Dejte si pozor, co si přejete: Rusko je na válku připraveno

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2016/05/6910-dejte-si-pozor-co-si-prejete-rusko-je-na-valku-pripraveno.htm

Pepe Escobar

Takže ministři zahraničí 28 členských zemí NATO se sešli v Bruselu na dvoudenní summit, zatímco vojenská velevelmoc Černá Hora byla přiřazena jako nový člen.

Globální robocop, NATO, předvídatelně probíral Afghánistán (válku, kterou NATO potupně prohrálo); Irák (válku, kterou Pentagon potupně prohrál); Libyi (zemi přeměněnou NATO na zkrachovalý stát zničený peklem bojůvek); Sýrii (zemi, kterou by NATO, prostřednictvím Turecka, rádo napadlo a která již je skoro peklem bojůvek).

Afghánci musí být nyní ujištěni, že mise NATO Rozhodná podpora – plus „finanční podpora pro afghánské síly“ – konečně zajistí úspěch operace Trvalá svoboda navždy.

Libyjci musí být ujištěni, slovy hlavní loutky NATO Jense Stoltenberga, že „bychom měli být připraveni podpořit novou vládu národní shody v Libyi“.

Stoltenberg řádně potvrdil: „Již jsme rozhodli posílit naši předsunutou přítomnost ve východní části naší aliance. Naši vojenští plánovači přišli s návrhy několika praporů umístěných v různých zemích regionu. Ohledně počtu a rozmístění žádné rozhodnutí nepadlo.

Těchto „pár praporů“ nezpůsobí, že ruští plánovači nebudou moct spát. Skutečným „opatřením“ je nasazení pobřežních systémů Aegis v Rumunsku minulý týden – plus dalších v Polsku v r. 2018. Proti tomu se Moskva silně ohrazuje již od počátku století. Argument NATO, že Aegis představuje ochranu proti „hrozbě“ balistických raket z Íránu, se nekvalifikuje ani do hrátek v mateřské školce.

Každý ruský vojenský plánovač ví, že Aegis není obranný. Je to závažný faktor měnící hru – představuje decentralizaci amerických jaderných schopností do východní Evropy. Není divu, že ruský prezident Vladimir Putin musel dát najevo, že Rusko bude reagovat „adekvátně“ na jakoukoliv hrozbu pro svoji bezpečnost.

Předvídatelně, opět, vypukla studená válka 2.0.

Bývalý zástupce velitele NATO šílel, zatímco rozumnější hlavy přemýšlely, jestli Moskva, spíše dříve, než později, bude mít těchto opičin plné zuby a připraví se na válku.

Ty bezcenné Patrioty

Lze tvrdit, že východní pobřeží – neokonzervativci a neoliberálové – nechce horkou válku s Ruskem. Chtějí však, mimo vyražení více peněz pro Pentagon, navýšit finanční sázky tak vysoko, že se Moskva podrobí – na základě racionální analýzy nákladů.

Přesto cena ropy koncem r. 2016 nevyhnutelně poroste – a podle tohoto scénáře je Washington poraženým. Takže možná uvidíme zvýšení úrokových sazeb Fedem (kdy všechny peníze půjdou nadále Wall Street) v rámci pokusu tento scénář zvrátit.

Porovnání současného navyšování sil NATO s navyšováním před druhou světovou válkou, nebo s dobou, kdy NATO stálo proti Varšavské smlouvě, je diletantské. THAAD a rakety Patriot jsou bezcenné – podle samotné izraelské armády (IDF); to je důvod, proč se pokouší je vylepšit Železným dómem.

Mezitím jsou ony nové armádní „prapory“ NATO bezvýznamné. Základním tlakem stojícím za kroky Pentagonu za neokonzervativce Ashe Cartera bude nadále snaha o zatažení Ruska ještě více do Sýrie a na Ukrajinu (jako by Moskva skutečně byla zapojena, či chtěla, ukrajinskou bažinu); zatáhnout Rusko do válek v zastoupení; a ekonomicky vykrvácet Rusko k smrti ochromením příjmů ruského státu z ropy a plynu.

Rusko válku nechce – a nepotřebuje. Přesto báchorka o „ruské agresi“ nikdy neustává. Takže je vždy poučné vrátit se k této studii RAND Corporation, která zkoumala, co by se stalo, kdyby k válce skutečně došlo. RAND došla po řadě válečných her v letech 2014-2015 k „jednoznačnému“ závěru; Rusko by převálcovalo NATO za pouhých 60 hodin – ne-li méně – pokud by někdy došlo k horké válce na evropské půdě.

Rand Corporation je v podstatě odnož CIA – tudíž propagandistická mašinérie. Přesto však není propagandou uvést, že pobaltské státy a Ukrajina by byly zcela poraženy ruskou armádou za méně než tři dny. Nicméně tvrzení, že další posílení letectva NATO a těžkých obrněných bojových divizí by znamenalo materiální výhodu, je podvodné.

