Ruský velitel varuje, že USA by mohly ovládnout celý Mexický záliv

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/11/6239-rusky-velitel-varuje-ze-usa-by-mohly-ovladnout-cely-mexicky-zaliv.htm

The Saker

Proč tak absurdní titulek? Líbí se vám? No, je to jen menší variace hlavního titulku BBC z dneška: Velitel NATO varuje, že Rusko by mohlo ovládnout celé Černé moře.

Zde je výňatek z tohoto článku:

Ruský vrchní velitel, generál Genadij Gerasimov, varoval, že americká „militarizace“ anektovaného floridského poloostrova by mohla být použita k ovládnutí celého Mexického zálivu.

No, ale skutečný text výňatku zněl trochu jinak:

Vrchní velitel NATO, generál Philip Breedlove, varoval, že ruská „militarizace“ anektovaného poloostrova Krym by mohla být použita k ovládnutí celého Černého moře.

Takže liší se to nějak? Samozřejmě, že ne. Až na jedno: americkou výjimečnost, samozřejmě. Zamyslete se nad tím, je zde další rozdíl: USA a NATO se právě pokusily ovládnout Krym prostřednictvím majdanské barevné revoluce, přičemž Rusko se nepokusilo ovládnout Floridu. To samozřejmě vede také k následující otázce: pokud USA a NATO mají podezření, že Rusko by mohlo použít Krym k ovládnutí celého Černého moře, pak by mělo být nanejvýš nesmyslné se ptát, v co přesně USA a NATO doufaly, že dosáhnou, pokud by uspěly při ovládnutí Krymu?

To je samozřejmě naprosto absurdní a je to jen další příklad do nebe volajícího pokrytectví západních korporátních médií. Asi takhle: USA v Mexickém zálivu – dobré. USA v Černém moři – také dobré. Rusko v Černém moři – špatné. Rusko v Mexickém zálivu – nemyslitelné.

A tím nejhorším zde není imperiální nadměrné sebevědomí a arogance USA, ale ochotná poddajnost Evropanů vůči strýčku Samovi. Všichni to vědí, ale předstírají, že si toho nevšimli.

Přesto však, měl v něčem generál Breedlove pravdu? Ach ano, jistě. Krym, skutečně, poskytne Rusku naprostou kontrolu nad Černým mořem a dokonce i za jeho hranicemi (nějak vypadlo, že Rusko tam mělo základnu i v době, kdy byl Krym přičleněn k Ukrajině, takže místo aby se psalo o získání kontroly, mělo by se psát o udržení, případně posílení kontroly – p.p.). Rusko tam umístí nejmodernější raketový křižník, několik ultramoderních útočných dieselových ponorek (ideálních pro operace v hnědých a zelených vodách), nadzvukové bombardéry středního doletu vyzbrojené střelami s plochou dráhou letu, pobřežní dělostřelectvo a baterie střel s plochou dráhou letu, rychlá útočná letadla a protiponorkové letouny jak s rotorem, tak s pevným křídlem, atd. Můžete Krym považovat za nepotopitelnou mega letadlovou loď. Něco jako Florida.

Russian commander warns US could control whole Gulf of Mexico vyšel 27. listopadu 2014 na ICH. Překlad v ceně 139 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 28.11.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.