Zakrývání vojenského naddimenzování USA-NATO

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/05/5987-zakryvani-vojenskeho-naddimenzovani-usa-nato.htm

Will Hart

V politice a sociální realitě a prakticky u téměř všeho – i u vojenských výdajů Ameriky, jejích schopností a relativní síly – je vnímání často důležitější, než znalosti základních souvisejících fakt.

Američané jsou běžně lobbisty vojensko-průmyslového komplexu, masmédii a jestřáby v Kongresu manipulováni k víře, že naše vojenské výdaje sotva odpovídají výdajům zbytku světa; sotva si někdy, pokud vůbec, sedneme a prověříme si střízlivě a chladně fakta sami. (Právě v tomto kontextu NY Times cítily, že by jim mohla projít tak zjevná facka do tváře snadno ověřitelné pravdy).

Fakta jsou skutečně suchá: Amerika v posledním desetiletí utrácela asi 40% celkových ročních globálních nákladů na zbrojení. Vlastně v r. 2012 USA vynaložily, podle OMB, na armádu asi 600 miliard dolarů – mohl by to být důvod, proč máme 17 bilionů dolarů dluh?

A jak je to v porovnání s vojenskými výdaji Ruska a Číny? Šokující pravdou je, že tyto dvě údajné hrozby pro americkou bezpečnost (nadvládu) utratily asi 200 miliard dolarů, Čína o něco více než polovinu z této částky, čili třetinu toho co utratila Amerika.

Navíc Pentagon měl ve svém rozpočtu víc prostředků, než dalších deset zemí dohromady!

To znamená, že buď měl Eisenhower naprostou pravdu a my jsme jeho varování nedbali, nebo jsme pro statut super velmoci a to, co to stojí. Ve skutečnosti většina Američanů pravděpodobně jen asimiluje propagandu šířenou oficiálními médii (jak si jsou redaktoři Times vědomi), pak zůstávají netečnými k velkému přenosu z Říma a přepínají kanál…

Necháme-li tyto reality stranou, existují mimo jednoduchý roční vojenský rozpočet i záležitosti jako schopnosti a připravenost. I zde čekají neinformované jisté šoky. Pokud si myslíte, že Rusko a Čína představují skutečnou vojenskou hrozbu, obzvláště pokud spojí síly, zvažte následující fakta.

USA mají deset moderních vyspělých letadlových lodí; Rusko a Čína jich mají dohromady – dvě. Jediná čínská letadlová loď je ve skutečnosti zmodernizovaná starší ruská loď; s vlastní nepřijdou dříve, než v r. 2017. V té době bude mít Pentagon další fungl novou a druhý nejmodernější model bude před dokončením.

(Mimo deseti klasických letadlových lodí má námořnictvo ještě dalších 10 mini letadlových lodí, útočných lodí nesoucích útočné vrtulníky – kdy ostatní „týmy“ mají nulu).

Převaha letadlové lodi (letecká i námořní síla) by byla obzvláště klíčová v jakékoliv válce mezi USA, Ruskem a Čínou. Důvodem toho je geografická izolace USA. Žádný vojenský expert nepředjímá pozemní válku, protože USA by nemohly poslat pozemní vojska, ani v Rusku, ani v Číně, a vyhrát pozemní válku.

Evidentně je pravdou také opak u Ruska a Číny. Pro ně by bylo nemožné zorganizovat jakoukoliv pozemní ofenzivu proti Americe na jejím domácím hřišti. Výhoda letadlových lodí dává USA obrovské plus, protože bombardovací nálety mohou být prováděny nepřetržitě, proti každé zemi, z Atlantiku nebo Pacifiku 6. nebo 7. flotilou, které by byly doprovázeny torpédoborci a dalšími loděmi.

K této výhodě si přidejte další, kterou je obrovský počet zahraničních základen, které Pentagon provozuje. Některé z těchto základen jsou velmi blízko Ruska – např. v Bulharsku, Kosovu a Německu; další jsou blízko Číny – například v Japonsku a Jižní Koreji. Se svým obrovským počtem vojenských základen rozmístěných po celém světě a svými flotilami letadlových lodí by měly USA velkou strategickou výhodu.

Ani Rusko, ani Čína podobné základny, které by jim pro jejich vojenské operace poskytovaly blízký přístup ke Spojeným státům, nemají. Dále jen zřídka bereme jako součást našeho arzenálu v úvahu vojenská aktiva NATO – ale ve skutečnosti jimi – v době války – jsou. Pentagon provozuje řadu základen v Británii a dalších zemích v západní Evropě.

Británie je vojensky šestou nejsilnější zemí na světě a její flotila letadlových lodí se rovná ruské. Británie má značné vlastní vojenské síly. Ale když se zkombinují s americkými, byly by tyto společné síly drtivé, při nejmenším. Když to přidáme ke kombinované vojenské síle zemí NATO, stane se křišťálově jasným, že jde o nadměrnou zatěžující ničivou sílu.

Ve chvíli psaní tohoto textu vysílá NATO různá vojenská aktiva na Ukrajinu. V článku Times, zmíněnému výše, Helene Cooper a Steven Erlanger poznamenali, že Spojené státy „drasticky snížily své evropské síly oproti době před deseti lety“ – čímž chtěli naznačit, že se váhy vychýlily ve prospěch Ruska.

