Reakce na referendum

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2003/06/624-reakce-na-referendum.htm

Dopis pana Ponkráce:

Trochu mě inspiroval Váš článek o zmanipulovaném referendu do EU. Posílám mail, který dostali všichni uživatelé freemailu seznam, u kterého má mail významná část uživatelů českého internetu. O tomto emailu se potom vedly různé diskuse, zda jej skutečně poslal premiér Vladimír Špidla, či nikoli. Každopádně podobné kampaně u nás běžely s nevídanou intenzitou.

Všimněte si zejména té formulace o tom, že buď vstoupíme do EU, nebo do izolace. V podobném duchu u nás běžely kampaně nevídanými intenzitami. Zajímavé bylo, že unisono byly reklamní billbordy (všude bylo referendum - ano), reklamy v TV, v časopisech, a všude se i ve článcích a jinde přesvědčovalo, že ANO je jediná dobrá volba. Dokonce i po referendu se třeba Unie Svobody obořila na prezidenta, že málo podporoval občany, aby v referendu dali ANO. V TV neustále vystupovali známí herci a zpěváci, a přesvědčovali, že EU je pro nás to nejlepší.

Když si k tomu přičtete, že většina lidí je v každém státě prostých občanů, kteří více dají na dojmy, než na nějaký rozbor výhod a nevýhod, výsledek referenda se dal očekávat.

Navíc mnozí lidé, viz jeden příspěvek pod Vaším článkem, kteří nenávidí komunisty za každou cenu i tehdy, kdyby si sami škodili, brali v úvahu, že komunisté jsou proti EU, a chtěli za každou cenu udělat opak toho, co dělají komunisté.

S pozdravem
Miloslav Ponkrác

Přijatý e-mail

Předmět (Subject): Vase rozhodnuti je dulezite
Datum (Date): 9. červen 2003, Po 20:15
Od (From): Spidla.Vladimir@seznam.cz
Komu (To): users

Vážené občanky, vážení občané,

blíží se okamžik vážného rozhodnutí, které učiní každý z nás jako sebevědomý, samostatný člověk. Je to rozhodnutí, které jde daleko za hranice běžných politických svárů. Rozhodujeme totiž o budoucnosti své vlasti na desítky let. Mýlí se ti, kteří tvrdí, že v pátek a v sobotu můžeme rozhodnout nanečisto. Nikoliv. Referendum je závazné a podle jeho výsledků Česká republika buď vstoupí do Evropské unie, nebo se na dlouhou dobu izoluje. Každý z nás ve svém životě zažil okamžik, kdy nevyužil příležitosti a ona se již nikdy nevrátila.

Vladimír Špidla Předseda vlády ČR

Více informací také naleznete na http://www.euroskop.cz


K tématu se vyjádřil i pan Štěpan Jůsko z Českých Budějovic

Dobrý den,

Moje přítelkyně byla u volební komise v jedné malé vesnici na jihu Čech. Volební účast tam byla 100% a celkový počet hlasujících něco přes 50. Myslel jsem si, že lidé, které většinou živí zemědělství, budou z valné většiny proti. Bohužel jsem se spletl, proti bylo pouze 6 občanů. A mám takový pocit, že podobně to bylo i vě většině dalších vesnic. Prostý český lid se prostě nechal zblbnout propagandou české vlády a nejen její. Například páteční Mladá fronta měla přes půl stránky své ANO. A co udělá člověk, který se nemůže rozhodnout, když uvidí ANO v "nezávislém" deníku? A nepatří náhodou MF dnes německému vydavateli?

Už nic nebrání tomu, aby zde byla jedna velka Evropa. Taková, jakou chtělo Německo včele s Hitlerem. Fašistům se to ve 40 letech nepovedlo, povedlo se to až jejich potomkům ve 21. století. Docela by bylo zajimavé porovnat, kteří lidé řídili ekonomiku Něemecka a Evropy ve 40 letech, a kteřé ji řídí dnes. Možná by se tam objevily zajímavé vazby. Ale dost už bylo spekulací.

Děkuji za Zvědavce a přeji hezký den

Štěpán Jůsko, České Budějovice

Další zajímavé odkazy k tématu najdete zde

http://www.marigold.cz/zprava.html?id=23440
http://www.socdem.cz/diskuze/detail.asp?z=340659&k=1&m=0
http://www.novinky.cz/diskuse/00/75/66.html
http://zpravy.idnes.cz/eunie.asp?r=eunie&c=A030610_112151_eunie_has&l=1&t=A030610_112151_eunie_has&r2=eunie

Článek byl publikován 26.6.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.