Takže k čemu ta válka byla?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/05/594-takze-k-cemu-ta-valka-byla.htm

Robert Fisk

Poděkování vám, pane Bushi, a vám, pane Blaire, za svět bezpečnější, za zbavení tyrana Saddama, který nikdy nebyl v žádném spojení s útokem z 11. září, ani nestál za posledními útoky v Riyadhu a Casablance.

Tzv. "osvobození" Iráku nás mělo zbavit nebezpečí bombových útoků al-Káidy. Alespoň tak to řekl pan Blair. A pan Straw. Můžete to, prosím, oba pánové, vysvětlit? K čemu byla ta válka v Iráku? Ano, vím, že dosud se nikdo k útoku v Casablance nepřihlásil, ale ta chladná kalkulace, patrná v přípravě a způsobu provedení útoku, nenechává nikoho na pochybách.

Jeden sebevrah odpálil na sobě bombu ve dveřích do židovského společenského centra. Jeho kolega se vyhodil do vzduch uvnitř. Nebyli bibličtí židé, stejně jako křesťané, islámem respektováni? Jenže, tenkrát a teď - a vždycky je nějaké jenže - nebylo Maroko a "přítel" Západu. Ten "přítel" Západu je stát, který pod pláštíkem proamerického boje proti terorismu, znovu začal s mučením. Stát, kde se lidská práva dostala na druhou kolej před Buhsovou "válkou proti terorismu".

Osama bin Laden se nikdy netajil záměrem zlikvidovat zkorumpovaná arabská království. Na začátku týdne to byla Saudská Arábie, na konci Maroko. Osnova se naplňuje bod za bodem. Deset sebevražedných útočníků - více jako polovina z 11. září - zabíjeli nevinné v Casablance. A pouze pět dnů po útoku v Riyadhu.

Nebyl to prezident Bush, kdo nám tvrdil, jak zničující úder zasadili Američané ve "válce proti terorismu"? A nebyl to druhý muž USA, Dick Cheney, kdo nás informoval o tom, jak těžce byla al-Káida zasažena v Afghánistánu? A nebyl to ministr obrany Donald Rumsfeld, který se pokoušel nás přesvědčit, že polovina vedení al-Káidy byla eliminována? Eliminována ať už tím, že ji chytili, nebo tím, že ji (mluvme otevřeně) zavraždili. Tak se, pánové, rozhlédněte.

Afghánistán je ve stavu naprosté anarchie. Jeho patetická vláda stěží ovládá Kábul. Irák je na tom ještě hůře. Kromě anarchie trpí nedostatkem základních věcí jako je elektřina, peníze, či benzín. A to měla být válka dobra proti zlu?

Casablanka se stane bolestivou a relevantní stránkou amerického bláznovství v arabském světě. Co bude příště? Více Bushova mazání medu kolem huby o tom, že vyhrává válku proti terorizmu? Nebo více tvrzení (a to skutečně řekl), že tato válka je věčná? Ochraňuj nás samo nebe před tím.

Článek So what was the war for? vyšel 18. května na serveru Independent.co.uk.

Článek byl publikován 19.5.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.