Místo jaderného odzbrojení jsou tu americké atomové bomby pro Evropu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2016/08/6990-misto-jaderneho-odzbrojeni-jsou-tu-americke-atomove-bomby-pro-evropu.htm

Jurij Rubcov

Národní úřad pro jadernou bezpečnost USA (NNSA) 2. srpna informoval o přechodu do závěrečné fáze čtyřleté etapy modernizace jaderné bomby B61-12 a následném zahájení její sériové výroby. Toto opatření, podle šéfa NNSA Franka Klotze, bylo vyvoláno tím, že současná bomba (B61-3, -4, -7, -10) je zastaralá, ale po modernizaci bude ve výzbroji nejméně dalších 20 let.

Závěrečné testy bomby B61-12 se uskutečnily v Tonopah (v Nevadě), v listopadu loňského roku. Podle informace NNSA se zbraň spolehlivě předvedla v podmínkách řízeného letu.

Očekává se, že celková výše nákladů na projekt B61-12 bude 8,4 mld. dolarů. Podle odhadu Pentagonu plánují utratit Spojené státy za program obnovy jaderných sil 350 až 450 mld. dolarů.

Úsilí věnované vývoji nových zbraní hromadného ničení velmi silně kontrastuje s tím, jak se Obamova administrativa obrací na Rusko s výzvami k pokračování v jednáních o snížení jaderného arzenálu. Souběžně s tím, prostřednictvím SMI, sondují postoj Moskvy k možnému americkému návrhu na prodloužení smlouvy START-3.

Pozadu za americkým spojencem ale nezůstává ani Londýn. „Podvojné účetnictví“ Západu se zde ukazuje ještě více ve své nahotě. Ani ne týden od nástupu nové britské premiérky Theresy May do úřadu, povolila sněmovna modernizaci britských jaderných sil. Argumenty pro tento krok jsou pro Theresu May její vlastní odkazy (!) na hrozbou ze zemí, jako je Rusko a Severní Korea.

Ale s čím vlastně Washington a Londýn počítají, když na jedné straně předkládají Moskvě návrhy na snížení jaderného arzenálu a na straně druhé vyvíjejí nové jaderné zbraně? Zbraně namířené na Rusko, pokud se tedy oprostíme od klišé, že cílem je Írán nebo Severní Korea. Bombami B61 jsou vyzbrojeny strategické síly na území Spojených států, ale jsou také rozmístěny v Evropě. Podle různých odhadů odborníků jde o 250 až 400 bomb uskladněných na amerických vojenských základnách ve Velké Británii, Německu, Holandsku, Belgii, Itálii a Turecku. A samozřejmě že modernizovanou verzí budou přezbrojeny i americké jednotky dislokované v Evropě, nejméně 20 kusů B61-12 má být umístěno na letecké základně Bundeswehru ve spolkové zemi Porýní-Falcko.

Podle NNSA bude mít modernizovaná bomba sílu asi 50 kilotun TNT. Zařízení dostane ocasní kormidla a stane se tak řiditelným, po odstranění těžkopádného padákového systému bude moci sloužit jako nosič i stíhací letoun F-35 Lightning II, kterými budou US Air Force vybaveny v roce 2018.

A aby toho nebylo málo, plánují Američané předat kontrolu nad použitím jaderných zbraní svým evropským spojencům v NATO. Vícekrát už se informovalo o tom, že američtí instruktoři učí pracovat s jadernými zbraněmi piloty polského letectva a zemí Pobaltí.

Připomínám, že již v roce 2015 považovalo MZV RF takové akce amerického vojenského velení za znehodnocování smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Na neformálním zasedání Valného shromáždění OSN, věnovaného Mezinárodnímu dni boje proti jaderným zkouškám, vyzval zástupce stálého představitele Ruské federace, Vladimir Safronkov, všechny jaderné mocnosti, aby nerozmisťovaly jaderné zbraně mimo svá území. Rusko, na rozdíl od západních partnerů, stále striktně dodržuje tuto politiku. Navíc během posledních 20 let čtyřikrát snížilo objem svého jaderného arzenálu pro taktické účely a pokud jde o útočné zbraně, jejich množství bylo sníženo pětkrát. Všechny ruské taktické jaderné zbraně (TNW) jsou rozmístěny výhradně na území státu, zde je také nejvyšší úroveň zabezpečení, která neumožňuje krádež nebo neoprávněné použití.

Loni v březnu, Michail Uljanov, ředitel odboru nešíření jaderných zbraní a kontroly zbrojení MZV RF, oznámil (http://tass.ru/politika/1820214), že "v souladu s NPT se země vlastnící jaderné zbraně zavazují, že je neposkytnou nikomu jinému, ani kontrolu nad nimi a to jak přímo nebo nepřímo. Zavedení takzvaných "společných jaderných cvičení" USA a NATO– to je ve skutečnosti výcvik v použití jaderných zbraní pilotů z nejaderných zemí NATO.

Za těchto podmínek je podle M. Uljanova pokračování v jaderném odzbrojení problematické."

Těmto argumentům v minulosti ve Washingtonu nenaslouchali. A rozhodnutí o modernizaci jaderných bomb to jen dokazuje. 3.srpna tohoto roku Michail Uljanov, jménem MID RF, opět konstatoval, že zařazení B61-12 do výzbroje USA podstatně snižuje práh pro použití jaderných zbraní. „Rád bych se mýlil, ale objevují se základy pro předpoklad, že Pentagon nepočítá s novou výzbrojí jen pro zachování rovnováhy, ale i jako s útočnou zbraní, jejíž vlastnosti byly uzpůsobeny k plnění operačních úkolů," - uzavřel diplomat.

Nabízí se jednoduchá otázka. Během studené války držely USA a NATO své jaderné arzenály v Evropě proti proklamované "říši zla", Sovětskému svazu, ale proč to tedy dělají dnes? Na jednoduchou otázku je stejně jednoduchá odpověď, i když už Rusko není sovětské, i když dokonce změnilo sociálně-ekonomický systém, USA jej považují a budou považovat za svého protivníka.

Že Rusko představuje pro USA "zdroj ohrožení", o tom se v zámoří vyjádřily, jak se zdá, už všechny více či méně známé figurky, od amerického ministra obrany Ashtona Cartera a ředitele Národní zpravodajské služby Jamese Clappera, až po prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou.

Tato rétorika se již stala nedílnou součástí americké zahraniční politiky, nemůže však ale zakrýt skutečnost, že modernizace amerických taktických jaderných zbraní, rozmístěných v Evropě a jejich přibližování k ruským hranicím, pokud již zcela nepřerušilo, tak minimálně vážně zpochybnilo další kroky v oblasti jaderného odzbrojení.

Článek byl publikován 11.8.2016


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.