Dluhy brání Kyjevu použít mezinárodní úvěry v rozpočtu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2015/01/6293-dluhy-brani-kyjevu-pouzit-mezinarodni-uvery-v-rozpoctu.htm

Ukrajinský premiér říká, že Kyjev nebyl schopen použít mezinárodní úvěry ve svém rozpočtu, protože tato téměř zbankrotovaná země musí splácet své vnější dluhy.

Peníze, které byly obdrženy jako součást mezinárodní finanční pomoci, nebyly vynaloženy na refinancování deficitu státního rozpočtu. Tyto zdroje byly použity především na splácení našich vnějších dluhů,“ řekl Arsenij Jacenjuk v pátek na zasedání vlády.

Nebyli jsme to my, kdo si půjčoval 40 miliard dolarů po tři roky. Byl to (bývalý ukrajinský prezident) Viktor Janukovič, kdo to udělal. A my se nyní ocitáme ve velmi obtížné situaci, ale daří se nám s ní vypořádávat. Naším cílem je řádně splatit dluhy naší země,“ dodal.

Jacenjuk řekl, že závazek Kyjeva splácet mezinárodní dluhy povzbudí zahraniční investory k podnikání v této vzpurné zemi.

Jeho poznámky přišly den poté, co Evropská unie oznámila svůj cíl nalít do ukrajinské ekonomiky prostřednictvím půjček 2,1 miliard dolarů, aby Kyjevu umožnila vyřešit klíčové výzvy.

EU již nabídla Kyjevu v úvěrech 1,9 miliard dolarů, aby pomohla nemocné ekonomice země, která je sužována mnoha problémy, včetně problémy s financováním své vojenské kampaně proti pro-ruským aktivistům na východě Ukrajiny.

Podle centrální banky Ukrajiny se ekonomika země propadla o 7,5%, neboť inflace v r. 2014 vzrostla, což znamenalo nejhorší rok za více než půl století.

Debts prevent Kiev from using intl. loans in budget: PM vyšel 9. ledna 2015 na Presstv.ir. Překlad v ceně 88 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

A z jiného zdroje se dozvídáme, že na Ukrajinu přijel (už podruhé za posledních 6 měsíců) finančník Soroz. Ubytoval se v pětihvězdičkovém hotelu (jak jinak) a pak měl důvěrnou schůzku s politiky o otázkách zajímajících obě strany. Co jiného lze říct, když obsah byl přísně tajný. Tak co tam ten starý havran zase pekl?

Článek byl publikován 13.1.2015


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.