Facebook: Podvodné reklamní kampaně jsou svalovány na Rusko

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2017/09/7371-facebook-podvodne-reklamni-kampane-jsou-svalovany-na-rusko.htm

Moon Of Alabama

Typickou politickou a obchodní strategií, zaměřenou na snížení pozornosti veřejnosti ohledně rozvíjejícího se skandálu, je zahájení diverzní kampaně. Dobře naplánovaná protikampaň hlásá senzační tvrzení o zcela nesouvisející problematice. Je určena k odvrácení pozornosti médií od skutečného problému. Jakékoliv obstojné oddělení pro styk s veřejností má vždy po ruce několik „předem připravených“ kampaní, které spustí ve vhodný okamžik.

Včerejší zpráva (opět) dokázala, že Facebook klame svými údaji o dosahu reklamy. To vysvětluje, proč inzeráty, objednané na Facebooku, mají mnohem menší dopad, než jak Facebook tvrdí a platící zákazníci očekávají.

Jen o pár hodin později společnost zahájila diverzní kampaň. Jejím účelem je odvrátit pozornost médií od skutečného skandálu. Diverzní tvrzení, prezentované bez důkazů, zní: „ruská firma“ koupila vlivné reklamy na Facebooku, zaměřené na americkou veřejnost.

A jaký je skutečný skandál, který se Facebook snaží zakrýt? Prodej reklam na Facebooku je založen na systematicky falšovaných údajích:

Hlavní analytik Brian Wieser z Pivotal Research Group poukázal na velký nesoulad mezi údaji o sčítání lidu v USA a potenciálním dosahem, který sociální síť slibuje inzerentům.

Wieser publikoval v úterý zprávu, v níž poukazuje na to, že facebookový nástroj zvaný Adverts Manager (Spravování propagace) slibuje potenciální dosah 41 miliónů lidí ve věku 18-24 let ve Spojených státech, zatímco podle posledních údajů při sčítání lidu bylo zjištěno, že v USA žije pouze 31 milionů lidí v tomto věkovém rámci.

Podobná falešná tvrzení Facebook vytváří i pro ostatní země a jiné kategorie:

Pro inzerenty, kteří se snaží cílit na uživatele Facebooku ve Spojeném království, společnost slibuje, že potenciální dosah je 5,8 milionů lidí ve věku 20-24 let, 6,4 milionů lidí ve věku 25-29 let a 5,2 milionů lidí ve věku 30-34 let. Když bylo v roce 2011 provedeno poslední sčítání lidu, ve Spojeném království bylo pouze 4,3 milionů lidí ve věku 20-24 let, 4,3 milionů lidí ve věku 25-29 let a 4,1 milionů lidí ve věku 30-34 let.

Magazín Fortune, důkladně obeznámený s Wieserovu zprávou, uvádí další známé „nesrovnalosti“ v metrice Facebooku:

Minulý rok se musel [Facebook] omluvit za to, že uměle nafoukl průměrnou dobu, kterou uživatelé strávili sledováním videí na jeho platformě.

V květnu Facebook znovu připustil, že došlo k nesprávnému zařazení kliknutí, které vedlo k tomu, že někteří inzerenti platili více, než měli. Toto byla desátá taková chyba za rok.

Společnost Facebook získává obrovské zisky díky tvrzením, že zná uživatele, kteří využívají „bezplatných služeb“, a prodejem této informace ve formě reklamního prostoru. Avšak většina údajů, předhazovaných uživatelům, je jen snůška zbytečných „keců“, a tvrzení společnosti Facebook o přesnosti, dosahu a dopadu reklamy jsou nepravdivá.

Diverze Facebooku je navržena tak, že společnost odvrátí pozornost médií od svých podvodných reklamních kampaní tím, že se připojí k předpojatým a fanatickým hlasům:

Společnost Facebook ve středu oznámila své zjištění, že jistá firma, která pravděpodobně sídlí v Rusku, vynaložila v květnu 100 000 dolarů na tisíce amerických reklam, podporujících rozvratné společenské a politické zprávy, v rámci dvouletého období.

Dalších 50 000 dolarů bylo vynaloženo na 2 200 „potenciálně politických“ reklam, pravděpodobně koupených Rusy, uvedl Facebook.

Samozřejmě, že idioti z řad Demokratické strany, hlásající, že „Rusko hacknulo a ovlivnilo volby“, na toto prohlášení skočili:

Demokratický poslanec Adam Schiff z výboru pro zpravodajské služby nazval zprávu, kterou vydala společnost Facebook, „hluboce znepokojující a přesto plně v souladu s veřejně přístupným hodnocením zpravodajské komunity“.

Jak by však taková neurčitá reklama ve výši 100 000 dolarů mohla ovlivnit volby, při nichž bylo utraceno přes 1 miliardu dolarů na politické reklamy, nebylo vysvětleno. Kromě toho v prohlášení Facebooku neexistují vůbec žádné důkazy o jakémkoliv vlivném záměru, účinku nebo spojitosti s čímkoliv ruským:

Zjistili jsme, že od června 2015 do května 2017 byla vynaložena částka kolem 100 000 dolarů na výdaje na reklamu - což je zhruba 3 000 reklam - které byly spojeny přibližně se 470 neautentickými účty a stránkami, porušujícími naše obchodní podmínky. Naše analýza naznačuje, že tyto účty a stránky byly navzájem propojeny a pravděpodobně byly spravovány z Ruska.

V nejnovějším přehledu jsme také hledali reklamy, které by mohly vzniknout v Rusku - dokonce i ty, které mají velmi slabý signál připojení, a nesouvisí s žádnými organizovanými snahami. Jednalo se o široké vyhledávání, včetně reklam, zakoupených z účtů s IP adresami v USA, ale také s jazykem, nastaveným na ruštinu - přestože nutně neporušovaly obchodní podmínky ani zákon. V této části našeho přehledu jsme zjistili, že bylo přibližně 50 000 dolarů vynaloženo na zhruba 2 200 reklam, které potencionálně souvisely s politickým obsahem.

Nespecifické a necílené reklamy, „potenciálně související s politickým obsahem“, zakoupené některými lidmi v USA s jazykovým nastavením „ruština“. Zajímalo by mě, kolik z těchto reklam obsahovaly nabídku sexuálních služeb od „Nataši“.

Reuters uvádí:

Facebook odmítl tyto reklamy zveřejnit…

Obvinění Facebooku ohledně Ruska jsou zcela nepodložená. Ale zveřejněním tohoto nesmyslu zcela zapadl skutečný skandál:

Facebook podvodně prodává inzeráty tím způsobem, že falešně hlásá přesnost, dosah a dopad reklam, což není pravda, a ani to pravda být nemůže.

Facebook - Fraudulent Ad-Sales Blamed On Russia vyšel 7. září 2017 na ICH. Překlad v ceně 314 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 13.9.2017


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.