Web root.cz vynucuje prohlížení reklamy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/pocitace/2014/06/6020-web-rootcz-vynucuje-prohlizeni-reklamy.htm

Vladimír Stwora

Server root.cz patří do rodiny webů produkovaných es-er-očkem Internet Info. Sem patří také Měšec, Podnikatel, DigiZone, Slunečnice, Vitália, TopDrive a další. Je určen pro počítačově vzdělanou veřejnost s inklinací k Linuxu. Snad proto, že jeho čtenáři nejsou úplně počítačově negramotní a vědí, jak otravné reklamy na stránkách blokovat, přikročili v root.cz (zatím jsem tento nový druh obtěžování zaznamenal jen tam) k nové formě vynucování prohlížení reklam.

Pokud máte reklamy blokované, objeví se vám na spodní straně obrazovky široký pruh s výzvou „Prosím, neblokujte reklamu na našem webu. Je to hlavní zdroj našich příjmů. Děkujeme.

[vynucování shlédnutí reklamy]

Hlavní zdroj vašich příjmů? Promiňte, ale jak to souvisí s nutností ty sr...čky vidět? Od toho už je jen krůček k ještě agresivnější metodě: k automatickému přesměrování na odkazované reklamní stránky. I to už tady kdysi bylo, dělaly to porno servery v zoufalé snaze nachytat lidi. A pokud si pamatuji, ustoupily od toho po rapidním odmítání veřejností a poklesu návštěvnosti.

Tak zkuste inovovat vedlejší zdroje vašich příjmů. Jistě, bez reklamních bannerů nebudou vaše příjmy tak vysoké a hlavně nebudete moci živit hromadu middle-manů. Ale to je jejich problém, ne náš.

Částky za reklamní bannery pro root.cz a jemu podobné, jsou astronomické, za jediný banner umístěný na týden na root.cz chtějí 70-140 tisíc. Za to by Zvědavec mohl existovat 3-6 měsíců. Návštěvnost obou stránek je při tom zhruba stejná, obě mají 120-150 tisíc návštěv měsíčně. (Informace nejméně rok stará, nemohl jsem to, bohužel, ověřit, protože odkaz na reklamní oddělení a příslušné statistiky je překryt výše zmíněným pruhem.) Není divu, že inzerent chce za ty prachy dostat svoje a nutí poskytovatele reklamní plochy k drastickým krokům. Zaplatil jsem, tak se postarejte, aby to bylo vidět!

Používám proti reklamám doplněk Adblock spolu s Ghostery a NoScript, takže většinu reklam filtruji plošně. Navštěvují doslova stovky webů, ale ještě nikde jsem se nesetkal s tak agresivním vymáháním povinnosti shlédnout nastrčenou reklamu.

Pruh nejde vypnout ani zablokovat. Pokud si vypnete JavaScript pro stránku, zobrazí se stejný pruh v rámci sekce <noscript> pomocí css.

Pruh je zkrátka tam, dokud si reklamu nepovolíte. Je tam a zabírá cca 20 % užitné plochy. Straší mě představa, že technicky nic vyděračům nebrání pruh rozšířit, takže by časem mohl být přes polovinu užitné plochy i více. A děsí mě možnost, že tento druh vydírání odkoukají i jiné weby a podobné pruhy se stanou každodenním zlem internetu.

Nevím jak vy, ale u mne to vede k zatvrzení se. Tím tuplem ji nepovolím! Nenechám se vydírat! A pokud s tím vnucováním shlédnutí reklamy budou pokračovat, prostě tam přestanu chodit.

Článek byl publikován 12.6.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.