Ozbrojenci ISIS jsou „pašováni do Evropy v lodích přistěhovalců“

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2015/05/6460-ozbrojenci-isis-jsou-pasovani-do-evropy-v-lodich-pristehovalcu.htm

Mark Piggott

Islamistická teroristická skupina Islámský stát (ISIS) pašuje ozbrojence do Evropy v lodích přistěhovalců z Libye, tvrdí poradce vlády této severoafrické země.

Abdul Basit Haroun říká, že má důkazy, že IS vydělává na pašování lidí, nutí vlastníky lodí odevzdávat polovinu zisků, nebo čelit následkům. Tvrdí, že obdržel informace, když mluvil s pašeráky v IS držených oblastech Libye.

„Evropská policie neví, kdo je z IS a kdo je normálním uprchlíkem
– libyjský poradce Abdul Basit Haroun

Haroun řekl rádiu BBC 5 Live, že ozbrojenci ISIS využívají krize tím, že používají lodě „pro své lidi, které chtějí poslat do Evropy, protože evropská policie neví, kdo je z IS a kdo je normální uprchlík“.

Haroun pokračoval: „Vlastníci lodí mají seznam koho vzít, ale někteří lidé přichází znenadání a říkají jim, aby je vzali sebou. Sedí odděleně a v lodi se vůbec nebojí. Jsou z ISIS – 100%. Myslím, že něco plánují v budoucnu, ne na dnešek nebo zítřek.

Pokud to tak je, Harounova tvrzení by potvrzovala obavy Nigela Farage z Ukip během voleb, kdy řekl: „Bojím se, že čelíme přímé hrozbě pro naši civilizaci, pokud dovolíme, aby velký počet lidí z tohoto válkou zmítaného regionu (Středního východu) přišel do Evropy.

Harounova explozivní tvrzení odráží tvrzení dalších expertů, kteří varovali, že IS vydělává na obchodu s lidskou bídou a využívá krizi k pašování ozbrojenců do Evropy, aby tam provedli teroristické útoky.

Džihádističtí bojovníci napojení na Islámský stát se zmocnili velké části Derny v Libyi v říjnu 2014 (revers)

Bývalý dvojitý agent Al-Kajdy Aimen Dean řekl BBC, že ví o dvou egyptských bratřích, kteří se dostali do Itálie z libyjské Syrte, v doprovodu mužů, kteří byli „hluboce náboženští a plynně mluvili italsky a francouzsky“.

Globální iniciativa proti nadnárodnímu organizovanému zločinu a dr. Jamie Shea z NATO vyjádřili nedávno podobné obavy, ale další experti jsou skeptičtí.

Raffaello Pantucci z mozkového trustu Rusi říká: „Slyšel jsem některé další lidi říkat, že se to potenciálně děje, takže to nemohu brát zcela na lehkou váhu. Ale stále jsem velmi skeptický – proč by se obtěžovali se zkoušením tak riskantní trasy?

Již letos se asi 60,000 lidí pokoušelo o marný přechod, především z Libye do Itálie, podle odhadů OSN. Nejméně 1,800 se jich zřejmě utopilo jen v prvních měsících 2015.

Evropští ministři se sešli v pondělí, 18. května, aby probrali plány na vojenské útoky proti lodím přistěhovalců, než se jim podaří opustit severní Afriku.

Mail on Sunday tvrdí, že ponorky britských zvláštních jednotek budou na potápění nebo zneprovoznění lodí nasazeny také.

Isis militants are being 'smuggled to Europe in migrant boats', Libyan government adviser vyšel 17. května 2015 na ibtimes.co.uk. Překlad v ceně 172 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 21.5.2015


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.