Nový bezpečnostní poradce generál McMaster: papouškující přisluhovač válečného komplexu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2017/03/7197-novy-bezpecnostni-poradce-general-mcmaster-papouskujici-prisluhovac-valecneho-komplexu.htm

Tony Cartalucci

Nedávno se objevilo oznámení, že prezident USA Donald Trump si za poradce pro otázky národní bezpečnosti zvolil generálporučíka armády Spojených států Herberta Raymonda McMastera.

New York Times o této změně ve svém článku „Trump si jako poradce pro národní bezpečnost vybral H.R. McMastera“ informovaly takto:

Prezident Trump v pondělí jmenoval svým novým národně bezpečnostním poradcem gen. por. H. R. McMastera, čímž si zvolil široce uznávaného vojenského stratéga, známého svým zpochybňováním konvenčního uvažování a podílem na zvrácení průběhu války v Iráku v jejích nejtemnějších dnech.

Ve skutečnosti si prezident Trump vybral muže, který do své funkce vnese jen málo vlastních myšlenek. Naopak – bude slovo od slova papouškovat témata, propagovat agendu a sloužit zájmům pohánějícím soubor think tanků financovaných korporátně-finančnickým sektorem. Právě tyto think tanky přitom už několik desítek let určují podobu americko-evropské zahraniční politiky.

Co představuje generál McMaster

[Nový bezpe...]
Nový bezpečnostní poradce generál McMaster

V projevu, který generál McMaster pronesl v jednom takovém think tanku, v Centru strategických a mezinárodních studií (CSIS) – financovaném takovými společnostmi, jako jsou ExxonMobil, Hess, Chevron a Boeing za předsednictví jedinců typu Trumpova ministra zahraničí Rexe Tillersona a zástupců společností Lockheed Martin, Raytheon a Betchel – předvedl dokonale nacvičenou prezentaci nejen pohledu na svět uznávaného samotným CSIS, ale nepochybně i světonázoru a cílů Brookings Institution, Rady pro zahraniční vztahy a myriády dalších podobných institucí, za jejichž činností stojí zvláštní zájmy.

Projev zveřejnil CSIS na svém YouTube kanálu v květnu 2016. Uniformovaný generál McMaster v něm obviňuje Rusko z „napadení Ukrajiny“ a Čínu ze „zpochybňování zájmů Spojených států v nejzazších oblastech jejich vlivu“. Při popisu tohoto „zpochybňování zájmů USA“ ukazuje posluchačům mapu Číny a Jihočínského moře – což je vcelku jednoznačně dosti daleko od Spojených států a nejedná se o žádnou logickou či legitimní oblast vlivu, jejíž udržování by mohl Washington nějak obhájit.

Generál McMaster vznáší nepodložená obvinění, podle nichž Rusko a Čína představují hrozbu „zájmům USA“ v zahraničí – nikoli tedy samotné národní bezpečnosti – tím, že zpochybňují mezinárodní uspořádání, jehož bylo dosaženo po 2. světové válce – uspořádání, které bylo popravdě vytvořeno Spojenými státy a jejich evropskými spojenci k jejich prospěchu a zaručuje jim vojenskou, sociopolitickou a finanční unipolární hegemonii nad celou planetou.

Jak se dalo předvídat, řadí generál McMaster mezi hrozby Spojeným státům i Severní Koreu a Írán navzdory tomu, že žádná z těchto zemí na USA nikdy nezaútočila a nemá ani chuť ani praktické možnosti, aby tak učinila. Obzvlášť Írán se z jeho strany dočkal obvinění, že „od roku 1979 s USA válčí v zastoupení“, čímž McMaster míní definitivní a úspěšné svržení brutální diktatury Muhammada Rezá Šáha Pahlavího, jehož režim se opíral o podporu Spojených států, které mu rovněž pomohly k pozici v čele Íránu. Sesadit jeho vládu se Íráncům podařilo právě v roce 1979. Generál McMaster obviňuje Írán z „tvorby milic“, které jsou mimo kontrolu blízkovýchodních vlád a lze jich využít jak k jejich podpoře, tak k nátlaku na ně – což není nijak nepodobné tomu, co USA provozují v oblasti severní Afriky a Blízkého Východu – od Iráku přes Jemen a Sýrii po Libanon - pomocí okupačních sil, rozmístěných po regionu, a státem sponzorovaných teroristických uskupení, vyzbrojených, financovaných, vycvičených a řízených Spojenými státy a jejich spojenci v Perském zálivu.

