Americká společnost pro práva Palestinců ve Washingtonu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/06/628-americka-spolecnost-pro-prava-palestincu-ve-washingtonu.htm

Nedávno byla založena americká společnost "pro rovnost palestinských práv". Vytvoření této společnosti má za cíl vznik lobby k podpoře palestinské záležitosti v politických kruzích a seznámit veřejné americké mínění se skutečnostmi.

"Cona" (z arabské transkripce), která oznámila zprávu o založení, uvedla, že při oficiálním záhájení společnosti promluvil její zakladatel a představitel George Nagijar: "Dlouhá leta nebylo ve Washingtonu a celých Spojených státech zastoupení, kromě velmi ohraničeného, v záležitosti palestinských práv, která nejsou v USA dobře chápána. Zápas palestinského národa je jen odrazem krytí medií, které ovlivňují názory Američanů a oficiální americkou politiku. Budeme metodicky pracovat na tom, abychom to změnili."

Tato společnost bude zastupovat všechen americký lid, který podporuje svobodu palestinského lidu a zaleží mu na tom, aby měli stejná práva jako Izraelci. Chtějí objasnit podstatu role, kterou hraje Amerika v arabsko-izraelském boji a pokusí se ovlivnit americkou politiku a vzbudit zájem o lidská a národní práva Palestinců.

Veřejný průzkum v Izraeli

Podle internetového zdroje Al-Bawaba

Průzkum provedlo centrum Jafa v Tel Avivu, dotázano bylo na tisíc lidí. Oproti průzkumu, konanému na základě "Veřejné mínění a národní bezpečnost" v roce 2002 došlo k velké změně ve srovnání s rokem 2003, jak v otázce osad, tak na vznik Palestinského státu.

Podle letošního průzkumu souhlasí 59% izraelské populace s likvidací osad na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, kromě velkých kolonií. V roce 2002 souhlasilo 50% respondentů. Ti, co souhlasí s likvidaci všech osad, se oproti roku 2002 zvětšil jejich počet z 48% na 56%. Také se mírně zvětšil poměr těch, kteří jsou ochotni ustoupit z čtvtí pro Palestince v Jerusalému, podle mírové dohody, z 40% z roku 2002 na 43% v roce 2003. Rovněž se zvýšil počet těch, kteří jsou pro vznik Palestinského státu na základě mírových dohod na 59% v letošním roce, zatímco v minulém to bylo jen 49%. Na otázku, jestli má právo izraelský voják odmítnout službu na palestinských územích, toto právo odmítlo 75%, zatímco ho podpořilo 25%. Jen 34% se domnívá, že může být rozpoutaná válka s jeho arabskými sousedy, to je snížení více jak o 50% ve srovnání s rokem 2002, kdy si myslelo, že bude válka 79%. 43% procent vyjádřilo naději, že do 3 let mír bude upevněn, to je nárůst o 100%, protože v minulém roce odpovědělo na tuto otázku jen 21%. Jen 40% věří, že uspěje "cestovní plán". Přesto přes dvě třetiny dotázaných věří, že se mohou spoléhat na Spojené státy ohledně jejich záruk (pro Izrael).

Článek byl publikován 30.6.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.