NASA potvrzuje metanový mrak o velikosti 2,500 čtverečních mil vznášející se nad americkým jihozápadem

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/11/6211-nasa-potvrzuje-metanovy-mrak-o-velikosti-2500-ctverecnich-mil-vznasejici-se-nad-americkym-jihozapadem.htm

Když výzkumníci NASA poprvé spatřili údaje naznačující obrovský oblak metanu nad americkým jihozápadem, považovali to za tak neuvěřitelné, že to odmítli jako chybu přístrojů.

Ale jak pokračovali v analyzování údajů z Monitorovacího zobrazovacího absorpčního spektrometru pro atmosférickou kartografii Evropské kosmické agentury za roky 2002 až 2012, „atmosférická horká skvrna“ se tam stále objevovala.

Tým NASA byl nakonec schopen podrobnějšího pohledu a nyní došel k závěru, že skutečně existuje metanový mrak o velikosti 2,500 čtverečních mil – zhruba o velikosti Delaware – vznášející se nad oblastí Čtyři rohy, kde se stýkají hranice států Arizona, Colorado, Nové Mexiko a Utah.

Zpráva zveřejněná výzkumníky NASA v časopise Geofyzikální výzkumnické listy dochází k závěru, že „zdrojem je pravděpodobně stálá těžba plynu, uhlí a uhelného metanu a jejich zpracování“. Skutečně, tato horká skvrna je nad novomexickou pánví San Juan, nejproduktivnější pánví uhelného metanu v severní Americe.

Metan je 20x silnějším skleníkovým plynem, než CO₂, a byl středem rostoucí pozornosti, obzvláště co se týká úniků metanu z frakování u těžby ropy a plynu. Kapsy zemního plynu, který je tvořen z 95-98% metanem, jsou často nacházeny spolu s ropou a jsou prostě spalovány ve velmi viditelném procesu zvaném „hoření“. Ale vědci začínají chápat, že v rámci frakovací horečky je uvolňováno mnohem více metanu, než se dříve myslelo.

Počátkem roku profesor přetváření prostředí z Cornellu Anthony Ingraffea zveřejnil výsledky studie 41,000 ropných a plynových studní, které byly vyvrtány v Pennsylvánii v letech 2000 až 2012, která zjistila, že novější studny používající frakování a horizontální vrtání jsou velmi pravděpodobným zdrojem zodpovědným za unikající emise metanu.

Podle výzkumníků NASA emitovala oblast amerického jihozápadu, nad kterou se metanový oblak vznáší, 590,000 tun metanu každý rok, v období 2002-2012 – téměř 3,5x více, než kolik činí široce používané odhady Databáze emisí globálního atmosférického výzkumu Evropské unie – a kde žádná z nich nebyla z frakování.

To by mělo vést k pozornému posouzení celého sektoru fosilních paliv, nejen frakování, podle profesora univerzity Michigan Erica Korta, hlavního výzkumníka studie:

„Zatímco frakování se stalo ústředním bodem konverzací o emisích metanu, z této a z dalších studií se zcela jistě zdá, že v USA těžební aktivity u fosilních paliv v celém spektru emitují pravděpodobně více, než kolik uvádí katalogové odhady.“

NASA Confirms A 2,500-Square-Mile Cloud Of Methane Floating Over US Southwest vyšel 20. října 2014 na wakingtimes.com. Překlad v ceně 166 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 8.11.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.