Soud s Adamem Bartošem pokračuje

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2016/10/7063-soud-s-adamem-bartosem-pokracuje.htm

Aneb Bartoš (s mizerným právníkem) vzdoruje, Zemánek se již pokakal a kál se. Podobnost s politickými procesy z 50. let, kdy si obžalovaní místo obhajoby sypali popel na hlavu, je čistě náhodná. Dnes (ve čtvrtek) má být v Jihlavě vynesen definitivní rozsudek.

Ne, že by se to nedalo čekat, ale na takový konec procesu jsem přece jen připraven nebyl. Ladislav Zemánek se dnes u soudu v Jihlavě doznal, projevil nad svým hanebným ideozločinem lítost a může tedy doufat v mírný trest, ne-li přímo upuštění od potrestání. Adam B. Bartoš ještě vzdoruje, a proto bude zřejmě nezbytné potrestat ho trestem podmíněným. Komické duo doplnil advokát Jan Vytiska, jinak specialista na insolvenční právo, jehož obhajoba byla dle mediálních zpráv takové kvality, že se nad obžalovanými nemůže soudkyně neustrnout již jen pro ni samu.

Rozsudek bude ve čtvrtek, načež zazvoní zvonec a jedné politické kariéry bude definitivní konec.

Pan Zemánek svým energickým projevem dokonale vystřihl roli neprávem odsouzeného Hilsnera ze zločinu v Polné, chvílemi takřka nebyla nouze o slzy smíchu a snad i dojetí nad prozřením mladého člověka, který se vyznal ze svého ojedinělého selhání spočívajícího v tom, že se jedinkrát v životě sčuchnul s A. B. Bartošem a nakrátko byl i členem závadové strany. Výkon pana Zemánka byl skutečně excelentní a (nejen) v kontextu tohoto soudu mu nelze vytknout jediné.

A.B.B. i jeho obhájce pak s podobnou grácií činili vše pro to, aby všichni přítomní v jednací síni co nejostřeji uzřeli, že nejde o nic než absurdní politický proces na zakázku oponentních politických stran a potažmo celého současného režimu, když svorně cupovali (skrz naskrz chabý) posudek starého pana znalce, *1940, odborníka to na „oblast sociální vědy a politologii čárka extremismus“, čímž si srdce mladé soudkyně a podobně juvenilního prokurátora asi zrovna nezískali.

Je tak jenom na nich, zda i oni prozřou a uznají, že pravda se dá artikulovat více způsoby, z nichž nejen ten, kdy si člověk před soudem co nejlegračněji „vyleje srdíčko“, může vést ke zproštění viny. Máme-li zde tedy právní stát, a ne pouze jakousi hru na něj, sem tak prokládanou vcelku uctivými, přesto však stále jaksi gymnaziálními besídkami na téma „Soudní jednání“.

Naděje na spravedlivý závěr soudního procesu, který byl od počátku – dobrá, neříkejme mu politický, ale říkejte si co chcete: pokud něco, kdy jeden člověk jménem své strany polemizuje nad 117 let starou událostí, a druhý na něj zase pro dobro své politické reklamy podává trestní oznámení, nebude souzeno jako politika, tak se ty politiky zkrátka nevynulují a ta jedna tam vždy zůstane.

O případu psal na svém blogu i Pecina, ze kterého si autor vypůjčil jeden odstavec.

Poznámka editora

Adam B. Bartoš dnes dostal u jihlavského okresního soudu roční podmíněný trest s odkladem na dva roky. Ladislav Zemánek byl sice shledán vinným, ale soudkyně od trestu upustila vzhledem k projevené lítosti. O případu referují Babišovky.

Článek byl publikován 20.10.2016


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.