec, za co vlastně bojujete? Proč chcete brát druhým jejich svobodu myslet si co chtějí? Co jsou to ty „kvalitní informace o migraci a Evropské unii“? Ty které vám předžvýká váš rektor? Kde berete jistotu, že máte patent na rozum a nezlomné přesvědčení jen o té své pravdě? A co když nás vesničany nepřesvědčíte? Budete nás udávat a psát seznamy lidí se závadným myšlením? Co pak? Nepohodlné lidi naženete makat do Kolbenky nebo je budete rovnou zavírat do lágrů na převýchovu?

Studenti, ať vám vaši profesoři, rektoři , politici a media říkají co chtějí, mějte na paměti, že tou nejvyšší akademickou ctností je tolerance a svoboda. A jestli je ve vás opravdu tolik arogance, že půjdete agitovat do vesnic, tak pamatujte na slova K.H.Borovského „Prospěšná bývá rada jen v jednom případě - když jde Pokora k Moudrosti pro radu.“

Epilog:

V pravidlech boje je na první, tj.nejvyšší prioritě (z šesti zobecněných prostředků řízení) uvedeno: “Chceš-li porazit nepřítele – vychovej jeho děti”. A tak z bažin vylézá armáda jásavých blbů, která pod praporem univerzit začíná vést boj za debilizaci českého národa. V této válce jsou rektoři těmi skutečnými generály a horliví studentíci jsou jejich politruci, dohlížející na to správné ideologické ukotvení občanů prostřednictvím „terénních univerzit“.

Martin Gabryš, vesničan z Hané, absolvent a zaměstnanec Univerzity Palackého, který už dávno přestal být hrdý na svou alma mater

Obr: Upozornění pro nezlomné aktivisty- někteří vesničané bývají na nezvané hosty dobře připraveni

Zdroje:

  1. https://video.aktualne.cz...
  2. https://veda.upol.cz/...
  3. http://www.literarky.cz...
  4. https://www.parlamentnilisty.cz...
  5. https://www.zurnal.upol.cz/...
  6. http://www.jaroslavmiller.cz/
  7. https://www.parlamentnilisty.cz/...
  8. http://oldwww.upol.cz/...
  9. https://www.krajskelisty.cz/...
  10. https://www.krajskelisty.cz/...
  11. http://www.vyzvavedcu.cz/
  12. https://www.jiridrahos.cz/vitac/
  13. http://student.e15.cz/...
  14. https://cs.wikipedia.org/wiki/Rud%C3%A9_gardy
  15. https://archiv.ihned.cz/...
  16. https://www.pf.upol.cz/...
  17. https://www.pf.upol.cz/fileadmin/userdata/PF/CKPV/2016/PKUCP.ppt

Článek byl publikován 9.3.2018


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.