Převrat v Abcházii

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/06/6012-prevrat-v-abchazii.htm

Petr Luc

Pro většinu západních novin, Abcházie je - stejně jako Jižní Osetie - malá pro-ruská separatistická oblast Gruzie, kterou uznává jen hrstka států. Nebýt Ruska, už dávno by separatisty armáda proamerického prezidenta Saakašviliho, nebo armáda moldavská v Transdněstrii, nebo jak to dělá armáda Porošenka na Ukrajině, rozdrtila na prach (poroch). Nic divného, prezidenti Gruzie, Moldávie i Ukrajiny by rádi vstoupili do NATO.

V úterý 27. května oponenti abchazského prezidenta Alexandra Ankvaba zaútočili na prezidentský palác v Suchumi. Jenže ozbrojené síly zůstaly v první době věrné prezidentovi, který našel útočiště v pevnosti Gudauta.

Je fakt, že v zemi byla značná nespokojenost s jeho vládou. (Od r. 2005 byl premiérem, předtím byl na ministerstvu vnitra a podnikatel). Za tu dobu korupce vzrostla, platy jsou nízké, bohatým je dovoleno vše, disidenti ve vězení prý páchají "sebevraždy", na pobřeží rostou paláce pro oligarchy a obyčejní lidé povolení stavět nedostanou... Záminkou opozice pro převrat bylo poskytování cestovních pasů pro menšiny mindrelů na východě země. Mindrelové jsou pokládáni za spojence Gruzínů a pas by jim umožnil hlasovat v Abcházii.

Prezident nakonec 1. června se rozhodl rezignovat, aby zabránil krveprolití. Opozice zvolila za premiéra Leonida Lakerbajana, který je pokládán za umírněného nacionalistu. Prezidentem par interim je Valery Bganba.

Gruzie, která vždy pokládala abchazské ministry za primitivní loutky Moskvy, rychle vymyslela nový termín - abchazský majdan, kterým se snaží vsugerovat, že jde o nový Putinův manévr, kterým chce vyvolat další oranžovou revoluci - tentokrát z opačné strany.

Ale podoba s Kyjevským majdanem není zcela hloupá. Na náměstí v Kyjevě se shromáždil ukrajinský lid, kterému se podařilo svrhnout legálně zvoleného prezidenta. Že mu k tomu dopomohli politici i žoldnéři ze západu, je nevyvratitelný fakt.

Ukrajincům tleskal západní tisk, média i politici. Ale vytvořili tím další nebezpečný precedens. Jakoby řekli celému světu: Nejste-li spokojeni s vládou, nehleďte na výsledek voleb, ale jděte do ulic, svrhněte prezidenta, YES YOU CAN ! Platí to u bývalých komunistů, platí to možná i jinde.

Převzato ze stránek tnit.fr/cs/c142.htm

Článek byl publikován 9.6.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.