Co však v článku nezmínili, bylo, že ruské síly se v podstatě vypařily. Takže USA snížily svoji přítomnost ze zjevných důvodů. Další věcí ke zvážení je fakt, že jen kombinované vojenské síly NATO jsou větší, než celé ruské ozbrojené síly.

Lidé v západní Evropě naříkající kvůli ruské hrozbě stále žijí v době studené války. Buď, nebo jsou to neofašisté, kteří chtějí válku s Ruskem.

Nicméně kdysi hrůzu nahánějící Varšavská smlouva, Ruskem (SSSR) vedená aliance stojící proti jednotkám NATO na východo-západoněmecké hranici, dnes již neexistuje. Vlastně bývalé alianční země – východní Německo, Československo a Polsko – byly absorbovány do západu, ironicky rovněž do NATO.

Jak si mohli těchto zjevných fakt dva tak ostřílení novináři a šéfredaktor Times nevšimnout?

Ale jak bylo zmíněno výše, americká média jsou často jen PR odnoží vlády nebo vojensko-průmyslového komplexu. Není žádným tajemstvím, že NATO expandovalo na 28 zemí, z nichž mnohé bývaly dříve v Sovětském svazu.

Jak se situace na Ukrajině stává napjatější a konfliktnější – což přimělo západní novináře, aby rychle recyklovali studenou válku – neměli bychom zapomínat, že USA vedou dvě války. Jak může někdo vážně tvrdit, že Pentagon je nedostatečně financován nebo nepřipraven?

Co se týká zbraní dopravovaných vzduchem má jich Amerika celkem 13,169. Rusko asi 3,880 a Čína 1,900. Přidejte si k tomu vzdušná aktiva NATO a výhoda narůstá ve válce USA-NATO proti Rusku-Číně nejméně na 6:1. Nyní se podíváme na Asii, kde najdeme americko-asijské strategické aliance s Japonskem, Jižní Koreou, Taiwanem a Filipínami.

Zde zjišťujeme, že Jižní Korea má 9. a Japonsko 10. největší vojenské schopnosti na světě. V západní Evropě je situace ohledně aliance NATO versus Rusko obdobná. Americká vojenská mašinérie je značně silnější, než čínská. Neexistuje téměř žádné srovnání, které by nakonec nevypadalo, jako že srovnáváme jablka s hruškami.

Pro ilustraci tohoto si můžeme uvést, že v r. 2012 experti Střediska strategických a mezinárodních studií, Anthony Cordesman a Nicholas Yarosh, porovnali údaje o vojenské síle Číny a Taiwanu. Zjistili, že relativní námořní síla Číny roste. Ale Taiwan zlepšil ve svůj prospěch v letech 2005 až 2012 rovnováhu u letectva.

To pro Čínu není dobrým znamením, protože se tak stalo za vysoké míry ekonomického růstu a za větší dostupnosti nových zdrojů, které mohla vynaložit na své ozbrojené síly. Ale Taiwan ji předčil u posilování letectva.

Vlastně ačkoliv to lobbisté vojensko-průmyslového komplexu budou popírat, Taiwan, Jižní Korea a Japonsko, dokonce i bez USA, představují ve vztahu k Číně impozantní vojenskou sílu. Jejich kombinované letectvo dalece převyšuje čínské, stejně jako jejich námořní síla. Obvyklým protiargumentem je, že Čína má výhodu obrovské populace.

Na tom by záleželo, pokud by Čína podporovala Severní Koreu proti Jižní Koreji. Pouze v tomto případě by byly schopny dostat své jednotky na území nepřítele. Nicméně tento scénář neplatí ani u Japonska, ani u Taiwanu, nemluvě o Spojených státech. Čína prostě nemá leteckou a námořní sílu, aby zajistila logistiku a ochránila své vojáky během masivních přesunů jednotek.

Doposud přišla Čína s největším vojenským rozpočtem ve výši 143 miliard dolarů, oproti 711 miliardám Pentagonu. Zde je to nesrovnatelné. Stávající zbrojní rozpočet Ruska je asi 95 miliard dolarů. Také nesrovnatelné. Čína má asi 100 moderních tanků a 99 tanků nových modelů, oproti 8,700 tankům Abrams M1 americké armády, zcela otestovaných v boji, které jsou tak účinné, že žádný nebyl zničen nepřátelskou palbou.

Kdy naposledy vedly Rusko nebo Čína totální válku?

To USA, které vedly v posledních 20 letech každý typ pozemní války a letecké války, dává další velkou výhodu. Od hor po džungli a od pouště po městské prostředí má Amerika jedny z nejzkušenějších válečníků na světě.

Globální vojenský obrázek je zcela asymetrický a mimo rovnováhu. Amerika, a její spojenci, vlastní mimo již zmíněného i satelity s navigačním GPS systémem. Všichni mají výhodu „neviditelné“ technologie. Pak je třeba vzít v potaz i ony nemilosrdné bezduché bezpilotní letouny. A seznam pokračuje…

Začít být nervózní – což je to, co byste měli – když se škrty ve vojenském rozpočtu objeví v titulcích, je obsolentní reakce. Amerika, NATO a asijská aliance zcela dominují světu, co se týká vojenských výdajů, schopností a technologií. Ironií je, že všichni na světě to vědí… až na Američany.

Hiding the US-NATO military overkill vyšel 18. dubna 2014 na Pravda.ru. Překlad v ceně 566 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 22.5.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.