Izrael ukradl 44% půdy Gazy … nahání obyvatele Gazy do zbývající oblasti

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/07/6082-izrael-ukradl-44-pudy-gazy-nahani-obyvatele-gazy-do-zbyvajici-oblasti.htm

Daily Beast informuje (námět na titulek pro reportéra Wall Street Journal Toma Garu):

Tento úzký pás země, který býval nazýván „pásmo Gazy“, již tak jeden z nejhustěji obydlených míst na Zemi, se stává ještě menším místem. Izraelská armáda, neúnavně a metodicky, vyhání lidi z 3 kilometrové nárazníkové zóny, o které tvrdí, že je potřeba, aby se Izrael ochránil před raketami Hamasu a tunely. Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí pohltila tato nárazníková zóna asi 44% území Gazy.

Na zemi to znamená scény mimořádné devastace na místech jako distrikt Al Shajaya u východní hranice Gazy a Beit Hanoun na severu. To byly před méně než třemi týdny lidnaté čtvrti. Nyní byly doslova depopulovány a obyvatelé se připojili k více než 160,000 vnitřně vyhnaných lidí v uprchlických a provizorních přístřeších. Obytné bloky jsou sutinami, a jak procházím touto nepřátelskou krajinou, tane mi na mysli výraz „spálená země“.

Není to tak, že by to Izrael neplánoval. Řekl desítkám tisíc Palestinců,, aby utekli, aby jeho letectvo, dělostřelectvo a tanky mohly vytvořit tuto nemyslitelnou zemi nikoho na polorozbořených, vypálených budovách, rozlámaném betonu a pokrouceném kovu. Během krátkého humanitárního příměří byli někteří obyvatelé Gazy schopni vrátit se, aby se krátce podívali na destrukci, kterou tato válka přinesla jejich komunitám, a aby se prohrabali svými zdemolovanými domovy a posbírali oblečení nebo jiné roztroušené zbytky jejich minulého života. Ale mnozí nebyli schopni udělat ani to.

Tato mapa ukazuje oblast, kterou Izrael zabral a zkonfiskoval, s laskavým svolením Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci.

[ukradena území]

Israel Takes Away 44% of Gaza Land … Herds Gazans Into Remaining Area vyšel na Global Research 29. července 2014. Překlad v ceně 123 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 31.7.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.