Ještě 168 dolarů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvedavec/2003/10/701-jeste-168-dolaru.htm

Vladimír Stwora

Předchozí článek hovořil stovkách miliard dolarů spotřebovaných na destrukci a ohrožení světa. Já jsem malinko skromnější. Nechci po vás miliardy, ani miliony, ba ani tisíce. V podzimní kampani bylo k dnešnímu dni vybráno 832 dolarů. K dosažení cíle zbývá pouhých 168 dolarů. To je asi 3 360 Kč.

Mou snahou je upozorňovat na nemoci společnosti a varovat. Je taková činnost potřebná? Nevím. Ale nebudou-li existovat stránky, jako Zvědavec, jak poznáte lživou propagandu od pravdy, když nebudete moci porovnávat oficiální zprávy s jiným názorem? Jak si budete tříbit vlastní názory? Netvrdím, že mám vždy pravdu. Ale mohu s klidným svědomím prohlásit, že za Zvědavcem nestojí žádná skupina s postranními úmysly.

Ty peníze nepůjdou do kapes zbrojního a naftařského průmyslu. Nebudou za ně nakupovány zbraně ani šmírovací a odposlechová technika. Není mnoho míst, kde ještě můžete prokázat dobročinnost, a nebát se, že darovaná částka skončí někde úplně jinde, než jste čekali.

Zvědavec závisí na vás. Kdyby o něj nebyl zájem, dávno bych to zabalil. Ale pravdou je, že jej denně navštíví asi 1200 čtenářů. Za měsíc je to v průměru 35 tisíc sessions. V dobách horké politické krize dvojnásobek. Řada těch, kteří dosud přispěli, tak učinili opakovaně. Ale ta zhruba padesátka dárců představuje jen asi 0,1 procenta měsíčních čtenářů.

Je potěšující, že mnoho dárců přispívá z Čech. Je vidět, že vědomí nutnosti sbírek na neziskové subjekty tam zapouští kořeny. To je projevem vyspělého státu (nechci psát demokratického, protože z toho, jak je to slovo zneužíváno, se mi dělá špatně).

Všem, kteří dosud přispěli, děkuji. A vzkaz těm zbývajícím: Potřebujeme už jen 168 dolarů, aby ten nechutný teploměr (penězoměr?) z titulní stránky mohl zmizet. Necháte se zahanbit?

P.S. Víte, že měsíční pobyt jednoho amerického vojáka za hranicemi USA přijde daňové poplatníky na rovných 10 tisíc dolarů? Tolik stojí jeho ošacení, jídlo, doprava. Zbraně a munice zvlášť. Těch vojáků mají Američané jen na Středním východě přes 160 tisíc...

Článek byl publikován 10.10.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.