Během svého projevu v CSIS se McMaster dostal i k samozvanému „Islámskému státu“ (ISIS). Posluchačům prezentoval diapozitiv oblastí ovládaných Islámským státem s jasně vyznačenými zásobovacími trasami, vedoucími přímo z členské země NATO, Turecka, a mířících hluboko do území Sýrie a Iráku; jedna tenčí linie vedla z Jordánska, spojenecké země USA. Nijak se nezmínil o zdrojích bojové kapacity ISIS a konflikt vylíčil podobně komiksovým stylem, jak ho americká a evropská média předkládají široké veřejnosti.

Generál McMaster svému publiku nastínil obrannou strategii, založenou na „zastrašování odpíráním a zastrašování na hranicích, čímž se vystupňuje cena, kterou budou muset zaplatit potenciální protivníci“, čímž měl na mysli oblasti této planety, které se nacházejí tisíce mil od amerických břehů a kde se USA snaží buď o udržení a upevnění své moci, nebo o její rozšíření do míst, která jsou prozatím nezávislá na vlivu Wall Street a Washingtonu.

Hladké pokračování agendy zajištěno

Rozhodnutí prezidenta Trumpa jmenovat generála McMastera národně bezpečnostním poradcem zajistilo, že národní bezpečnosti budou nadále dominovat think tanky placené korporátně-finančním sektorem, které určují a ovládají zahraniční politiku USA desítky let. Policy papery, z nichž generál McMaster opakovaně cituje při každém svém projevu v té či oné instituci, pocházejí přesně z těchto think tanků.

To, že generál McMaster označuje Rusko, Čínu a Írán za „hrozbu“ Spojeným státům, a to ne kvůli tomu, že by se snad snažily uškodit Spojeným státům na jejich území nebo v nějaké logické, blízké sféře jejich vlivu, ale prostě proto, že se pokoušejí zajistit si své vlastní oblasti vlivu na geograficky blízkých územích a chránit se před systematickou a nezastíranou podvratnou činností provozovanou Spojenými státy, před vlivem USA a před americkým obkličováním, znamená, že destruktivní válečná činnost celoplanetárního rozsahu, jejímiž svědky jsme byli za vlády četných jiných prezidentů včetně Obamy, Bushe, Clintona, Bushe staršího, Reagana a dokonce i Cartera, bude nerušeně pokračovat.

Spojené státy sice předstírají, že jsou „demokratickou“ zemí, řízenou na základě zájmů svých občanů, ale je zjevné, že zvláštní zájmy působící na Wall Street a ve Washingtonu mají svoji vlastní agendu, která přesahuje možnosti jak prezidenta, kterého si lidé „volí“, tak politiky, kterou má tento prezident podle jejich očekávání realizovat. Pokud prezidentovi příznivci žijí v klamu, že prezident Trump omezí americkou agresi a zastaví vnucené změny režimů po celém světě, a on přitom jako svého národně bezpečnostního poradce jmenuje generála McMastera – muže, který otevřeně a opakovaně podporuje americké snahy o globální hegemonii – značí to, že lid byl opět podveden a že tato speciální agenda bude dál pokračovat s nezmenšenou silou.

National Security Adviser General McMaster: The War Complex’ Resident Parrot vyšel 22. února 2017 na journal-neo.org. Překlad v ceně 367 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 2.3.2017


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.