Trump zastrašuje Severní Koreu preventivním útokem?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2017/04/7228-trump-zastrasuje-severni-koreu-preventivnim-utokem.htm

Stephen Lendman

Severní Korea nikomu nevyhrožuje. Naopak je již celá desetiletí ohrožována americkým nepřátelstvím. Dychtí Trump po další americko-asijské válce, opět na Korejském poloostrově, když chce proti sobě postavit dvě země, vyzbrojené jadernými zbraněmi?

V rozhovoru pro Financial Times Trump řekl, že bude diskutovat o Severní Koreji s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem 6. – 7. dubna na summitu v Mar-a-Lago na Floridě.

„Čína má na Severní Koreu velký vliv. A Čína se buď rozhodne, že nám se Severní Koreou pomůže, nebo nám odmítne pomoci,“ řekl.

„Pokud budou souhlasit, bude to pro Čínu velmi dobré, a pokud ne, tak to nebude dobré pro nikoho. Pokud Čína nebude chtít řešit problém se Severní Koreou, tak to uděláme sami.“

Možnosti ohledně jednání s Pchjongjangem jsou připravovány ještě před návštěvou Si Ťin-pchinga, vysvětlil deník Financial Times. Trump je připraven vypořádat se s Pchjongjangem i jednostranně, uvádí se v deníku, s dodatkem: „Nemusím dodávat nic dalšího.“

Pravděpodobně jsou tím myšleny sankce, kybernetická válka a další tajné akce společně s vyvíjením nátlaku na Čínu, aby přerušila ekonomickou pomoc a obchodování.

Během své březnové cesty do Asie ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že americká „strategická trpělivost (s Pchjongjangem) je u konce“ - bez dalšího podrobného upřesnění.

Včera v pořadu This Week na stanici ABC americká vyslankyně při OSN Nikki Haleyová prohlásila:

„Jediná země, která může zastavit Severní Koreu, je Čína, a oni to vědí. Budeme i nadále vyvíjet tlak na Čínu, aby začala jednat.“

Trump předpokládá, že summit, který proběhne tento týden, bude „velmi obtížný“, a to zejména v otázkách obchodu, Jihočínského moře a Severní Koreje.

„Nejdůležitější konverzace se bude týkat toho, jak se vypořádat s tím, aby Severní Korea nerozšiřovala [jaderný arzenál],“ řečnila Haleyová.

Minulý měsíc čínský ministr zahraničí Wang I vyjádřil znepokojení ohledně „dvou zrychlujících vlaků, přibližujících se k sobě, aniž by byl jeden z nich ochoten uhnout. Otázka zní: Jsou (obě strany) připraveny na čelní srážku?“, Čína se dotkla toho, co by se stalo v případě konfliktu.

V neděli agentura Reuters sdělila, že Trump může „použít obchod jako páku k zajištění čínské spolupráce proti Severní Koreji,“ a dodává, že je nepravděpodobné, aby Peking souhlasil s čímkoliv, co by ještě více destabilizovalo východní Asii.

„Přestože možnost preventivních vojenských útoků... není smetena ze stolu... méně riskantní“ nevojenská opatření jsou však pravděpodobnější, řekla agentura Reuters.

Tvrzení o Severní Koreji, že je schopna zasáhnout americká města balistickými raketami s jadernými hlavicemi, jsou přehnaná a jen šíří strach.

Ať už má severní Korea jakýkoli vojenský potenciál, anebo v budoucnu bude mít, Pchjongjang chce mír, nikoli válku, chce standardní vztahy a nikoli neustálé, Amerikou podněcované nepřátelství.

Je to na Washingtonu, aby zastavil šíření strachu ohledně neexistující hrozby. Místo toho však jen využívá vlastní zemi i ostatní státy k tomu, aby ospravedlnil svou imperiální agendu.

Pokud by vypukla válka na Korejském poloostrově, byla by katastrofální. Způsob, jak „vyřešit otázku Severní Koreje“ spočívá v tom, že se ukončí šikana a nepřátelství, trvající po desetiletí, místo toho, aby se tato země využila jako boxovací pytel.

Trump Threatens North Korea, with a Pre-emptive Attack? vyšel na Global Research 4. dubna 2017. Překlad v ceně 180 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 6.4.2017


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.