GMO kukuřice již není odolná vůči hmyzu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/08/6092-gmo-kukurice-jiz-neni-odolna-vuci-hmyzu.htm

Deirdre Fulton

Brazilští farmáři říkají, že jejich GMO kukuřice již není odolná vůči škůdcům, uvedla Reuters v pondělí.

Asociace pěstitelů sóji a kukuřice regionu Mato Grosso uvedla, že si v březnu farmáři poprvé všimli, že jejich geneticky upravená (GMO) kukuřice je méně odolná vůči ničivým housenkám, proti kterým by „Bt kukuřice“ – která byla geneticky upravena tak, aby vytvářela toxin, který odpuzuje jisté škůdce – měla být údajně chráněna. Farmáři pak byli nuceni aplikovat extra postřiky insekticidy, čímž došlo k dalšímu zatížení prostředí a zvýšení finančních nákladů.

Asociace, s názvem Aprosoja-MT, vyzývá společnosti Monsanto, DuPont, Syngenta a Dow, aby nabídly řešení, jakož i kompenzovaly farmářům jejich ztráty. V prohlášení zveřejněném na internetové stránce Aprosoja-MT mluvčí Ricardo Tomczyk uvedl, že farmáři vynaložili na hektar ekvivalent 54 dolarů na dodatečné postřiky pesticidy a že biotechnologické společnosti slíbily něco, co nedodaly, „tj. podvodná reklama“.

Ale je nepravděpodobné, že Monsanto a spol. farmářům vyhoví. Podle Reuters „osivové společnosti říkají, že brazilské farmáře varovaly, aby osadili část svých polí konvenčními osivy, aby zabránily škůdcům zmutovat a vyvinout si odolnost vůči GMO osivům“.

Na počátku letošního roku vznikl podobný problém v USA, kde vědci potvrdili, že kukuřici ničící bázlivci kukuřiční si vyvinuli odolnost vůči GMO kukuřici navržené tak, aby je zabíjela.

Reakcí tohoto průmyslu na takovouto ztrátu účinnosti není vybízení k biodiverzitě, ale k dalšímu modifikování organizmů, podle neziskové GM Watch.

Případ Brazílie je příkladem obecného trendu, ukazujícího, že téměř dvacet let po začátku komercializace Bt plodin existují problémy v některých zemích pěstujících tento typ geneticky upravených plodin. Bioprůmysl se snaží vypořádat se s touto záležitostí komercializací tak zvaných „vrstvených uzlů“, které produkují několik různých Bt toxinů. Nejznámějším příkladem je kukuřice SmartStax Monsanto, které vytváří šest různých Bt toxinů.

Dalším nezamýšleným výsledkem je téměř jisté zvýšené používání pesticidů, jak se již stalo v Mato Grosso.

GMO Corn No Longer Resistant to Bugs, Leads to Increased Use of Pesticide vyšel 31. července 2014 na Global Research. Překlad v ceně 153 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 8.8.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.