Aegis mění hru v tom smyslu, že se stává odpalištěm pro americkou raketovou obranu. A americké rakety s minimální dobou letu – asi 30 minut – do Moskvy jsou zcela jistě hrozbou pro Rusko. Ruská armáda byla rovněž „jednoznačná“; pokud se zjistí, že NATO – prostřednictvím Pentagonu – se chystá zkusit něco nezvyklého, je to důvod pro preventivní útok systémy Iskander-M z Podněsteří – a ke zničení amerických raket patřičně vyzbrojenými přesnými zbraněmi.

Mezitím Moskva zaznamenala fantastický úspěch – i když to, samozřejmě, zdaleka neskončilo – v Sýrii. Takže tím, co zbylo Pentagonu – prostřednictvím NATO – je v podstatě hrát s kartou děsící taktiky. Vědí, že Rusko je na válku připraveno – zcela určitě mnohem lépe, než NATO. Vědí, že ani Putin, ani ruská armáda necouvnou před strašením á la mateřská školka. Co se týká až příliš smířlivého tónu Kremlu vůči Washingtonu, mohou se věci brzy změnit.

Představujeme vám naše S-500

Ruská armáda se chystá vyzkoušet první prototypy systému protivzdušné obrany S-500 Prometej, známého také jako 55R6M Triumfátor M – schopného zničit mezikontinentální rakety, hyper sonické střely s plochou dráhou letu a letadla letící rychlostí převyšující 5 Machů; a je schopen detekovat a zároveň útočit až na deset hlavic balistických raket na vzdálenost 1300 km. To znamená, že S-500 může sundat balistické rakety dříve, než jejich hlavice vstoupí do atmosféry.

Takže v případě tichošlápkovství NATO ve stylu RAND, S-500 zcela zlikvidují veškeré letecké síly NATO v Pobaltí – zatímco moderní rakety Kornet zničí všechny obrněné stroje NATO. A to ani nebereme v úvahu peklo s konvenčními zbraněmi.

Pokud to bude dotlačeno do jaderné fáze, protirakety S-400, a obzvláště S-500, zablokují všechny přilétající americké mezikontinentální rakety, střely s plochou dráhou letu a neviditelné letouny. Útočné bezpilotní letouny budou zablokovány obranou. S-500 prakticky poslal do popelnice neviditelné letouny, jako F-22, F-35 a B-2.

Podstatné je, že Rusko – v oblasti vývoje hyper sonických raket – je asi čtyři generace před USA, pokud to měříme vývojem systémů S-300, S-400 a S-500. Jako pracovní hypotézu bychom mohli popsat další systém – již na rýsovacích prknech – jako S-600. USA bude trvat nejméně deset let, než vyvinou a přijdou s novým zbraňovým systémem, což z vojenského hlediska představuje jednu generaci. Každý plánovač Pentagonu, hodný své penze, by to měl vědět.

Ruské – a čínské – rakety jsou již schopny vyřadit satelitní naváděcí systémy pro americké mezikontinentální rakety a střely s plochou dráhou letu s jadernou hlavicí. Mohou také vyřadit systémy včasného varování, které konstelace satelitů poskytují. Doba letu ruské mezikontinentální rakety, odpálené například z ruské jaderné ponorky, na americké východní pobřeží činí méně než 20 minut. Takže systém včasného varování je naprosto klíčový. Nespoléhejte se, že bezcenné THAAD a Patrioty odvedou svoji práci. Opět, ruská hyper sonická technologie již učinila celý systém protiraketové obrany jak v USA, tak v Evropě zcela překonaným.

Takže proč se Moskva tak obává rozmísťování systému Aegis Pentagonem tak blízko ruských hranic? Věrohodnou odpovědí je, že Moskva se vždy obává, že americký vojensko-průmyslový komplex by mohl vyvinout nějakou skutečně účinnou protiraketu, ačkoliv nyní zaostává o čtyři generace.

Zároveň mají plánovači Pentagonu důvody být velmi znepokojenými tím, co vědí, či tuší. Přičemž ruská armáda – velmi typickým asijským způsobem – nikdy neodhaluje všechny své karty. Klíčový fakt v této záležitosti je třeba zdůrazňovat stále dokola; S-500 je neproniknutelný – a umožňuje Rusku poprvé v historii provést první jaderný úder, pokud tak zvolí, a být imunní vůči odvetě.

Zbytek jsou plané kecy. Přesto očekávejte, že oficiální báchorka Pentagonu/NATO zůstane stejná. Nakonec vojensko-průmyslový komplex je peníze požírající hydrou a mocný nepřítel je nutností (podvodný „kalifát“ Daesh se nepočítá).

Báchorka o hrozbě si žádá, že Rusko musí pokorně akceptovat obkličování ze strany NATO. Rusku není dovolena žádná reakce; jakákoliv reakce bude označena za „ruskou agresi“. Pokud se Rusko brání, bude to „odhaleno“ jako nepřijatelná provokace. A může to dokonce sloužit jako záminka pro preventivní útok NATO na Rusko.

A teď nechme plánovače Pentagonu/NATO vrátit se do školky ke svým zatraceně drahým hrátkám.

Beware What You Wish For: Russia Is Ready For War vyšel 23. května 2016 na ICH. Překlad v ceně 530 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 31.5.2016


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.