Finsko se stane první zemí na světě, která se zbaví všech vyučovacích předmětů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2017/02/7182-finsko-se-stane-prvni-zemi-na-svete-ktera-se-zbavi-vsech-vyucovacich-predmetu.htm

Bright Side

Finský vzdělávací systém je považován za jeden z nejlepších na světě. V mezinárodním hodnocení je vždy v první desítce. Nicméně tamní úřady nechtějí usínat na vavřínech a rozhodly se, že prosadí skutečnou revoluci ve školském systému.

Finští úředníci chtějí odstranit školní předměty z osnov. Ve školách již nebudou probíhat žádné hodiny fyziky, matematiky, literatury, dějepisu nebo zeměpisu.

Marjo Kyllonenová, vedoucí odboru školství v Helsinkách, vysvětlila změny takto:

„Existují školy, v nichž se vyučuje staromódním způsobem, který byl přínosný na počátku 20 století — ale nyní jsou požadavky jiné a my potřebujeme něco, co by se hodilo pro 21. století.“

Studenti budou namísto jednotlivých předmětů studovat různé události a jevy v mezioborovém formátu. Například druhá světová válka bude probírána z hlediska historie, zeměpisu a matematiky. A absolvování kurzu „pracování v kavárně“ zase studentům umožní, aby načerpali celou řadu znalostí z anglického jazyka, ekonomie a komunikačních dovedností.

Tento systém bude zaveden pro studenty vyšších ročníků, kteří dosáhli věku 16 let. Hlavní myšlenkou je to, že by si studenti měli sami vybrat, jaké téma nebo jev chtějí studovat, a zároveň by měli brát na zřetel své ambice do budoucna a své schopnosti. Tímto způsobem nebude muset žádný student projít celý kurz fyziky nebo chemie, a přitom si neustále říkat: „K čemu to potřebuji vědět? Proč se mám tohle učit?“

Také se změní tradiční formát komunikace mezi učitelem a žákem. Studenti již nebudou sedět ve školních lavicích a s napětím čekat na to, až je učitel vyvolá a položí jim otázku. Místo toho budou pracovat společně v malých skupinkách a diskutovat o sporných otázkách.

Finský vzdělávací systém podporuje kolektivní práci, která je důvodem, proč se tyto změny dotknou i učitelů. Školská reforma bude vyžadovat značnou dávku spolupráce mezi učiteli jednotlivých předmětů. Přibližně 70% učitelů v Helsinkách již absolvovalo přípravné kurzy v souladu s novým systémem prezentace informací, z čehož také vyplývá, že jim bude navýšen plat.

Očekává se, že tyto změny budou dokončeny do roku 2020.

Finland Will Become the First Country in the World to Get Rid of All School Subjects vyšel 2. února 2017 na Global Research. Překlad v ceně 150 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 16.2.2017


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.