Ukrajinci již nechtějí být v EU

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2016/06/6944-ukrajinci-jiz-nechteji-byt-v-eu.htm

Mnoho Ukrajinců již mluví o faktu, že EU nepotřebuje Ukrajinu. Počet lidí nespokojených s Evropskou unií roste každým dnem.

Politická elita nadále aktivně probírá otázku toho, co se stane Ukrajině a jak bude ovlivněna výsledkem projevu vůle Britů.

Spousta lidí říká, že EU nikdy Ukrajinu mezi sebe nevezme, aby si vyřešila své vnitřní problémy a nerozpadla se zcela. A Ukrajinci by neměli v blízké budoucnosti pomýšlet na bezvízový styk. Jak se ukazuje, nejsou tyto názory nepodložené.

Vice-premiérka Ukrajiny pro evropskou a euroatlantickou integraci Ivanna Klympuš-Cincadze se bojí, že podmínky bezvízového styku Ukrajiny s EU budou opožděny, protože Evropská unie se bude zabývat vlastními problémy celkem dlouho.

„Kvůli vnitřním problémům v EU byla Ukrajina odhozena na nižší úroveň, řekla vice-premiérka.

Dále Klympuš-Cincadze řekla, že EU odložila otázku společného vzdušného prostoru mezi Ukrajinou a Evropskou unií, na které ukrajinský tým pracoval tvrdě a dlouho.

Ukrajinský politolog Valentin Vojtkov také vyjádřil pochyby ohledně zavedení bezvízového režimu s Ukrajinou. Podle něj by se Ukrajinci letos na bezvízové cestování spoléhat neměli.

„Následky referenda v Británii budou pro Ukrajinu negativní. Nikdo dnes nebude uvažovat o bezvízovém režimu. Tato otázka nebude odložena na měsíce, jak říká naše vláda. V r. 2016 je nepravděpodobné, že ho získáme,“ věří expert.

Navíc analytik řekl, že poslední průzkumy mínění říkají, že Ukrajinci jsou evropskou integrací rozčarováni.

„Mnoho Ukrajinců již mluví o faktu, že EU Ukrajinu nepotřebuje. Počet lidí nespokojených s Evropskou unií roste každým dnem. To se týká jak členství v EU, tak bezvízového režimu. Lidé oceňují vše, co se dnes v naší zemi děje a chápou, že EU na nás nesvítí. Mimo to se lidé soustřeďují na vlastní problémy – co EU řekne, když naši penzisté dostanou penzi ve výši 70 dolarů,“ řekl expert.

Rovněž poznamenal, že Evropská unie nechápe, jak potřebuje Ukrajinu s jejím potenciálem, ale až to pochopí, bude možná již pozdě, vzhledem k současné náladě Ukrajinců.

Jako připomínku bylo v Kyjevě navrženo, za pomoci příkladu Británie, uspořádat referendum na Ukrajině o oddělení Donbasu.

Good-Bye, Europe! Ukrainians Don't Want to Be in the EU Anymore vyšel 27. června 2016 na fort-russ.com. Překlad v ceně 166 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 30.6.2016


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.