Masakr delfínů v Japonsku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvirata/2003/11/719-masakr-delfinu-v-japonsku.htm

Steve Kravitz

"Šokující a surrealistické," říká kanadská fotografka Brooke McDonaldová, když popisuje vybíjení delfínů v Japonsku, kde delfíní maso slouží jako potrava.

Před třemi týdny se paní McDonaldová zúčastnila jako dobrovolnice plavby se společností Sea Shepherd Conservation Society. U ostrova Taiji se jí podařilo natočit a nafotografovat obrázky krvavé zátoky a ubodaných delfínů. Společnost Sea Shepherd tyto záběry zveřejnila ve snaze zahanbit japonskou vládu a zastavit tato jatka.

Místní říkají, že takový lov je součástí jejich kultury na ostrově Taiji nejméně 400 let.

Za použití sítí a sonarů ke zmatení těchto zvířat zaženou rybáři delfíny do zátoky, ze které vede jen jedna cesta. Pak jim tuto cestu zahradí sítěmi a delfíny v zátoce ubodají. Mrtvá zvířata naloží na lodi.

Devětadvacetiletá McDonaldová spolu s kameramanem strávili 5 dnů ukryti v lese nad jednou ze zátok ostrova Taiji. Zde čekali na svou příležitost. Dočkali se 6. října, kdy bylo v zátoce ubito na šedesát delfínů.

V telefonním interview z Británie popisuje rodačka z Vancouveru svůj zážitek: "Nikdy v životě jsem nic tak šokujícího neviděla."

Dvacet minut fotografovali a natáčeli, než je rybáři uviděli. Následovala rvačka. Páru se podařilo zavolat na pomoc policii, oba skončili v policejních celách.

V obavě, že jim bude filmový materiál zabaven, ukryla paní McDonaldová osm roliček filmů ve svém spodním prádle. Kameramanovi se podařilo ukrýt kazetu s nahrávkou ve skalách na ostrově.

Na policejní stanici byli oba fotografování, byly jim sejmuty otisky prstů a po devíti hodinách byli propuštěni bez obvinění.

McDonaldová si nechala filmy vyvolat v laboratoři hned vedle policejní stanice. Když uviděla vyvolané záběry, pomyslela si, že snímky jsou surrealistické.

"Opravdu reprezentují to, co jsme ten den na vlastní oči viděli. Zažívám ten stejný šok znovu, když se na ty obrázky dívám," říká. "A ta barva (vody) je stoprocentně zachycena. Bylo to přesně tak hrůzostrašné, jak to vidíte. Byla to opravdu ta nejnepřirozenější barva vody, jakou si lze představit: karmínově rudá, sytá barva. A když si uvědomím, že pochází z živých bytostí, je to strašné."

Tokijská fotografka Chikako Yatabe potvrdila, že porovnala záběry McDonaldové s videem se záběry lovu na Taiji, a barva je realistická.

Lov delfínů je v Japonsku legální. Není zakázán ani Mezinárodní komisí na ochranu velryb. V obavě před negativní publicitou zakázaly místní úřady přístup na pobřežní skály nad zátokou. "Snaží se zabránit, aby byli nějací svědkové lovu," komentovala počínání místních úřadů paní McDonaldová.

Žádost o interview a komentář místní úřady odmítly, ale zástupce rybářských odborů se pod slibem anonymity vyjádřil, že lov je prováděn tak humánně, jak to jen lze.

"Japonská vláda je na tyto otázky velmi citlivá. Řekli rybářům, že si nepřejí žádné svědky, kteří by mohli zaznamenat, co se děje," komentoval případ zakladatel Sea Shepherd Petr Watson, rodák z New Brunswicku.

Článek Dolphin slaughter in Japan 'most shocking thing I've seen' vyšel v deníku Toronto Star 30.10.

Článek byl publikován 3.11.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.