Prohlášení požadující neutralitu ČR a vystoupení z NATO podepsaly desítky osobností

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2015/03/6377-prohlaseni-pozadujici-neutralitu-cr-a-vystoupeni-z-nato-podepsaly-desitky-osobnosti.htm

Politologové, předsedové politických stran, vysokoškolští pedagogové, ale i herec, automobilový závodník či lékař, který vrátil vojenská vyznamenání NATO - ti všichni se připojili pod prohlášení Národní demokracie, které požaduje neutralitu České republiky a vystoupení z NATO. Text, který byl zveřejněn před několika dny, nasbíral zhruba půl druhé stovky podpisů a desítky lidí se k němu přidávají každý den.

"Stále jasněji se ukazuje, že rychlý vstup naší země do NATO bez jakékoli veřejné diskuse a bez referenda byl vynuceným krokem, který potřebovaly především Spojené státy americké a jejich evropští vazalové, aby mohly vrazit klín mezi nás a naše dlouhodobé spojence," stojí v prohlášení, které Národní demokracie vydala u příležitosti blížícího se šestnáctého výročí vstupu republiky do NATO.

V něm kritizuje skutečnost, že okamžitě po připojení k NATO se Česká republika podílela na bombardování Jugoslávie, při kterém zahynulo až 2 500 nevinných obětí. Napadením Jugoslávie zároveň začala éra přeměny NATO v nástroj mocných nadnárodních oligarchií, které pod pláštíkem vojenského paktu likvidují suverénní státy.

"Právě v dnešních dnech, kdy se znovu reálně přiblížila možnost rozpoutání válečného konfliktu na evropském území, prohlašujeme, že se nechceme podílet na dalších krocích naší vlády vynucených naším členstvím v NATO a Evropské unii," píše se také v textu, který již podepsala řada osobností národní scény bez ohledu na to, zda se řadí k pravici či levici.

Prohlášení požaduje přehodnocení dosavadní bezpečnostní a zahraniční politiky, vystoupení z NATO (i z EU) a vyhlášení neutrality České republiky.

Mezi signatáři najdeme MUDr. Marka Obrtela, podplukovníka v záloze, který na sebe nedávno upozornil dopisem, v němž označil NATO za zločineckou organizaci a vrátil vyznamenání, která získal za účast při bojových operacích NATO. Prohlášení podepsali i politologové Daniel Solis a Vladimíra Levá, předsedové politických stran (Národní demokracie, ČHNJ, ČSNS 2005, KSH), automobilový závodník Eduard Patera, herec a dabér Zbyšek Pantůček či publicista a šéfeditor serveru Zvědavec Vladimír Stwora.

K prohlášení je nadále možné se připojit na adrese

Článek byl publikován 12.3.2015


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.