Jak feministky přitlačily Akademii věd ke zdi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2015/11/6651-jak-feministky-pritlacily-akademii-ved-ke-zdi.htm

Vladimír Stwora

Měla to být výstava černobílých fotografií Karla Richtera pořízených zvláštní technikou v prostorách Knihovny Akademie věd ČR. Výstava se jmenovala Women: Scenes in the library a jejím účelem bylo přiblížit laické veřejnosti staré metody vyvolávání fotografií. Autor si vybral jako téma ženy. Protože co jiného je krásnější než žena? Na jedné fotografii je vidět ženský prs, na druhé zadek, ale fotografie jsou pojaty umělecky a rozhodně nejsou žádné porno ani erotika a dokonce bych i váhal s označením akty, protože na většině obrázků jsou ženy plně oblečeny.

Výstava byla zahájena 1. listopadu a měla trvat do 23. prosince. Ale vydržela jen čtyři dny. Dnes je výstava zrušena a fotografie v trezoru Akademie věd. Aby se někdo od nich nenakazil. Co se stalo?

Ozval se jakýsi obskurní spolek Genderová expertní komora a Kongres žen. Prý jsou fotky sexistické a pro ženy urážlivé:

„Uspořádání této výstavy v rámci popularizačně-vědecké akce, kterou zaštiťuje Akademie věd ČR, je sexistické. Zobrazení spoře oděných žen v prostorách Knihovny AV ČR nejenže nemá žádnou spojitost s vědou či výzkumem, ale zároveň degraduje ženy obecně na pouhé sexuální objekty a zpochybňuje odborný přínos vědkyň,“

prohlásily ty fúrie.

Kdo někdy slyšel o „Genderové expertní komoře“, přihlaste se. Cože? Nikdo? Wikipedie ji nezná, ale webové stránky mají. Trošku jsem si je prošel. Komora byla založena v dubnu 2015.

Cílem GEK ČR je začlenit genderovou perspektivu do agend státu i soukromého sektoru za pomoci vysoce kvalifikovaných odbornic a odborníků. GEK ČR proto bude partnerem institucím, které se rozhodnou zahrnout problematiku rovných příležitostí žen a mužů do svých politik a procesů, včetně pracovních a poradních skupin nebo expertních orgánů. Bude též partnerem jednotlivým zaměstnankyním a zaměstnancům, kteří mají na starosti agendu rovných příležitostí žen a mužů v různých institucích a společnostech,

čtu v jejich první a poslední tiskové zprávě. Přeloženo do lidštiny jsme samozvané soudkyně frustrované z nedostatku dobrého šuku, budeme otravovat, obtěžovat, cenzurovat umělecká díla, buzerovat, kalit vodu, vysávat pozitivní energii z lidí, brát jim radost a krásu, šířit blbou náladu a strach, zášť a nenávist všude, kdekoliv a kdykoliv nás napadne.

A jak už je v takových případech zvykem, projekt podpořila nadace Open Society Fund George Sorose z programu Dejme ženám šanci, který je financován z Norských fondů, což hrdě hlásají na každé stránce.

Ale jinak jsou jejich stránky velmi chudičké na události. Titulní fotografii hezké slečny (kdyby tak věděla....) ukradli z internetu, našel jsem ji nejméně na pěti jiných webech, například zde, zde. Počet partnerů nula. Jedna tisková zpráva (informuje o založení) a to je vše. Položka Média o nás zobrazí prázdnou stránku. Vypadá to, že sestřelení fotografické výstavy Akademie věd je jejich první velká akce. A hned takový úspěch!

Seznam členek odhaduji na nějakých 90 zamindrákovaných žen a několik „mužů“. Škoda, že nepřipojily fotografie.

Co je ovšem nejsmutnější, je reakce Akademie věd: „Vzhledem ke směru, který nabraly některé reakce na tuto výstavu, rozhodl ředitel knihovny o jejím předčasném ukončení v současných prostorách,“ píše se v prohlášení knihovny. Pokud je mi známo, tak nešlo o „některé reakce“, ale o reakci jedinou, tak proč to množné číslo? Je děsivé, jak rychle a ochotně Akademie ustoupila tlaku nikým nevolených fanatiček a jak zbaběle se ředitel knihovny, Ing. Martin Lhoták zachoval. Už jsem mu ostatně napsal krátký dopis, ale nemyslím, že odpoví.

Prohlášení fotografa Karla Richtra k předčasnému ukončení výstavy v Knihovně Akademie věd ČR

Informuji média a veřejnost, že jsem byl po nátlaku několika pseudovědkyň-feministek z Genderové expertní komory ČR a Kongresu žen donucen předčasně ukončit svou výstavu uměleckých fotografií s názvem Women: Scenes in the library  v prostorách Knihovny Akademie věd ČR. Místo dvou měsíců byla otevřena jen čtyři dny.

Jakkoliv jsou na fotografiích zobrazeny ženy, cílem výstavy bylo především prezentovat fotografickou techniku mokrého kolodiového procesu, tedy ukázat řemeslné kvality techniky z 19. století. Právě k této dnes již unikátní technice fotografování jsem pak také připravil pro Knihovnu AV příslušnou odbornou přednášku.

Po neuvěřitelně silném nátlaku feministek o nevhodnosti prezentace takových fotografií vyvinutém na ředitele Knihovny a další pracovníky Akademie věd mi bylo sděleno, že výstavu, která měla původně končit až 23. prosince, raději předčasně uzavřou. Mé fotografie se tak do slova a do písmene přes noc dostaly do trezoru. Tam nyní čekají, že si je po víkendu odnesu. Nevyčítám nic vedení Knihovny ani AV, ale trochu trpím pocitem, že pár pseudovědkyň má u nás o fous větší vliv, než si zasluhuje.

Rád bych přenesl téma moci těchto dam do veřejného prostoru. Není přece kuriózní, že zatímco ony jsou živy z peněz daňových poplatníků a štědrých státních grantů, já si na svůj finančně náročný koníček, který také považuji za vědu, musím tvrdě vydělávat?

Zároveň upozorňuji, že všech dvanáct originálů a třináct printů jsem vytvořil na základě podnětu pracovníků Knihovny, za jejich asistence a přímo v prostorách této budovy.

Žádám proto veřejnost, aby zákaz vystavení mých fotografií posoudila sama. Fotky do doby, než najdu alternativní výstavní prostory - což každý znalý člověk ví, že nenajdu ze dne na den - vystavím k náhledu na svých webových stránkách a na Facebooku. Zde také budu ochoten vyslyšet názory veřejnosti.

Karel Richter, fotograf







Zdroje

Článek byl publikován 7.11.2015


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.