Francie zaplatí přes miliardu euro Rusku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2015/04/6437-francie-zaplati-pres-miliardu-euro-rusku.htm

The Saker

Neskutečné. Přesto pravda. Zdá se, že Francie opravdu nedodá Rusku Mistraly a zaplatí 1,1 miliardy euro v rámci vratek a pokut. Byl jsem si dost jistý, že je to vše žvást a že Francouzi je předají během „týdnů“ po prohlášení, že ne. Nedokázal jsem si ani představit, že Hollandova vláda je tak strašně stupidní. Ale pak, není zdaleka sama.

V tomto případě celá Říše dělá něco fantasticky stupidního.

Nechme stranou ekonomiku, která je celkem jasná každému. Podívejme se na toto rozhodnutí z vojenského hlediska.

Začněme připomínkou, že rozhodnutí pořídit si Mistraly bylo politické, proti kterému byly mnozí, možná většina, velitelů ruského námořnictva. Pochopte – na Mistralech není nic špatného, jsou to skvělé a velmi výkonné věcičky. Jde o to, že nejsou příliš dobře adaptovány na ruské podmínky, vyjma Černého moře. Podle plánu měla být jedna z nich poslána Tichomořské flotile, aby ji poskytla schopnost projekce moci v „zelených vodách“ a sloužila jako velitelská loď. Kolovaly zvěsti, že druhá měla jít Černomořské flotile. V prvním případě by si to vyžadovalo spoustu velmi drahých úprav. V druhém případě by to bylo snazší, ale nezapomeňte, že tyto lodě byly objednány, když byl Krym ještě v ukrajinských rukou. Nyní, když je Krym zpět pod ruskou suverenitou, Rusko prakticky „vlastní“ Černé moře, takže doplnění o Mistral by bylo „dobré“, ale nic víc. Rovněž bych zde poznamenal, že ruské přístavy (doky) nejsou adaptovány na tento typ lodi a jejich úprava by si také vyžádala velké investice.

Jedním z nejsilnějších argumentů pro Mistraly byl fakt, že ruské loděnice prostě neměly čas a kapacitu dodat tak moderní lodě a, obzvláště, tak rychle, jako Francie. Takže tyto věci byly zakoupeny hlavně a především jako součást strategie Medveděva a jeho atlantických integracionistů, aby se vytvořily silnější politické, ekonomické, technologické a vojenské vazby se Západem, a, zadruhé, jako (velmi kontroverzní) opatření pro „zastavení rozvírajících se nůžek“.

Ale stejně jako se ekonomické sankce Západu ukázaly být požehnáním pro ruské zemědělství a silným motivem pro reformu ruské ekonomiky, tak i nedodání Mistralů bude naprostým požehnáním pro ruské námořnictvo, které nyní dostane 1,1 miliardy euro na výstavbu přesně té lodi, kterou celou dobu chtělo. A můžete si být naprosto jistí, že Rusové nyní mají kompletní plány a schémata každičkého šroubku na Mistralech a doků, které je stavěly, a že lodě, které bude Rusko stavět nyní, budou podobné, ale mnohem lépe adaptované na ruské potřeby, než ty původní.

Dám plus Hollandovi za jednu věc: kdyby se pokusil vůči Rusku o odplatu a Rusko by bylo nuceno jít k soudu a vést spor mnoho let, poškodil by pověst Francie ještě více. Ale i tak je ztráta pro Francii obrovská. Je mi také líto lidí, kteří tyto dvě skvělé lodě postavili a kteří je neuvidí se plavit pod ruskou vlajkou, protože mimo ekonomických a vojenských argumentů proti nákupu Mistralů by to byl celkem pohled, vidět je s Ka-52 na palubě.

France to pay over one billion Euros to Russia – quel gâchis! vyšel 26. dubna 2015 na thesaker.is. Překlad v ceně 195 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 30.4.2015


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.