Obamova „podvodná válka“ proti ISIS

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2015/02/6351-obamova-podvodna-valka-proti-isis.htm

Michel Chossudovsky

Od srpna 2014 americké letectvo, za podpory koalice 19 zemí, neúnavně vedlo intenzivní vzdušnou válku proti Sýrii a Iráku, kdy údajně ničilo brigády Islámského státu.

Podle Defense News bylo od srpna 2014 do poloviny ledna 2015 provedeno přes 16,000 náletů. 60% náletů bylo provedeno americkým letectvem za použití moderních bojových letadel a bomb. (Aaron Mehta, „A-10 provedla 11% náletů na ISIS“, Defense News, 19. ledna 2015).

[F-16 Fighting Falcon]

Nálety byly médii nonšalantně popsány jako součást „měkké“ protiteroristické operace, místo jako akt totální války namířené proti Sýrii a Iráku.

Tato rozsáhlá vzdušná kampaň, která vedla k bezpočtu civilních obětí, byla běžně oficiálními médii dezinterpretována. Podle Maxe Boota, vysokého člena sekce národní bezpečnosti v CFR: „Obamova strategie v Sýrii a Iráku nefunguje…(protože) americké bombardování ISIS bylo pozoruhodně umírněné.“ (Newsweek, 17. února 2015).

Američané mají věřit, že Islámský stát představuje hrozivou sílu stojící proti americké armádě a ohrožující západní civilizaci.

Obama by měl jednat v souladu s tím, že stojí proti „vnějšímu nepříteli“ Ameriky. Podle Maxe Boota z CFR je odpovědí vojenská eskalace: to, co je třeba, je, aby prezident „poslal více letadel, vojenských poradců a jednotek zvláštních operací, a zmírnil omezení, v rámci kterých působí.“ (ibid)

Jaké typy letadel jsou zapojeny do bombardování? F-16 Fighting Falcon (výše), F-15E Strike Eagle (dole), A-10 Warthog, nemluvě o neviditelných taktických letounech Lockheed Martin F-22 Raptor.

Otázka pro naše čtenáře

[]

Proč nebylo americké letectvo schopné vymazat Islámský stát z map, který byl na počátku vybaven z velké části jen konvenčními malými zbraněmi, nemluvě o dodávkách Toyota?

Od samého počátku nebyla tato bombardovací kampaň namířena proti ISIS. Důkazy potvrzují, že Islámský stát cílem není. Právě naopak.

Nálety mají zničit ekonomickou infrastrukturu Iráku a Sýrie.

F-15E Strike Eagle amerického letectva

Obracíme se na naše čtenáře, aby pečlivě posoudili následující obrázek, na kterém je konvoj dodávek Islámského státu vstupující do Iráku a překračující 200 km otevřené pouště, která tyto dvě země odděluje.

Tento konvoj vstoupil do Iráku v červnu 2014.

Co by bylo z vojenského hlediska potřeba k vymazání konvoje ISIS, bez účinné protiletecké obrany, ze zemského povrchu?

I bez pochopení vojenských záležitostí postačuje selský rozum.

Pokud by chtěli zlikvidovat brigády Islámského státu, mohli „kobercově bombardovat“ jejich konvoje dodávek Toyota, když v červnu překračovaly poušť ze Sýrie do Iráku.

Odpověď je dosti zjevná, avšak žádná oficiální média to neuznala.

[]

Syrsko-arabská poušť je otevřené území (viz mapa). S moderními bojovými letouny (F15, F22 Raptor, F16) by to byla – z vojenského hlediska – „hračka“, rychlá a účelná chirurgická operace, která by zdecimovala konvoje Islámského státu během pár hodin.

Místo toho jsme byli svědky neustálého bombardování a náletů po šest měsíců, a teroristický nepřítel je stále evidentně nedotčený.

(V porovnání s tím bombardováním NATO Jugoslávie v r. 1999 trvalo asi tři měsíce – od 24. března do 10. června 1999).

A my máme věřit, že Islámský stát nelze porazit mocnou a silnou USA vedenou koalicí 19 zemí.

Bombardovací kampaň neměla zdecimovat Islámský stát.

Protiteroristický mandát je fikce. Amerika je „státním podporovatelem terorismu“ číslo jedna.

Islámský stát je USA a jejich spojenci nejen chráněn, ale je cvičen a financován USA-NATO, za podpory Izraele a spojenců Washingtonu v Perském zálivu.

Obama’s “Fake War” against the Islamic State (ISIS). The Islamic State is Protected by the US and its Allies vyšel 19. února 2015 na Global Research. Překlad v ceně 257 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 25.2.2015


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.