Pro mnohé byl Zvědavec dva dny nedostupný

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvedavec/2003/12/752-pro-mnohe-byl-zvedavec-dva-dny-nedostupny.htm

Vladimír Stwora

Měli jsme výpadek, který postihl, zdá se, především čtenáře v severní Americe, mě nevyjímaje. Čtenáři v Evropě to možná ani nezaregistrovali. Co se přesně stalo nevím, ale na útok hackerů to nevypadá. Přiznávám, že to bylo první, co mne (a nejen mne) napadlo.

Naštěstí lidé, kteří se snaží Zvědavce zlikvidovat, nemají dostatečné technické znalosti k takové akci.

Hackeři většinou používají dvě základní metody (a jejich varianty): buďto stránku tzv. unesou, tedy prolomí heslo a změní její obsah, nebo realizují DoS a jeho varianty - Denial of Services. V podstatě zahltí server nesmyslnými požadavky ze stovek koordinovaných počítačů, až si server klekne. V tomto případě nešlo ani o únos, ani o útok DoS.

Problém byl s name servers.

Name server je odpovědný za konverzi snadno zapamatovatelného jména, jako je zvedavec.org, na jeho IP adresu. Ty, které jsem používal, byly v USA, a z nějakého důvodu přestaly podávat správnou informaci. Po konzultaci s mým pražským poskytovatelem jsem oba name servery vyměnil za jejich (pražské) a zdá se, že to pomohlo.

Name servery nebývají obvyklým cílem hackerů. Jednak jsou dobře zabezpečeny, a najít tam slabé místo není snadné. A pak tyto servery obsahují miliony adres a takový útok by byl znát. Myslím, že by to FBI pečlivě vyšetřila - tedy za předpokladu, že by sama ten útok neinicializovala. Ale v tom případě by bylo mnohem snazší si pro příslušného člověka prostě dojít rovnou. Jsem si jistý, že vědí, kde ho najít. :-)

V této chvíli to vypadá, že všechno je opět funkční.

Článek byl publikován 18.12.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.