Kde je těch 77 procent?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/06/622-kde-je-tech-77-procent.htm

Vladimír Stwora

Podle oficiálních výsledků z nedávného referenda 77 procent občanů si přeje, aby se Česká republika stala součástí EU, 23 procent si to nepřeje.

Zajímavé výsledky ukázala anketa s otázkou Jak jste hlasovali v referendu? zde ve Zvědavci. Tady to totiž vypadá jinak: 64 čtenáři hlasovali ANO, 104 čtenáři zatrhli NE a 43 čtenáři se referenda nezúčastnili. Celkem se ankety zúčastnilo 211 čtenářů. Po odečtení těch, kteří nehlasovali, nám zůstává poměr 64:104, vyjádřeno v procentech 38% : 62%.

[graf]

Neviditelný pes žádnou anketu nedělal, ale soudě podle diskuzí za články o EU bych odhadl poměr euronadšenců a euroskeptiků tak půl na půl. Stále velký rozdíl v porovnání s výsledky.

Jak je to možné?

Jedním z důvodů může být malý reprezentativní vzorek zde ve Zvědavci - v anketě hlasovalo pouze 168 čtenářů. To opravdu pro statistický výzkum nestačí.

Druhým důvodem může být skutečnost, že Zvědavce čtou spíše lidé, kteří se v jistém smyslu s ním ztotožňují - včetně názoru na EU.

A třetím důvodem bude zřejmě míra informovanosti. Lidé mající přístup na Internet a čas brouzdat se tam jsou patrně více skeptičtí, co se světlých zítřků v EU týče. Většina populace je ale stále odkázána na oficiální sdělovací prostředky - a tím pádem podrobena intenzivnímu tlaku vládní propagandy. K tomu nutno připočíst fakt, že znalost angličtiny (většina studií a názorů je publikována v tomto jazyce) zvláště u starší generace není nejlepší.

Stejně ale ve mně zůstává určitá pochybnost, co se regulérnosti referenda týče. Nedokážu pochopit, že výsledky byly známy tak brzy po uzavření místnosti. Vyrozuměl jsem, že na hlasovacím lístku bylo nutno zatrhnout příslušnou odpověď. To znamená, že volební komise musela každý jednotlivý lístek přečíst a zanést do statistiky. Jak to tak rychle ti lidé stihli?

Článek byl publikován 24.6.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.