Rusko reaguje na americké sankce recipročně a dává na černou listinu několik amerických představitelů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/03/5901-rusko-reaguje-na-americke-sankce-reciprocne-a-dava-na-cernou-listinu-nekolik-americkych-predstavitelu.htm

Ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že USA nechtějí připustit zjevné: lidé na Krymu hlasovali demokraticky pro sjednocení s Ruskem.

Ruské ministerstvo zahraničí uvalilo reciproční sankce vůči řadě amerických představitelů a zákonodárců, uvedla diplomatická služba ve svém čtvrtečním prohlášení.

„V reakci na sankce oznámené americkou vládou 17. března vůči několika ruským představitelům a poslancům Federálního shromáždění, jako trestné opatření za podporu krymského referenda, ruské ministerstvo zahraničí informuje, že uvalilo reciproční sankce vůči stejnému počtu amerických představitelů a zákonodárců,“ uvedla diplomatická služba.

„Opakovaně jsme varovali, že uplatnění sankcí je dvousečnou záležitostí a že zasáhne jako bumerang i samotné USA. Je nepřijatelné a kontraproduktivní mluvit s naší zemí tímto způsobem, jak mohl Washington zjistit již mnohokrát,“ poznamenalo ministerstvo zahraničí. „Nicméně americká strana, jak se zdá, nadále věří v účinnost takových metod, pocházejících z arzenálu minulosti, a nechce připustit zjevné: Obyvatelé Krymu demokraticky, a plně v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN, hlasovali pro sjednocení s Ruskem, které tuto volbu respektuje a akceptuje. Takové rozhodnutí může či nemusí být příjemné, ale jde o realitu, ke které je třeba se postavit čelem.“

„Nemůže být pochyb: na každý nepřátelský krok budeme reagovat adekvátním způsobem,“ zdůraznilo ministerstvo.

Na černé listně jsou:

Russia responds reciprocally to US sanctions blacklisting several American officials vyšel 20. března 2014 na Itar-tass. Překlad v ceně 141 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 21.3.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.