Polsko oznámilo naprostý zákaz geneticky upravené kukuřice Monsanto

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2015/04/6427-polsko-oznamilo-naprosty-zakaz-geneticky-upravene-kukurice-monsanto.htm

Anthony Gucciardi

Po aktivitách proti Monsanto zahájených zeměmi jako Francie a Maďarsko i Polsko oznámilo, že zcela zakáže geneticky upravenou odrůdu kukuřice Monsanto MON810.

Toto oznámení, se kterým přišel ministr zemědělství Marek Sawicki, stanovuje další mezinárodní standard proti geneticky upraveným kreacím Monsanto. Mimo to, že je spojována s bezpočtem nemocí, Sawicki říká, že pyl této GM odrůdy již zlikvidoval už tak řídnoucí populaci včel.

Na výnosu se již pracuje. Zakáže v Polsku zcela odrůdu kukuřice MON 810,“ Uvedl Sawicki tisku.

Podobný přístup k Monsanto byl zaznamenán i 9. března, kdy 7 evropských zemí zablokovalo návrh Dánska, který by dovoloval pěstování geneticky upravených rostlin na celém kontinentu. Byla to Francie, kdo v únoru vedl útok proti GMO tím, že požádala Evropskou komisi, aby zrušila schválení geneticky upravené kukuřice Monsanto. A co víc, tato země vyřešila průlomový případ ve prospěch lidí proti Monsanto, kdy shledala tuto společnost vinnou z chemické otravy.

V rozsudku vyneseném v Lyonu (v jihovýchodní Francii) pěstitel obilí Paul Francois uvedl, že Monsanto neposkytla řádná varování o zabijáku plevele Lasso, což vedlo k neurologickým problémům, jako ztráta paměti a bolesti hlavy. Soud nařídil, aby odborný posudek určil výši škod a aby potvrdil souvislost mezi Lasso a uvedenými nemocemi. Výsledkem byl rozsudek o vině, což vydláždilo cestu dalším právním krokům ve jménu poškozených farmářů.

Od r. 1996 zaznamenávala zemědělská pobočka francouzského sociálního systému asi 200 stížností ročně týkajících se nemocí souvisejících s pesticidy. Nicméně v uplynulých 10 letech pouze 47 případů bylo uznáno.

Poland Announces Complete Ban on Monsanto’s Genetically Modified Maize vyšel 10. dubna 2015 na investmentwatchblog.com. Překlad v ceně 121 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 22.4.2015


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.