Americká média jsou k Bushově skutečným plánům hluchá a slepá

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/06/616-americka-media-jsou-k-bushove-skutecnym-planum-hlucha-a-slepa.htm

Eric Margolis

Jak je možné, ptají se mě často čtenáři v USA, že většinu Američanů v podstatě nezajímá skutečnost, že jim jejich vláda lhala co se Iráku týče, a vedla válku, aniž měla důkazy nebo podporu zákona?

Jak je možné, že zatímco v Británii roste pobouření nad stejným jednáním Tonyho Blaira (přehánění a fabrikace důkazů, lživá varování), polovině Ameriky je Bushova aféra srdečně ukradená?

Možným vysvětlením by mohla být tato anekdota:

Pan Holovec sedí u baru. Z ničeho nic se zvedne, přistoupí k vedle sedícímu Číňanovi, panu Woo, a dá mu ránu pěstí.

"Proč jste to udělal?", ptá se překvapený pan Woo.

"Za Pearl Harbor," vrčí pan Holovec.

"Ale já nemám s Pearl Harbor nic společného. Jsem Číňan," říká pan Woo.

"Číňan nebo Japonec - žádný rozdíl," odpoví pan Holovec.

O měsíc později zahlédne pan Holovec zase v baru pana Woo. Přijde k němu a omlouvá se. Číňan se usměje a dá jemu ránu pěstí.

"Za co?", volá pan Holovec.

"Za Titanik!"

"Ale já nemám s Titanikem nic společného!"

"Holovec, ledovec - žádný rozdíl," odvětí pan Woo.

Irák, Irán, Pákistán, Saudská Arábie, Taliban, al-Káida... pro mnoho zeměpisně "vzdělaných" Američanů je to zkrátka příliš hodně. Neobtěžujte nás detaily a divnými jmény, říkají. Zabít je všechny. Bůh si to pak přebere. Muslimští "A-rabové" jsou odpovědni za 9/11 a my jim to vracíme. Nařezat těm "I-ráčanům" nám dělá moc dobře. A že Saddam ve skutečnosti neměl všechny ty zbraně hromadného ničení, jak o nich mluvil náš dobrý George W. Bush? No a? Všichni politici lžou.

Za prvé, jistým faktorem skupinového stádního myšlení je potřeba ventilovat národní pobouření nad 11. zářím.

Za druhé, počínaje Afghánistánem, přicházely z Bushova Bílého domu vyhrůžky na adresu hlavních sdělovacích prostředků. Nebylo by prý patriotické nepodporovat svého prezidenta. Čas od času Bílý dům naznačil blíže nespecifikovaná odvetná opatření, pokud by krytí událostí aktivně nepodporovalo válku v Iráku.

A velká média porozuměla. Zalezla do ulity a často zůstala slepá a hluchá. Někdy to vypadalo tak, že korporační média jsou prodlouženou rukou tiskového oddělení Bushovy administrace.

Za třetí. Existuje téměř totální dominance jistých speciálních zájmových skupin, co se komentářů o Iráku týče. Tyto skupiny přispěly k vytvoření této vymyšlené války. Téměř všechny informace o Iráku pocházely z iráckého exilu, který sledoval své vlastní zájmy, od generálů v uniformách a od neokonzervativců z mozkového trustu. Ta poslední skupina často reprodukuje politiku izraelské strany Likud. Ve zkratce řečeno, mediální lynčující lůza nekonečně opakovala, jak strašlivé bagdadské vražedné zbraně udeří na Spojené státy.

Dal jsem si práci s hledáním disidentů v mediálních zprávách hlavních amerických sdělovacích prostředků. Pátral jsem po hlasech, které by zpochybnily ty pitomosti a zkreslování přicházející z Bílého domu a od neokonzervativců. V podstatě disent neexistuje.

Převážilo stádní myšlení a velká lež. Jak britská, tak i kanadská média poskytla prostor oběma stranám pohledu - pro válku i proti; výsledkem byl (v porovnání s Amerikou) mnohem zdravější skepticismus veřejnosti, co se války týče.

Naproti tomu hlavní americká média každý náznak kritiky potlačila. Stala se součástí válečného stroje a loajálně se oddala patriotickému mávání vlajkou. Američané by byli úplně dezinformování, nebýt několika internetových serverů, jako Antivar.com, Bigeye a LewRockwell a kousavých magazínů jako American Conservative a Harpes.

Dokonce i vznešený New York Times dovolil své zneužití. V současné době je zmítán skandálem falešných zpráv a plagiátorstvím jednoho svého reportéra. Spíše by mělo být vedení sklíčeno skutečností, že titulní stránky jejich slavného deníku vytrubují do světa vědomé lživé zprávy o iráckých zbraních hromadného ničení a o spojení Saddama s al-Káidou, přicházející z exilových skupin a od pentagonských válečných štváčů.

Většina tzv. iráckých expertů, včetně několika mých kolegů, v televizních vystoupeních v podstatě vyvrhla to, co si přečetla v ranním vydání Timesů. Slušně řečeno, Timesy a další hlavní média byla podvedena. Vzdala se své vitální role v demokratické společnosti, totiž být tribunem a tazatelem politiků.

Jak stoupala válečná horečka přiživována Bushovou administrativou, demokratická strana se ostudně schoulila do klubíčka a hrála mrtvého brouka. Výjimkou byl velký Američan Robert Byrd ze Západní Virginie. Ten už dávno odsoudil Bushovo dobrodružství v Iráku a nyní požaduje plné vyšetření toho, jak se mohlo stát, že Američané i kongres byli tak podvedeni.

Některá absurdní zveličování

Černý humor pokračuje:

Někteří britští a američtí důstojníci výzvědných služeb teď obviňují své vlády z přímých lží a absurdního zveličování.

Možná Američanům odumřel mozek z přílišného sledování televize. Možná je nezajímá ani to, že terorismus roste, ani to, že (podle nedávných výzkumů veřejného mínění) jsou Spojené státy hanobeny a nenáviděny celým světem a nikdo jim už nevěří. A to všechno díky současnému vedení a jeho neokonzervativním rádcům. Možná nechápou, že více než 288 Američanů a 26 300 iráckých civilistů zemřelo úplně zbytečně v úplně zbytečném konfliktu. Nechápou ani to, že Amerika teď uvízla v Iráku v ošklivé koloniální válce, a nedošlo jim ani, že teď mají svůj vlastní West Bank a pásmo Gaza.

Poznámka americkým patriotům - autorům urážlivých e-mailů: Ušetřete Kanadu, jsem Newyorčan.

Článek U.S. media caved in to the Bush agenda vyšel v Toronto Sun 15.6.

Článek byl publikován 17.6.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.