Co je možné poslouchat na rohu?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/kultura/2001/02/70-co-je-mozne-poslouchat-na-rohu.htm

Věra Kohoutová

Není pochyby o tom, že se obecenstvo, které se sešlo v sobotu 27. ledna a den poté v restauraci Praha na Masaryktownu, skutečně bavilo. Možná bych neměla použít slovo "bavilo", protože přece jen nevystihuje přesně to, za čím a s čím posluchači koncertu Muziky Na rohu přišli a odcházeli.

Hudba je tak specifický žánr umění, že se nedá definovat stejným výrokem vjem, který si z jejího poslechu každý z nás odnáší. Nicméně se dá odhadnout atmosféra, která na koncertu vládla. A v ten sobotní večer byla

[Muzika Na rohu]
perfektní. Jména muzikantů Jirka Grosman - šéf hudební skupiny, kytarista, zpěvák, textař, hudební skladatel, aranžmá, Josef Musil - klávesy, zpěv, hudba a text, hostující Bohdan Turok - bicí, hostující Richard Powrie - kontrabas a ozvučení, a talentované zpěvačky Lenka Nováková a Majka Fraňková - doslova přitahují ten okruh posluchačů, který miluje balady, tradiční jazz, blues, šansony a vkusné a ne plané texty. Muzikálního Jirku Grosmana jsme měli možnost poznat mnoho let předtím, než se z nahodilého setkávání muzikantů se zpěvačkami stala programovaná a cílovaná hudební kreace. Mnozí si jej pamatují, jak s vynikajícím muzikantem Pepou Musilem, výborným saxofonistou a muzikantem Jirkou Hájkem, a s mladičkým a talentovaným Bohdanem Turokem hrávali v hospodě u Marušky na Dundas St. v Torontě. Tenkráte se tam vydováděli především ti, co milují rock'a'roll a jazzové skladby. Muzikanti měli problém si vůbec zabalit nástroje, protože potlesk a přídavky nebraly konce. Obecenstvo si přálo, aby kapela hrála také k tanci a koncerty pořádala pravidelně.

Takže nyní se konečně dočkali. Jak uvedl Jirka Grosman, skupina Muziky Na rohu se ustálila, vytvořila si svůj program, z něhož to nejlepší vyšlo na CD - které o poslední lednové sobotě také pokřtili -, a svoje aranžmá. Všechno to, co vytvořili a s čím se na svém koncertu předvedli, mělo úspěch, líbilo se. Dokonce tolik, že první sobotní koncert byl zcela vyprodán, takže jej opakovali v následující den - v neděli, a přesto museli nejméně stovce posluchačů rezervaci odříci. "Máme z toho velkou radost," uvedl Jiří Grosman, "protože to jen dokazuje, jak jsou lidi po takovém typu muziky hladoví. Pro nás je to velice povzbuzující a současně i zavazující. Další koncert uspořádáme v nejbližším možném termínu."

[Obecenstvo]
Takže, jestli si chcete poslechnout skladby a písně Blues na rohu, ve valčíkovém rytmu Lehkomyslná, Oblaka, Blues o zlatém zubu, nesmírně citlivou a vnímavou židovskou ukolébavku Layla, Layla, Blues o lógru - úchvatný šanson v podání Majky Fraňkové, blues s názvem Černoch a roztomilou píseň Lenky Novákové Pejsek a další, uhlídejte si příští pozvánku na koncert Muziky Na rohu pod vedením Jiřího Grosmana. Určitě za to stojí. Jen pro doplnění - zmíněné CD může být pěknou ozdobou sběratelů odpočinkové hudby.

(A aby nedošlo k nedorozumění - název Muzika Na rohu vznikl, jak podotkl Jirka, mnohem dříve, než obdobný název vancouverského Divadla Za rohem. Vzájemně o sobě pochopitelně nevěděli, nicméně i přes obdobný název - ať už na rohu nebo za rohem, obé je umění, které má své obdivovatele, a o to jde především.)

Foto autorka

Článek byl publikován 4.2.2001


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.