USA daly Kyjevu volnou ruku k jakékoliv akci

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/08/6109-usa-daly-kyjevu-volnou-ruku-k-jakekoliv-akci.htm

Použití balistických raket v Luhansku naznačuje, že ukrajinští bezpečnostní představitelé mají volnou ruku od Spojených států k podniknutí jakýchkoliv akcí, řekl místopředseda Obranného výboru ruského parlamentu Franz Klincevič.

[]

To naznačuje, že ukrajinské bezpečnostní síly dostaly záruku a bianco šek od Američanů. Nezajímá je, co říkají Rusové, co říká mezinárodní společenství, či dnes dokonce Evropa. Mají svůj bianco šek, a zatímco je platný, chtějí se vypořádat se situací v Doněcku co nejrychleji,“ řekl Klincevič RIA Novosti.

Použitím balistických raket sáhla ukrajinská armáda k extrémním opatřením, která uškodí především civilistům, poznamenal tento zákonodárce.

Zaprvé, je to velmi velká nálož, obrovská exploze. Tudíž je to více i psychologická zbraň, která způsobí maximální škody, primárně civilní populaci,“ řekl Klincevič.

Balistická raketa uletí asi 200 kilometrů, ale není přesná, což znamená, že „nebudou (Ukrajinci) vždy schopni zasáhnout vojenská zařízení a blízké stroje. Takže když střílí na nějaké místo, budou zasaženi civilisté,“ řekl zákonodárce.

Počátkem téhož dne Kyjevem vedené síly zaútočily na Luhansk balistickou raketou Točka-U, oznámila televize Rossija-24, kdy citovala zdroj v silách domobrany.

Základem Točky-U je jednostupňová balistická raketa, kterou lze řídit během letu. Může nést jadernou a chemickou hlavici, jakož i konvenční vysoce explozivní nálože. Po kolapsu Sovětského svazu zůstalo jisté množství odpalovacích zařízení, přídavných zařízení a raket v několika bývalých sovětských republikách, z nichž asi stovka na Ukrajině.

Moskva opakovaně vyjádřila své obavy ohledně zpráv o tom, že ukrajinské vládní jednotky používají balistické rakety proti stoupencům nezávislosti na východě země.

US Gives Kiev Carte Blanche to Any Action – Russian Lawmaker vyšel 17. srpna 2014 na Ria.ru. Překlad v ceně 135 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 19.8.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.